ÖZKAN BİLGİN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde oluşturulan Yaban Hayatı Koruma, Rehabilitasyon, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, doğada yaralı halde bulunan hayvanlara uyguladığı tedavi ile her yıl 50 türün yaşamını kurtarıyor.
YYÜ yerleşkesinde 2 yıl önce 55 dönümlük arazi üzerinde kurulan Yaban Hayatı Koruma, Rehabilitasyon, Araştırma ve Uygulama Merkezi, doğada çeşitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarına 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Kurulduğu günden bugüne kadar yüzlerce hayvanın tedavi edildiği merkez, Van Gölü havzası başta olmak üzere bölgenin en önemli tedavi merkezleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Yaban Hayatı Koruma, Rehabilitasyon, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinin, Van Gölü havzasında yaşayan ve çeşitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarına tedavi imkanı sunduğunu belirtti.
Tedavisi tamamlanan hayvanlarının doğaya bırakıldığını vurgulayan Aslan, 2 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen merkezde birçok hayvanın tedavi edilerek doğaya bırakıldığını ifade etti.
Doç. Dr. Aslan, merkezlerinde tedavisi devam eden 20 dolayında tür bulunduğunu bildirerek, merkez olarak belirledikleri plan doğrultusunda hareket ettiklerini dile getirdi.
Merkezde öncelikle hayvanların tedavisine ve rehabilitasyonuna öncelik verdiklerini anlatan Aslan, özellikle yaz döneminde sulak alanlarda telef olan kuş türlerinin geçirdiği hastalıklara çare olmak ve vatandaşları bilgilendirmek gibi bir misyon da üstlendiklerini kaydetti.
Aslan, her yıl yaklaşık 50 türün hayatını kurtardıklarına değinerek, "Doğada yaşamını devam ettiremeyecek durumda olan hayvanları önceleri hayvanat bahçelerine gönderiyorduk. Merkezin kurulmasıyla yerleşkede oluşturduğumuz bölümde bu hayvanları koruma altına alıyoruz. Barındırdığımız hayvanları ziyaret etmek isteyenler de buraya gelip görme fırsatı buluyor" dedi.
"Eğer gelecekte martı ve karga dışındaki türleri de görmek istiyorsak lütfen bölgemizdeki diğer türlere zarar vermeyelim" diyen Aslan, özellikle avcıların bu konuda daha duyarlı olması ve avlanma sezonunda belirlenen türler dışında avlanma faaliyetinde bulunmaması gerektiğini söyledi.
Aslan, merkez olarak yapacakları çalışmayla telef olan hayvanlara doldurma işlemi uygulayıp oluşturacakları hayvan müzesinde sergilemeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi. - Van
Son Dakika › Güncel › Loman Hekim, Yaban Hayvanlarına Şifa Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?