Venezuela'da tutuklu sağ muhalefet liderlerinden Leopoldo Lopez'in mahkeme kararıyla sağlık durumu gerekçesiyle cezaevinden çıkarılarak ev hapsine koyulmasıyla başlayan tartışmalar sürüyor.
Lopez'in eşi Lilian Tintori, hükümet ve sağ muhalefet arasındaki müzakerelerin sonucu olarak Lopez'in hapishaneden çıktığı yorumları üzerine herhangi bir müzakerenin yapılmadığını, Lopez'in hükümetin tek taraflı kararıyla serbest bırakıldığı söyledi.
Mahkemenin kararına saygı duyduğunu açıklayan Devlet Başkanı Nicolas Maduro da sağ muhalefete barış çağrısı yaparak "Umarım bu kararın ardından bay Lopez de barış mesajı verir" demişti.
Sağcı Halk İradesi Partisi'nin yöneticilerinden olan Lopez'in eşi Lilian Tintori, Lopez'in cezaevindeki son zamanlarında 6 kilo kaybettiğini ve işkenceye maruz kaldığını iddia ederek, ev hapsi kararının herhangi bir müzakerenin sonucunda değil hükümet tarafından alındığını söyledi.
Eski Dışişleri Bakanı ve Kurucu Meclis milletvekili adayı Delcy Rodríguez 4 Haziran'da cezaevinde Lopez'i ziyaret etmişti. Eski İspanya başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero gibi pek çok uluslararası isim de duruma müdahil olmuştu. Zapatero'nun son iki haftada 3 kez Lopez'i ziyaret ettiği bildirilmişti.
AB'den diyalog çağrısı
İspanyol ABC gazetesine konuşan Lopez'in avukatı İspanyol Alberto Ruiz Gallardón, iç ve dış baskından dolayı Lopez'in cezaevinden çıkmasının "kaçınılmaz bir karar" olduğunu öne sürdü.
Öte yandan Lopez'in ev hapsine geçmesi uluslararası alanda da yankı buldu. AB Lopez'in serbest bırakılmasını "doğru yönde bir adım' olarak tanımlayarak Venezuela'nın, halkı ciddi bir şekilde etkileyen bu krizden çıkması için acil politik çözüm çağrısı yaptı. Almanya ise "Lopez her ne kadar serbest bırakılmamış olsa da bu karar Venezuela'daki politik, ekonomik ve sosyal krizi çözmek için görüşmeleri başlatabilir" dedi
Mahkemenin kararına saygı duyduğunu açıklayan Devlet Başkanı Nicolas Maduro da sağ muhalefete barış çağrısı yaparak "Umarım bu kararın ardından bay Lopez de barış mesajı verir" demişti. Ancak Lopez, evinin önünde toplanan destekçilerine sokaktaki "mücadeleye devam" demişti.
Sağcı Halk İradesi Partisinin yöneticisi ve Chacao eski belediye başkanı olan Lopez, 43 kişinin hayatını kaybettiği, sekiz bin kişinin yaralandığı 2014'deki şiddet eylemlerini planlamaktan 13 yıla mahkum edilmişti. - Madrid
Son Dakika › Güncel › Lopez'in Eşi Tintori: Müzekere Yok, Hükümet Serbest Bıraktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.