GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Sayda belediyesi
Sayda Belediye Başkanı Muhammed Saudi ile röportaj
Atık yönetim fabrikasının Genel Müdürü Nebil Zentut ile röportaj
Atık yönetim fabrikasında çalışan işçiler Aylardır çöp krizine çözüm bulmaya çalışan Lübnan'da, başkent Beyrut'un güneyindeki Sayda kenti, çöpleri işleyen ve kendi elektriğini üreten atık yönetim fabrikasıyla bir başarı hikayesi sergiliyor.
Eskiden çöp dağlarının yükseldiği, Akdeniz kıyısına dökülen çöplerin Kıbrıs, Türkiye, hatta Fransa kıyılarına kadar ulaştığı Sayda'da örnek bir atık yönetim merkezi 2009'dan bu yana faaliyet gösteriyor. Çöpler burada ayrıştırılıyor, geri dönüşüme kazandırılan atıklardan plastik, metal, gübre, hatta elektrik elde ediliyor.
Sayda kentinde örnek başarı hikayesi
Sayda Belediye Başkanı Muhammed Saudi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki atık yönetim merkezinin günlük 500 ton kapasiteye sahip olduğunu belirterek, "Sayda'da kurulan bu çöp ayrıştırma ve işleme merkezi, tüm ülke için örnek oluşturabilir." dedi.
Deniz kıyısındaki eski çöp alanının etrafını duvarla çevirdiklerini, bu sayede 550 bin metre karelik bir alan elde ettiklerini anlatan Saudi, 35 bin metrekarelik alanın bahçe için kullanıldığını geri kalan alanın ise belediyenin kullanımına kaldığını söyledi.
Atık yönetim fabrikasının Genel Müdürü Nebil Zentut ise fabrikanın Lübnan ve Ortadoğu'da atıkların ayrıştırıldığı ve dönüştürüldüğü tek merkez olduğunu aktardı.
Fabrikanın 50 milyon dolar maliyetle kurulduğu bilgisini veren Zentut, "Buradaki her bir kazan 150 ile 170 ton arası biyolojik atık işleyebilliyor. Günlük 500 ton çöp işleme kapasitesine sahip. Şu an Sayda ve çevresindeki bölgelerin çöpünü işleyen fabrika, yarım kapasiteyle çalışıyor." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Lübnan'daki Çöp Sorunu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?