Macar Kralı 'Tökeli İmre' Kartepe'deki Anıtında Anıldı - Son Dakika
Güncel

Macar Kralı 'Tökeli İmre' Kartepe'deki Anıtında Anıldı

Macar Kralı \'Tökeli İmre\' Kartepe\'deki Anıtında Anıldı

Macaristan tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Macar Kralı Tökeli İmre (Thököly İmre) ölümünün 308'inci yıldönümünde Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'ndeki anıtı önünde anıldı.

17.09.2013 13:12

Macaristan tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Macar Kralı Tökeli İmre (Thököly İmre) ölümünün 308'inci yıldönümünde Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'ndeki anıtı önünde anıldı. Anma törenine Macaristan Türkiye Büyükelçisi Prof. Dr. Janos Hovari ve İstanbul Başkonsolusu Peter Szanto da katıldı.

Avusturya'ya karşı amansız savaşlar yapan ve 1701 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na sığınarak geldiği İzmit'te 1705 yılında ölen Macar Kralı Tökeli İmre (Thököly İmre) ve eşi İliona Zrinyi için, yaşadığı köy olan Karatepe'de geçtiğimiz yıllarda anıt yaptırıldı. Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi bağlar açısından çok önemli bir isim olan Tökeli İmre ve eşinin, Osmanlı'ya sığınıp daha sonra ölümünün ardından cenazeleri, şu anda kapatılan ve parka dönüştürülen eski Seka Kağıt Fabrikası'nın bulunduğu alana gömüldü. Tökeli İmre'nin mezarı, yıllar sonra 1906'da Macariskan'ın Kesmark kentine nakledildi.

ÇOK CSAYIDA MACAR TURİST GELİYOR

Daha önce ilk defin yeri olan Seka Park alanında, onun adına anı evi de açılan, ayrıca onunla ilgili bazı hatıra eşyalarının da sergilendiği Tökeli İmre için hem burada, hem eşi İliona Zrinyi ile birlikte yaşadığı Karatepe Köyü'ndeki anıtı önünde anma etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Macaristan'dan Türkiye'ye gelen çok turist de bu yerleri ziyaret ediyor.

Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'ndeki Thököly İmre Anıtı'nda gerçekleşen anma töreninde Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Macaristan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Prof. Dr. Janos Hovari, Macaristan İstanbul Başkonsolusu Peter Szanto, Macaristan Kültür Ateşesi Viktor Matısı, Thököly İmre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal, başkan yardımcısı Numan Gülşah katıldı.

Yapılan konuşmalarda, Macar halkının Tökeli İmre'nin yaşamış olduğu çiçekli çayırı ve Karatepe'yi çok iyi bildiğini belirtilirken, bu anma törenlerinin dostlukları pekiştirdiği vurgulandı. O yıllarda Tökeli İmre ile birlikte 500 dolayında Macar'ın buralarda yaşadığını hatırlatan Büyükelçi Janos Hovari de, geçmişi yeniden inşa eden dernek yönetimine teşekkür etti. - Kartepekocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Macar Kralı 'Tökeli İmre' Kartepe'deki Anıtında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement