Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Nisan'ı Ermeni soykırımını anma günü ilan ederek kararın önümüzdeki haftalarda yürürlüğe gireceğini açıkladı. Macron, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiğini söyledi.
Fransa Ermeni Organizasyonları Koordinasyon Konseyi'nin dün akşam verdiği yemekte konuşan Macron, kararı açıklamasının öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a bilgi verdiğini ve Türkiye ile açık bir diyaloğu sürdürmek istediğini söyledi.
Macron, "DEAŞ ile mücadele, Türkiye'de insan hakları ve özgürlükler ile soykırım konusunda anlaşmazlıklarımız bulunuyor. Aynı zamanda Suriye'deki siyasi dönüşümün gerekliliği gibi hemfikir olduğumuz konular da var. Türkiye ile diyalog vazgeçilmez" ifadelerini kullandı.
Fransa Ermeni Teşkilatları Koordinasyon Konseyi (CCAF) kararı memnuniyetle karşıladı. Konsey Başkanı Mourad Papazian Fransa'nın "dünyaya örnek olduğunu" ve "Cumhurbaşkanı'nın verdiği söze sadık kalmasını takdir ettiklerini" söyleyerek kararın doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirtti.
Fransa, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan 1915 olaylarını 2001 yılında soykırım olarak tanımış, 24 Nisan'ın soykırımı anma günü ilan edilmesi Cumhurbaşkanı Macron'un 2017 yılındaki seçim vaatleri arasında yer almıştı.
24 Nisan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yüz binlerce Ermeni'nin hayatını kaybettiği ve yüz binlercesinin de göçe zorlandığı 1915 olaylarının başlangıcı olarak kabul ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Macron, 'Erdoğan'ı Bilgilendirdim' Deyip 24 Nisan'ı 'Ermeni Soykırımını Anma Günü' İlan Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?