Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de madencilik sektöründe yaşanan sıkıntıların ve üzüntülerin bir kez daha yaşanmaması için arama ve işletme faaliyetlerini de içine alacak şekilde tüm sektörü disipline edici düzenlemeler yapmaya çalıştıklarını söyledi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, "Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" üzerinde görüşmeler devam ediyor.
Tasarıya ilişkin milletvekilleri ve ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin eleştirilerini yanıtlayan Yıldız, Türkiye'nin 2014 yılını madencilik açısından sıkıntılı ve üzüntülü geçirdiğini ifade etti. "Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız" diyen Yıldız, bu nedenle riski en aza indirmek amacıyla tasarıda sektöre ilişkin yeni düzenlemeler getirdiklerini belirtti.
Dünkü görüşmelerde tasarıdaki düzenlemelerin gerekçeleriyle anlatılmasına rağmen bugün bazı eleştirilerin tekrar gündeme getirildiği kaydeden Yıldız, şunları söyledi:
"Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, tasarı hazırlanırken görüşlerinin alınmadığını savunuyor. İlgili kurum, kuruluş, sivil toplum örgüt temsilcileriyle Bakanlık olarak bir çok toplantı yaptık. 2014 Mayıs ayından bu yana tasarı güncellenerek sürekli yayınlanıyor. Bir önceki kanun tasarında 42 sivil toplum kuruluşu ile oturduk.
'Bizim dediğimiz olmadı' diye tepki gösteriyorlarsa, bu yanlış. Her dediğiniz olmayabilir. Aynen o kaza olduğunda her birinizin orada olmadığı gibi. Riski alıyorsun da kaza olduğunda orada bulunmayan işverenin halini nasıl açıklıyorsun? Biz, 'Bu özel sektörün kazası, benim orada bulunmama gerek yok. Geçmiş olsun' diyebilir miyiz? Ben Ermenek'te otele bile gitmeden yönettim çalışmaları. Ermenek'te bu kazanın sahibi orada yoktu. Ben diyebilir miyim 'Özel şirket, benim işim yok burada' diye. Bu acıyı bana tarif etmeye çalışanlar, benden daha fazla çekenler değil. Sektörü disipline etmemiz bizim görevimiz.
Çok enteresan. Biz maden mühendislerinin daha yetkili olmasını savunuyoruz ama burada maden mühendislerini temsil eden arkadaşlarımız bunun doğru olmayacağını söylüyor.
Sektörde hala ÇED hizmetleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen tüzel kişilerden alınıyor. Halen ülkemizde bin civarında mühendislik bürosu sektöre hizmet veriyor. Gidilen düzenlemeyle, eğer sizin orada mühendisiniz varsa bu tüzel kişiliğe başvurmanız gerekmeyecek."
Bu sırada CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Yıldız'ın "konuşma üslubunu" doğru bulmadıklarını savunarak tepki gösterdi. Susam, "Küçümser bir havada 'benim her anlattığım doğru' şeklinde bu üslup olamaz" dedi.
Taner Yıldız ise "Benim konuşmadığım kelimeleri konuşmuşum gibi aktarmayın. Ben ne söylediğimi çok iyi biliyorum" karşılığını verdi.
Konuşmasına devam eden Yıldız, "Türkiye'de yaşanan sıkıntıların, üzüntülerin bir kez daha yaşanmaması için arama ve işletme faaliyetlerini de içine alacak şekilde tüm madencilik sektörünü disipline edici düzenlemeler yapıyoruz. Projelerin yalnızca yapılması aşaması değil, izlenmesi aşaması da dikkate alındı. En son Ermenek'le ilgili, projenin yeterince takip edilemediğine yönelik eleştiriler yapılmıştı" dedi.
Tasarı üzerinde görüşmeler devam ediyor. - TBMM
Son Dakika › Güncel › Maden Kanunu Tasarısı Komisyonda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?