KUALA Birleşmiş Milletler (BM), Malezya'nın tutuklu muhalefet partisi lideri Enver İbrahim ile ilgili davayı tekrar inceleyerek davanın siyasi sebeplere dayandığını ve davalının tahliye edilmesi gerektiğini açıkladı.
BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Enver İbrahim'in adil bir şekilde yargılanmadığını ve siyasi nedenlerle mahkum edildiğini belirtti. Çalışma grubunun hazırladığı dilekçede, İbrahim'in tahliye edilmesi çağrısında bulunuldu.
İbrahim'in kızı Nurul İzzah Enver, hükümetin grubun vardığı sonuca uymasını temenni ederek "BM'nin babamın serbest bırakılması yönünde verdiği karardan dolayı minnettarım" dedi. Nurul İzzah Enver, "BM'nin bu desteği ve güçlü duruşu Başbakan Necip Rezak'a açık bir mesajdır" ifadesini kullandı.
Malezya hükümeti ise Çalışma Grubu'nun bulgularını reddederek yasal işlemlerin yürütülmesini istedi. İbrahim'e karşı açılan davanın kişisel olduğunu, politik olmadığını vurgulayan hükümet yetkilileri, mahkemelerin yıllardır devam eden teferruatlı ve kapsamlı yasal sürecin ardından son kararlarını hazırladıklarını savundu.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, dilekçenin hükümetle hiçbir ilgisinin bulunmadığı, Malezya'nın yargı sisteminin bağımsız olduğu ifade edildi.
Mevcut 5 üyesi Avustralya, Benin, Meksika, Güney Kore ve Ukrayna'dan olan çalışma grubu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından atanmıştı.
Çalışma grubunun dilekçesinde, tek başına hapis yattığı için İbrahim'in fiziksel ve psikolojik sağlığıyla ilgili endişe duyulduğu da vurgulandı. Malezya hükümetinin davayla ilgili sorulara henüz cevap vermediği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau da Enver İbrahim'in tutukluğunun siyasi olduğunu söyleyerek ABD'nin Enver'e karşı dava açılması kararı, mahkeme süreci, yargının bağımsızlığı ve kanunların uygulanması hakkında ciddi kaygıları olduğunu ifade etti.
Malezya'da 2008'deki seçimlerde büyük başarı kazanan ancak seçim sistemi nedeniyle parlamentoda çoğunluğu elde edemeyen Enver İbrahim, eşcinsel ilişkiye girmekle suçlanmıştı.
Yüksek Mahkemenin 2012'de akladığı ancak hükümetin kararı temyize götürmesiyle Temyiz Mahkemesi tarafından 7 Mart 2014'te "fiili livatadan" suçlu bulanarak 5 yıl hapse mahkum edilen Enver, ara seçimden iki hafta önce alınan bu karar nedeniyle 23 Mart'taki seçime katılamamıştı.
Müslüman nüfusun yoğun olduğu Malezya'da suç olan eşcinsellik, 20 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Buna rağmen kovuşturmalar nadir görülüyor.
Son Dakika › Güncel › Malezya'da Muhalefet Lideri Enver İbrahim'e Verilen Hapis Cezası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?