İslam düşüncesine büyük katkılarıyla tanınan yazar Atasoy Müftüoğlu, " Farabi, felsefeyi öncelikli ve vazgeçilmez bir konuma yükseltme iradesi göstermiştir" dedi.
Türk ve İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden olan Farabi'nin hayatı ve düşünce sisteminin anlatılacağı "Medeniyet Düşünürü Farabi Uluslararası Sempozyumu"nun ilk oturumu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde yazar Müftüoğlu, başkanlığında gerçekleştirildi.
Müftüoğlu burada yaptığı konuşmada, Farabi adına uluslararası bir sempozyum düzenlenmiş olmasının anlamlı ve önemli olduğunu belirterek, "İnşallah bundan böyle yeni bir ufuk, yeni vizyon, yeni perspektif için bu tür toplantılar büyük bir başlangıç vesilesi olur" diye konuştu.
Toplum olarak geçmişin düşünüldüğü ancak geçmişe ilişkin çözümlemeler yapılmadığı eleştirisinde bulunan Müftüoğlu, bugün içinde bulunulan noktanın Farabi'den çok daha geri bir konumda bulunulduğunu anlattı.
Toplumların geçmişe kapanmalarından dolayı, modern zamanlar boyunca aydınlanmaya yönelik entelektüel sorgulamalar yapılmadığını aktaran Müftüoğlu, şöyle konuştu:
"İslam'da bilgiyi ve varoluşu, bütünlüğüyle sekürel bir dünya görüşünün ufku ve çerçevesi içinde kullanıyoruz. Biz aydınlanma mutlakiyetçiliğine rağmen model üretme ceddi gösterebilmiş değiliz. Bunların konuşulması gerekiyor. Farabi bu açıdan özellikle önemlidir. Çünkü Farabi, felsefeyi öncelikli ve vazgeçilmez bir konuma yükseltme iradesi göstermiştir. Bugün toplumlarımızda felsefeyle ilgilenmek ya 'sapkınlık biçimi'dir ya da 'fantezi'den ibarettir. Bulunduğumuz noktanın irdelenmesi açısından son derece önemlidir. Felsefeye duyduğumuz ilginin boyutları düşünüldüğünde ortada gerçekten birleşilmesi gereken bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz görülecektir. Bu tür konferanslar yeni açılımlara öncülük etmelidir."
Barselona Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Miguel Forcada da "Farabi'nin Endülüs Tıbbına Etkisi" konusunda yaptığı sunumda, Endülüs Bölgesi'nde 11. yüzyıl başlangıcı itibariyle Farabi'nin oluşturduğu ekolün tıp alanında takip edildiğini kaydetti.
Sempozyumda, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Aydınlı, "Farabi Felsefesi'nin Genel Yapısı" , Kazakistan Üniversitesi Öğretim Üyesi Aliya Massalimova da "Felsefi Miras: El-Farabi-Abay", Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş da "Medine'den Medeniyete Farabi de 'Sosyoloji öncesi Sosyoloji" başlıklı konularda bilgi verdi.
Sempozyum, 15 Kasım'da sona erecek. - Eskişehir
Son Dakika › Güncel › Medeniyet Düşünürü Farabi Uluslararası Sempozyumu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?