MELTEM YILMAZ- Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce yürütülen "Mersin Balığı Yetiştiriciliği ve Stok Koruma Stratejisi Geliştirilmesi" projesi kapsamında nesli tükenmekte olan ve ekonomik değere sahip türlerden olan mersin balığından yavru elde edilerek neslinin devamı amaçlanıyor.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mersin balığının, özellikle dinozorlar döneminden günümüze gelen iri cüsseli, kıymetli ve ender görülen balık türü olduğunu söyledi.
Mersin balığının türlerine göre yaklaşık 300 ile 400 kilogram ağırlığına ulaşabildiğini belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mersin balığının yaşam tarzı diğer balık türlerine göre biraz farklı. Denizlerde yaşayıp beslenmesine rağmen üremek için tatlı suya veya büyük nehirlere girmesi gerekiyor. Ülkemizde mersin balığının ana yumurtlama alanlarını özellikle Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehri oluşturuyor. Mersin balığı özellikle bu bölgelerde yumurtlayıp daha sonra denize göç ediyor."
Aydın, mersin balığının yumurtasının çok kıymetli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Mersin balığından halkımızın havyar olarak bildiği değeri çok yüksek olan ürün elde ediliyor. Dolayısıyla bu durum balık üzerinde baskı oluşturuyor. Geçmiş yıllarda avcılığı özellikle Samsun'un Çarşamba bölgesinde çok fazla görülüyordu. Devletimiz 1980'li yıllarda mersin balığı avcılığını yasakladı ve koruma tedbirlerini üst seviyeye çıkarttı. Bu kapsamda Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü olarak proje hazırladık ve mersin balığını daha iyi koruyabilir miyiz, geliştirebilir miyiz diye çalışma içine girdik."
"Enstitüdeki mersin balıklarını koruma altına aldık"
Karadeniz'de mersin balığı olup olmadığı yönünde tartışmalar olduğunu da vurgulayan Aydın, "Karadeniz'de mersin balığı geçmişte 5 türle temsil edilmekteydi. Son yıllarda ise Karadeniz'de mersin balığının iki türü kayboldu ve üç türü ile hayatını devam ettiriyor. Mersin balığının bu üç türü enstitü havuzlarımızda mevcut" dedi.
Aydın, enstitüdeki mersin balıklarını koruma altına aldıklarını anlatarak, "Proje kapsamında enstitümüzdeki mersin balıklarıyla koruma, yaşatma ve yavru elde etmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışma sadece Karadeniz'i değil ülkemizin diğer bölgelerini de kapsayacak şekilde oluyor" diye konuştu.
Türkiye'de ilk kez karaca mersininden döllenmiş yumurta üretip yavrular elde ettiklerine dikkati çeken Doç. Dr. Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
"Böyle bir çalışma Türkiye'de ilk kez yapılıyor. Yaptığımız çalışma Türkiye'ye bu tarz bilginin kazandırılması anlamında önem taşıyor. Bu bilgiyi daha sonra işletmelere aktaracağız. Devlet olarak görevimiz bir taraftan balıklandırma işini yaparak diğer taraftan da yetiştiriciler üretecek sektörün havyar ve et ihtiyacını karşılayacak noktaya gelmesini sağlamaktır. Amacımız yavru üretim teknolojisini ülkeye kazandırmak ve ülkedeki büyük nehirleri ve denizleri balıklandırarak mersin balığının neslinin devam etmesini sağlamaktır." - Trabzon
Son Dakika › Güncel › Mersin Balığının Neslini Sürdürmeye Çalışıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?