Mersin'de, çocuk adaleti konusunun masaya yatırıldığı 'Çocuk adaletinde yeni arayışlar' başlıklı Mevzuat ve Yönetim Çalıştayı başladı.
Divan Otel'de, Adalet Bakanlığı, UNICEF ve İngiltere Büyükelçiliği'nin desteğiyle Mağdur Hakları Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen çalıştaya, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya ve davetliler katıldı.
3 gün sürecek olan çalıştayın açılışında konuşan Müsteşar Yardımcısı Menteş, onarıcı adalet anlayışı uyarınca yürütülen reform çalışmaları sonrasında ceza hukukunun sosyal boyutuna el atıldığını söyledi. Çocuklara özgü yargılama sistemi ve adli sürece ilişkin destek modeli geliştirildiğini ifade eden menteş, "Bu kapsamda 64 il ve 93 ağır ceza merkezinde toplam 257 aile mahkemesi, 32 il ve 36 ağır ceza mahkemesinde toplam 80 çocuk mahkemesi ile 4 ilde 9 çocuk ağır ceza mahkemesi faaliyet göstermektedir. Yargı reformu stratejisinin çocuklar, kadınlar ve engelliler gibi dezavantajlı gruplara yönelik uygulamalarını geliştirmek, adalet sisteminde çocuğun etkin korunması için gerekli önlemlerin alınması, yasal düzenlemelerin uluslararası standartlara göre gözden geçirilmesi, çocuğa yönelik uygulamaların onarıcı adalet sistemi içerisinde geliştirilmesi, adli süreçte çocuklara yönelik özel önlemlerin etkin hale getirilmesi, çocuk mahkemelerinin yaygınlaştırılması stratejik hedef olarak olarak belirlenmiştir" dedi.
Çalıştay raporu sonucuna göre yeni bakanlık politikalarının güncelleneceğini kaydeden Menteş, "Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca belirlenen danışman hekim tarafından karşılaştırılmalı mevzuatın da dikkate alınması suretiyle, çocuk adalet sistemine ilişkin ulusal ceza hukuku, özel hukuk mevzuatı analizi çalışması yürütülmekte olup, danışman akademisyenlerle paydaşların biraraya gelmesi, sorun teşkil eden konuların ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla bu çalıştay düzenlenmiştir. çalıştayın çıktıları danışman hekim tarafından hazırlanacak rapora yansıtılacak, hazırlanacak rapor ve görüşler doğrultusunda bakanlığımızın konuya ilişkin hedefleri ve politikaları güncellenecektir" diye konuştu.
SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLARIN ADLİ SÜREÇTE DESTEKLENECEK
Mağdur Hakları Daire Başkanlığı'nın, mağdurun maddi ve manevi tatminiyle alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının gelişmesine katkı sağlamak amacıyla kurulduğuna işaret eden Ceza İşleri Genel Müdürü Sakarya ise, "Benzeri hizmetleri yerine getirmek üzere, mağdur hakları alanında gerekli çalışmaların yapılması amacıyla, başlıca hedefler arasında, tüm suç mağdurlarının sahip oldukları haklar ile kendilerine sunulabilecek yardım ve detek hizmetleri konusunda bilgilendirilmeleri, başta suç mağduru kadınlar olmak üzere kırılgan gruba mensup mağdurların adli süreçte etkin şekilde desteklenerek adalete erişimlerinin kolaylaştırılması yer almaktadır. Çalışma alanlarının başında, fiziksel ve psikolojik anlamda suçtan yoğun bir şekilde etkilenen çocuklar da yer almaktadır. Mağdur ve suça sürüklenen çocukların adli süreçte desteklenmelerine yönelik programların geliştirilmesi hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.
3 gün sürecek olan çalıştayda çocuk adaleti masya yatırılıp, mevzuat, grup çalışmaları, sunumlar ve paneller gerçekleştirilecek.
Son Dakika › Güncel › Mersin Çocuk Adaleti ve Mevzuatı Mersin'de Tartışılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?