MERSİN Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Hüseyinoğlu, kelebeğin böcekler içerisinde birkaç takım türleri ile birlikte insanın besin kaynağı olarak birçok bitkinin ve meyvenin üremesinde önemli roller üstlendiğini söyledi. Türkiye'de yaklaşık 450 tür gündüz yaklaşık 4 bin tür gece kelebeği birçoğumuzun bilmediği özelliği ile insan yaşamına büyük bir katkı sunuyor. Sinekler ve arılarla birlikte birçok bitkinin, tarımsal ürününün, meyvenin üremesinde ciddi roller oynayan kelebeklerin korunması gerektiğini belirten Doç. Dr. Yusuf Hüseyinoğlu, Türkiye'de yaklaşık 400 türün üzerinde gündüz aktif kelebek türü yaşıyor. Gece ise bunun 10 kattı 4 bin civarında aktif olan tür yaşamaktadır. Mersin'e gelince gündüz 137'ler civarında bir türden bahsedebiliriz. Mersin çok farklı ekosistem çeşitliliğine sahip olduğu için deniz seviyesinden Toroslar'daki 2000 metreleri geçecek seviyeye sahip olduğu için çok farklı yaşam ortamları mevcut. Mersin o yüzden çok ciddi kelebek zenginliğine sahip bir ilimizdir dedi.
Vatandaşlar tarafından yanlış bilinen bir konuya da açıklık getiren Doç. Dr. Hüseyinoğlu, Kelebeklerin yaşam süreleri ile ilgili maalesef toplumda yanlış bilgilere dayanarak hatta bir ara reklamlara dayanarak bir bilgi yerleşmiş. Bunu düzeltmek zorundayız. Kelebekler bir gün yaşamaz. Kesinlikle böyle bir şey yok. En az birkaç hafta yaşarlar. Yaşam süresi türden türe ve bulunduğu ortama göre değişir diye konuştu.
Hüseyinoğlu, kelebeklerin bilinmeyen özelliğinin insan yaşamı için hayati önem taşıdığını kaydederek, şunları söyledi
Kelebekler böcekler içerisinde birkaç takım türleri ile birlikte, bildiğiniz arılarlar, sineklerle bizim besin kaynağımız olarak birçok bitkiyi, tarımsal ürünü, birçok meyveyi özellikle tozlaşmasında yani üremesini sağlamasında çok ciddi rolleri var. Onun için kelebeklerde, sineklerde, arılarda insan türünün besin kaynağının devamı için çok ciddi rolleri var. Mersin'de bu konuda çok ciddi bir zenginliğe sahip kelebek tür çeşitliliği ile karşı karşıyayız. Mersin çok farklı ekosistem türlerine sahiptir. Düşünün ki, deniz seviyesinde Adanalıoğlu'nda çok farklı türlerle karşılaşırsınız. Danaus chrysippus dediğimiz Sultan Kelebeği'ne Mersin ev sahipliği yapıyor. Kuzey Afrika'dan gelip bizim üzerimizden Avrupa'ya kadar yayılan bir türden bahsediyoruz. Bunun diğer akrabası Meksika'dan Kanada'ya kadar 4 bin kilometre göç ederek yer değiştiren bir türden bahsediyoruz. Danaus'un dışında çok ciddi kelebek türünün olması nedeni ile biz Toroslar'da hatta merkezi ilçelerimiz olan Mezitli ve Yenişehir, Toroslar ilçelerinin kuzey kesimi çok ciddi çeşitliliği yansıtan bölgelerdir. Turizm açısından turların yapılabileceği, önemini anlatabileceğimiz faaliyetlerde bulunmak aynı anda biyolojik çeşitliliğimizin korunması adına da çok önemlidir.
Son Dakika › Güncel › MERSİN KELEBEKLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?