Chp İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, TBMM'ye İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması talebiyle, Kadıköy Moda'da polis müdahalesi sırasında kullanılan biber gazı ve etkileriyle ilgili soru önergesi verdi. Korutürk, önergesinde Moda'da polis müdahalesi sırasında kullanılan biber gazı yoğunluğunun oy oranlarıyla ilgili olup olmadığını sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle:
"İstanbul Kadıköy Moda Muhtar Meclisi, 14 Mayıs 2014 tarihinde bölgedeki toplumsal protestolar sırasında Caferağa Mahallesi sınırları içerisinde gerçekleştirilen polis müdahaleleri sırasında biber gazının aşırı kullanımı sonucu, mahalle sakinlerinin yaşadıklarını mağduriyete ilişkin bir basın açıklaması yapmıştır.
Açıklamada, coğrafi konum itibariyle dar yüzölçümlü bir yarımada üzerinde bulunan ve hem insan hem de bina yoğunluğunun yüksek olduğu bir bölgede yer alan Moda ve Bahariye'de son bir yıldır güvenlik güçlerince adeta düzenli yapılan biber gazlı müdahalelerin semtteki yaşlılar, çocuklar, sokak hayvanları ve deniz kuşlarına verdiği zararlara değinilmiş; özellikle evlerin içlerine kadar giren gazın, kalp, astım, bronşit gibi kronik hastalığı bulunan kişiler için ciddi sağlık tehditleri yaratmakta olduğu vurgulanmıştır.
Kadıköy'de Moda ile Bahariye'nin bir bölümünü kapsayan Caferağa Mahallesinde 35 bin civarında bir nüfusun ikamet ettiği 15 bin konut bulunmakta, yine burada bulunan tarihi Kadıköy Çarşısı ile ünlü Moda Çay Bahçesini de içeren dinlenme tesislerinin yer aldığı sahil şeridi her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Dikkat çekici bir husus, Caferağa Mahallesi hudutları içinde kalabalık toplulukların bir araya gelip TOMA ve benzeri araçlarla müdahalede bulunulmasına yol açabilecek kitle gösterileri yapabilecekleri meydan ve alanın bulunmamasıdır. Kaldı ki, Moda ve Bahariye'de şimdiye kadar çevre duyarlılığının öne çıktığı barışçı protestolar dışında hiçbir zaman marjinal gruplara atfedilebilecek şiddet içeren bir gösteri vuku bulmamıştır. Güvenlik güçlerinin sıkça biber gazı kullandıklarından şikayet edilen bölgede çok sayıda anaokulu ve kreş, 12 ilk ve orta öğretim okuluna ilaveten, 5 cami, 6 kilise, 1 müze, 1 hastane, 2 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 kütüphane, 1 spor salonu, 7 tiyatro, 3 sinema ve İstanbul'un tek opera salonu da yer almaktadır. Bu bağlamda:
1) Güvenlik güçlerince ara sokaklara ve hatta apartman içlerine biber gazı ile müdahale edilmesi hangi amacı karşılamaktadır?
2) Bu müdahalelerin, Moda – Bahariye eksenindeki "mesire ticareti"nin yarısına, mahalli esnafın da kepenk indirip kapatmaya zorlanması sonucu bu bölgenin yerel ekonomisine ne kadar zarar verildiğine yönelik bir hesap yapılmış mıdır?
3) Biber gazının ve ilaç karıştırılmış TOMA suyunun sağlığa etkileri konusunda bakanlığınızca yaptırılmış kapsamlı bir tıbbi ve bilimsel araştırma mevcut mudur?
4) Hükümetiniz döneminde yaygınlaşan ve bugünlerde adeta günlük rutin bir uygulama haline gelen, barışçı olanlar dahil her tür protesto gösterisini, bunların niteliğine ve katılanların sayısına bakılmaksızın biber gazıyla dağıtmak şeklindeki uygulamanın, gaza maruz kalan vatandaşlar üzerindeki tıbbi etkilerini tespit eden bir araştırma yapılmasına bakanlıklarınca gerek görülmüş müdür? Görülmemiş ise bu vatandaşlarımızın bazı can kayıpları dahil birçok rahatsızlıklarına biber gazına maruz kalmanın yol açtığı yolundaki iddiaların araştırılmasına da gerek görülmediği anlamına mı gelmektedir?
5) "Toplumsal olaylara müdahale" adı verilen görevlerde istihdam edilen emniyet personeline, bu görevlerin özelliğinin gerektirebileceği mesleki eğitim ve bu tür görevlerin insan bünyesi üzerinde yaratması kaçınılmaz olan ruhi sorunlarla başedebilecek psikolojik yardım sağlanmakta mıdır?
6) Nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelere yapılacak polis müdahalesinde uyulması gereken hususları içeren bir yönetmelik mevcut mudur? Mevcut ise bu yönetmelikte müdahale yapılacak bölgedeki vatandaşların can güvenliklerinin ve sağlıklarının korunmasına yönelik hangi önlemler yer almaktadır?
7) Caferağa Mahallesi sınırları içerisinde biber gazına maruz kalmış olmaktan dolayı hastanelere kaç kişi başvurmuştur? Bunların arasında; gaz etkisine bağlanmamış olsa da başvuru sonrası vuku bulan can kaybı kaydedilmiş midir?
8) Caferağa Mahallesi, Moda-Bahariye bölgesindeki hemen her protesto girişimine, özellikle 30 Mart 2014 tarihinden sonra daha da artan bir biçimde şiddetli polis müdahalesinde bulunulması ve bu müdahaleler sırasında boş sokak aralarına ve apartman içlerine dahi biber gazı sıkılmasında, bu bölgenin yerel seçimlerde AKP'ye Kadıköy ilçesi sınırları içindeki en düşük oyları, sırasıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığında yüzde 12.42, Belediye Meclisinde yüzde 11.50, İlçe Belediye Başkanlığında % 11.74 oranlarıyla verirken; CHP'ye aynı sırayla yüzde 79.90, 73.81 ve 79.83 oy vermesinin rolü var mıdır?" - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Milletvekili Osman Korutürk, Efkan Ala'ya Moda'da Kullanılan Biber Gazını Sordu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?