Mısır'ın 2015 İnsan Hakları Karnesi - Son Dakika
Güncel

Mısır'ın 2015 İnsan Hakları Karnesi

Mısır'da 2015 yılında güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda, polis merkezlerinde ve düzenlenen gösterilerde 356 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

02.01.2016 00:25

Mısır'da 2015 yılında güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda, polis merkezlerinde ve düzenlenen gösterilerde 356 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Merkezi İstanbul'da bulunan "İnsaniyet Hukuk Kurumu" tarafından yayımlanan raporda, 2015 yılında Mısır'da baskı unsurlarının ve insan hakları ihlallerinin arttığı vurgulandı.

Raporda, 356 kişiden 104'ünün polis merkezlerinde işkence ve tıbbi ihmal sonucu, 84'ünün siyasi gösterilerde öldüğü belirtilirken, geriye kalanların nerede ve nasıl öldüğüne dair bir bilgiye yer verilmedi.

İnsan hakları ihlalleri bağlamında da değerlendirilmeye tabi tutulan 2015 yılında 948 kaçırma ve  "zorla kaybedilme" vakasının yaşandığı, bu suçların 216  "zorla kaybedilme" vakasıyla mayıs ayında zirveye çıktığı belirtildi.

Raporda, geçen yıl, bin 250 kişinin "zorla kaybedilme"ye maruz kaldığı ancak bu kişilerin daha sonra hapishanelerde olduklarının ortaya çıktığı ve bedenlerinde işkence izlerine rastlandığı vurgulandı.

Hapishanelere yönelik değerlendirmede ise El-Akreb Hapishanesi'nin, mahkumların kışlık giyecek ve battaniye gibi temel ihtiyaç maddelerinden mahrum edilmesi nedeniyle geçen yıl en fazla ihlalin yaşandığı yer olduğuna işaret edildi.

Mısır hapishanelerinde açlık grevinde bulunanlara da değinilen raporda, 14 Ağustos 2013'teki Rabiatul Adeviyye gösterileri sırasında tutuklanan Doktor İbrahim el-Yemani'nin 570 gündür açlık grevinde olduğu ancak Tora Hapishanesi'ndeki yangında yaralanması nedeniyle açlık grevine kısmen devam ettiğine dikkat çekildi.

"Zorla kaybedilme" terimi hukukta, kişilerin, devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişiler veya gruplar tarafından tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya başka herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması; ardından söz konusu kişilerin kendi fiillerini reddetmeleri veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizlemeleri ve sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması durumunu anlatmak amacıyla kullanılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'ın 2015 İnsan Hakları Karnesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement