AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "AB'nin Türkiye ile müzakere ettiği eylem planının taslağını dikkate aldığımızda, Türkiye'nin aday ülke olarak muamele görmediğini, daha ziyade AB'yi dışardan gelen tehlikelere karşı koruyacak sınır ya da tampon ülke olarak değerlendirdiğini görüyoruz" dedi.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Mülteci Krizi Bağlamında Türkiye-AB İlişkileri" panelinde konuşan Yeneroğlu, AB'nin son yıllarda Türkiye'ye aday ülke muamelesi yapmak yerine, ötekileştirdiğini söyledi.
AB'nin Türkiye'nin sığınmacı krizindeki rolüne de bu bakış açısıyla yaklaştığını belirten Yeneroğlu, "AB'nin Türkiye ile müzakere ettiği eylem planının taslağını dikkate aldığımızda, Türkiye'nin aday ülke olarak muamele görmediğini, daha ziyade AB'yi dışardan gelen tehlikelere karşı koruyacak sınır ya da tampon ülke olarak değerlendirdiğini görüyoruz" diye konuştu.
Yeneroğlu, AB'nin sığınmacı krizine "sığınmacıların Akdeniz'de ölüme terk edilerek, AB'ye göçten caydırmak" temelinde yaklaştığını savundu.
Türkiye'nin AB tarafından "mülteci toplama kampı" haline getirilmesinin, Türkiye'nin de istikrarını bozacağına dikkati çeken Yeneroğlu, birliğin mülteci politikasını "Türkiye'nin yükünü hafifletme ve bu yükü AB'ye eşit oranda dağıtma" odağında şekillendirmesi gerektiğini kaydetti.
Yeneroğlu, Türkiye'ye "güvenlikli ülke" statüsü verilmesi konusuna da değinerek, AB'nin Türkiye'nin zaten hakkı olan bu statüyü, "birliği korumakla görevli, görevini yerine getirdikçe onurlandırılan ülke" şeklinde görülerek vermemesi gerektiğini dile getirdi.
"Almanların üçte ikisi şüpheci"
Alman Ortadoğu uzmanı Michael Lüders de ne AB'nin ne de Almanya'nın sığınmacı krizine karşı ortak bir bakış açısı geliştiremediğini söyledi.
Lüders, "Polonya ve Macaristan gibi AB ülkeleri 'fonlarımızı alalım ama üzerimizde düşeni yapmayalım' şeklinde tutum sergiliyor. İngiltere ve Fransa gibi Ortadoğu ülkelerine askeri müdahalelerde bulunmuş ve mülteci krizinin başlamasında rol almış ülkeler de mültecileri ağırlamakta isteksiz" ifadelerini kullandı.
AB'nin bu krizle başa çıkamaması durumunda, "tüm Avrupa fikrinin ortadan kalkacağını" savunan Lüders, Almanya'da halkın üçte ikisinin mülteciler konusunda şüpheyle yaklaştığını, ülkenin "Alman" kimliğinin değişmesinden endişe ettiklerini aktardı.
Son Dakika › Güncel › Mülteci Krizi Bağlamında Türkiye-Ab İlişkileri' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?