Gaziantep'te Müşterileri Engelsiz Lokantayı Çok Sevdi - Son Dakika
Güncel

Gaziantep'te Müşterileri Engelsiz Lokantayı Çok Sevdi

Umudum Ol Gaziantep Engelliler Derneğinin uygulamaya koyduğu, tüm çalışanların engelli olduğu lokanta, kısa sürede müşterilerin ilgi odağı haline geldi.

30.03.2016 11:22  Güncelleme: 11:40

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Lokantadan genel görüntüler

Akülü sandalyeyle paket servisin götürülmesi

Umudum Ol Gaziantep Engelliler Derneği Başkanı Zeki Kürkçü'nün açıklamaları

Müşterilerden kuaför İsmail Aydın'ın konuşması

Esnaf Cemal Taparlı'nın konuşması

Çalışanlardan yürüme engelli Suriyeli Fetin Mahli'nin açıklaması Müşterileri "engelsiz lokanta"yı çok sevdi

Umudum Ol Gaziantep Engelliler Derneğinin sosyal projesi olarak hayata geçirilen, farklı engel grubundan 12 kişinin çalıştığı lokanta, müşterilerin ilgi odağı oldu

Dernek Başkanı Kürkçü:

"Bu hizmet ticari değil. Engelliye istihdam sağlamak için açılmış bir iş yeri. 12 personelimizin 12'si de engelli"

ADSIZ GÜNEBAKAN - Umudum Ol Gaziantep Engelliler Derneğinin sosyal proje olarak uygulamaya koyduğu, aşçılarından garsonlarına kadar tüm çalışanların engelli olduğu lokanta, kısa sürede müşterilerin ilgi odağı haline geldi.

Fiziksel, zihinsel ve işitme gibi farklı engel gruplarından 5'i kadın 12 engellinin çalıştığı, bir ay önce hizmete başlayan lokanta, yöresel yemekleri ve hizmetiyle lüks lokantaları aratmıyor.

Her detayı engellilerin ulaşılabilirliği düşünülerek yapılan lokantanın duvarlarında "Tüketime ek değil, üretime çark olmak istiyorum", "Ben dünya ekonomisine katkıda bulunmak istiyorum" ve "Bu iş yerinde engelli değilim" yazılı mesajlar bulunuyor.

Umudum Ol Gaziantep Engelliler Derneği Başkanı fiziksel engelli Zeki Kürkçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının sosyal güvencesi bulunmayan engellileri istihdam etmek ve topluma onurlu bireyler yetiştirmek olduğunu vurguladı. Kürkçü, "Her şeyi devletten beklemek yerine artık insanlar, sivil toplum örgütleri projeler üretmeliler. Bu hizmet ticari değil. Engelliye istihdam sağlamak için açılmış bir iş yeri. 12 personelimizin 12'si de engelli. Bulaşık yıkayanlardan tutun da paket servisi götüren kişiye kadar hepimiz engelliyiz." diye konuştu.

Zaman zaman gönüllülerin de kendilerine yardımcı olduğunu anlatan Kürkçü, lokantada Gaziantep yöresinin yemeklerini müşterilerine sunduklarını belirtti. Lokantalarında günde 15 çeşit yemek hazırladıklarını aktaran Kürkçü, uygun fiyatlarıyla da müşterilerin tercih ettiği lokantalar arasına girdiğini ifade etti.

Engelliler için evlere ücretsiz yemek servisi planlanıyor

Projeyle evde yürüyemeyen veya yemek yapamayan engellilere de hizmet etmek istediklerini aktaran Kürkçü, şöyle devam etti:

"Evde gücü olmayan engellilere günün menüsünü onlara bildirerek, onlara bu yemekleri götürmek istiyoruz. Tabi burada bir sponsora ihtiyacımız var. Bir hayırsever vatandaşımız, bir ailenin aylık masrafını üstlenecek, biz de o engelliye bu hizmeti götüreceğiz. Tabi bu hizmet, engelli, tamamen güçsüz, yemek yapamayacak durumda olanlar için olacak. Hem engellilere istihdam sağlamış olacağız, hem engellilerin yemek ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamış olacağız, hem de hayır sahibi hayrını yapmış olacak."

Birbirlerine destek veriyor

Çalışanlardan fiziksel engelli Zeynep Yılmaz, lokantada çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Müşterilerinden oldukça güzel eleştiriler aldıklarını bunun da motivasyonlarını artırdığını söyleyen Yılmaz, genelde esnaf, öğretmen ve öğrenci müşterilerinin yanı sıra 'Bize evde yemek yapmayı bıraktırdınız' diyen ev hanımlarının da lokantalarına geldiğini anlattı.

Yılmaz, beklediklerinden çok daha kısa sürede iyi sonuçlar aldıklarını vurguladı.

Fiziksel engelli Suriyeli Fetin Mahli de tedavi için Türkiye'ye geldiğini, ancak ülkesindeki iç savaş nedeniyle bir daha Suriye'ye dönemediğini ifade etti. Dernekle tanışınca hayatında her şeyin değiştiğini dile getiren Mahli, engelli ve Suriyeli olduğu için iş imkanının kısıtlı olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizim için iş imkanı çok zor. İş yerleri engelli istiyor ama hafif engelli olmasını tercih ediyor. Ben, Zeki bey ve Zeynep hanım üçümüz de tekerlekli sandalye kullandığımız için birbirimizi daha iyi anlıyoruz. Sorunlarımızı daha iyi çözebiliyoruz. Onun için hem bize, hem de arkadaşlarımıza iş yeri sağlamak için böyle bir şey yaptık. Hepimiz birbirimizden destek alarak buraya başladık. İnşallah devamı gelecek, biliyorum başarılı olacağız hepimiz."

Kendisine iş yerinde isminin anlamı olan "prenses" olarak hitap edildiğini belirten Mahli, "Burası bizi hayata bağlıyor. Burada olmak, çalışmak bizi çok mutlu ediyor. Gelen müşteriler beni 'prenses' olarak çağırır. Onların çok güzel bir ilgisi var. Bu beni daha da kamçılıyor. Hayata daha sıkı sarılıyorum." dedi.

Müşteriler de memnun

Müşterilerden kuaför İsmail Aydın, lokantayı yoldan geçerken rastgele gördüğünü ve bir gün yemek yemek için buraya geldiğini anlattı.

O günden beri sık sık lokantaya geldiğini aktaran Aydın, pahalı restoranlara göre daha iyi hizmet verildiğini, çalışanları güler yüzlü olduğu için bu lokantayı daha çok sevdiğini belirtti.

Esnaf Cemal Taparlı da lokantada çok lezzetli yöresel yemeklerin bulunduğunu belirterek, "Çalışanlar engelli olmasına rağmen herkes canla başla elinden geleni yapıyor. O nedenle hizmet de çok güzel. Çalışanların engelli olmasının bir olumsuz yönünü görmedim. Her şey çok güzel. Zaten onları engelli olarak görmediğimiz zaman, onlar toplumun bir parçası olacak. Onlara engelli olduklarını hissettirmemeliyiz." diye konuştu.

Gaziantep\'te Müşterileri Engelsiz Lokantayı Çok Sevdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gaziantep'te Müşterileri Engelsiz Lokantayı Çok Sevdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement