Görüntü Dökümü :
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın konuşması Maliye "kolay kazancı" mercek altına alacak
Maliye Bakanı Ağbal:
-"Geçen yıl yaklaşık 58 bin 676 mükellefle ilgili vergi incelemesi yaptık, yaklaşık 10 milyar lira almamız gereken verginin beyan edilmediğini tespit ettik. Bunun üzerinden de 18,8 milyar lira ceza kestik"
-"2016 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye daha çok odaklanacağız"
-"Yatırım ve üretim tarafından daha ziyade, kolay kazançlara yönelmiş, piyasadaki rekabet eksikliğinden kaynaklanan bir takım önemli kazançlar olabiliyor. Özellikle bu alanlara da yönelen bir vergi denetimini inşallah gerçekleştireceğiz"
-"Ceza kesmekten memnun muyuz? Tabii ki değiliz. Bizim için en ideali mükellefimizin vergisel yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeleri, bizim de onları bu anlamda teşvik etmemiz"
ZEYNEP AKYIL/ ERDAL ÇELİKEL - Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yıl yaklaşık 58 bin 676 mükellefle ilgili vergi incelemesi yaptıklarını ve 18,8 milyar lira ceza uyguladıklarını belirterek, "2016'da kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye çok daha odaklanacağız. Yatırım ve üretim tarafından daha ziyade, kolay kazançlara yönelmiş, piyasadaki rekabet eksikliğinden kaynaklanan bir takım önemli kazançlar olabiliyor. Özellikle bu alanlara da yönelen bir vergi denetimini gerçekleştireceğiz" dedi.
Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıtdışı ile mücadelenin önemli bir konu belirterek, bu kapsamda iki noktada çalışmalarının olduğunu ifade etti.
Gelir İdaresi Başkanlığının Kayıtdışı Mücadele Eylem Planı'nın bulunduğunu hatırlatan Ağbal, bu çerçevede 2010 yılından beri çok önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
İkinci olarak da Vergi Denetim Kurulunun yaptığı vergi denetimlerinin olduğunu anlatan Ağbal, "Vergi Denetim Kurulunu 2011 yılında kurduk, yepyeni bir kurum, yaklaşık 10 bin çalışanı var. Hem mükellef haklarını güçlendiren, hem de gerçekten vergi denetiminde çok daha etkin ve verimli yapı oluşturmaya çalışıyoruz. İnşallah bu yapı daha da gelişir" diye konuştu.
-19 milyar liraya yakın vergi cezası kesildi
Geçen yıl 58 bin 676 mükellefle ilgili vergi incelemesi yaptıklarını ve bu kapsamda yaklaşık 10 milyar lira vergi tarh ettiklerini bildiren Ağbal, "Yani 10 milyar lira almamız gereken vergiyi beyan etmemişler, biz de gidip denetleyip bunu bulmuşuz bir yerlerde" ifadesini kullandı. Bunun üzerinden de yaklaşık 18,8 milyar lira ceza uyguladıklarını açıklayan Ağbal, "Burada ceza kesmekten memnun muyuz? Tabii ki değiliz. Bizim için en ideali mükellefimizin vergisel yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeleri, bizim de onları bu anlamda teşvik etmemiz" değerlendirmesinde bulundu.
Vergi denetimlerinin mükellefleri gönüllü uyuma dolaylı yoldan teşvik ettiğini vurgulayan Ağbal, denetim çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
Ağbal, 2016 yılında özellikle kayıt dışı ekonomiyle mücadele bakımından çok daha odaklanmış olacaklarını belirterek, "Yatırım ve üretim tarafından daha ziyade, kolay kazançlara yönelmiş, piyasadaki rekabet eksikliğinden kaynaklanan bir takım önemli kazançlar olabiliyor. Özellikle bu alanlara da yönelen bir vergi denetimini inşallah gerçekleştireceğiz. Bu yolla da kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye önemli katkı vereceğiz" şeklinde konuştu.
Zaman zaman dolaylı vergilerin fazla, dolaysız vergilerin az alındığı yönünde eleştirilerle karşılaştıklarını anlatan Ağbal "Aslında bakıldığında her ülkede en ideali gerçekten de dolaysız vergilerin daha fazla alınması. Ödeme gücü ilkesi bakımından, vergide adalet bakımından ne kadar kazanmışsanız, kazandığınız kadar vergi vermeniz en doğrusu" dedi.
-Vergi Usul Kanunu çalışmaları
Vergi Usul Kanunu çalışmalarına da değinen Ağbal, bunun kendileri için son derece önemli, reform niteliğinde bir çalışma olduğunu söyledi. Bu kapsamda 1961 yılında çıkmış bir kanunu uygulamadan kaldıracaklarını, günün koşullarına, ihtiyaçlarına uygun yeni bir Vergi Usul Kanunu yapacaklarını anlatan Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bakan olarak göreve başladığımda arkadaşlar çalışmayı belli bir aşamaya getirmişlerdi. Ben bu aşamada şu talimatı verdim, 'Bu bir mutfak çalışması, bana getirmeden önce bunu sivil toplum örgütlerine açalım, herkes görsün, açık şeffaf bir şekilde, varsa bütün bu tasarıyla ilgili görüşlerini bizimle paylaşsın'. Bu yaklaşımımız son derece olumlu da karşılandı. Şu anda Vergi Usul Kanunu tasarısı herkesin elinde var, herkes bakıyor, bir eksik var mı bir yanlış var mı veya bir öneri var mı? TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED, ticaret ve sanayi odaları, TÜRMOB, bütün bu kuruluşlarımızla bu tasarı taslağını paylaştık. Çok da güzel öneriler geliyor, gazetelerde çok güzel makaleler görüyorum, çok güzel eleştiriler yapılıyor. İnşallah bunları hemen hemen toparladık, yazılı olarak görüşleri toparladık, inşallah çok yakın bir zamanda bir iki hafta içerisinde arkadaşlar bu görüşlerle beraber bana gelecekler, bir çalışma yapacağız."
-"6 aya kalmadan Bakanlar Kuruluna sunacağız"
Hükümet Eylem Planında Vergi Usul Kanunu değişikliğinin ilk 6 ayda yapılacak eylemler arasında yer aldığını hatırlatan Ağbal, çok rahat bir şekilde bu çalışmayı 6 aya kalmadan, Bakanlar Kuruluna sunup oradan da Meclis'e göndereceklerini belirtti.
Vergi Usul Kanununda vatandaşı, mükellefi ilgilendiren bir çok konu bulunduğunu anlatan Ağbal, "Vergi ödevleri ile ilgili konular var, işe başlayacaksınız onunla ilgili yükümlülükleriniz var, defter ve belge tutacaksınız onun düzeni bu kanunda belirlenmiş durumda, vergi incelemesine muhatap olacaksınız, vergi incelemesinin kural ve kaideleri bu kanunda" diye konuştu.
Vergi cezalarının da vergi hukukunun en önemli konusu olduğuna işaret eden Ağbal, vergi cezalarının caydırıcı olması, gönüllü uyumu desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Vergi ceza hukukunda öteden beri yapılan bir takım eleştiriler bulunduğuna işaret eden Ağbal, bu kapsamda vergi ceza hukukunun da söz konusu çalışmanın önemli bir parçası olduğunu söyledi.
Zaman zaman gündeme getirilen uzlaşma konusunun çalışmada yer aldığını ifade eden Ağbal, dolayısıyla mükelleflerin hakkını ve hukukunu artıran, bürokrasiyi azaltan, vergiye uyum maliyetlerini düşüren, özellikle yatırımı, üretimi, ihracatı teşvik eden, teknolojiye dayalı yeni makine teçhizat yatırımlarını özendiren bir tarzda bir vergi usul kanunu çalışması yaptıklarını kaydetti.
Bakan Ağbal, tasarı belli bir noktaya geldiğinde, bunu temel unsurlar itibarıyla kamuoyuyla paylaşacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Naci Ağbal - Maliye 'Kolay Kazancı' Mercek Altına Alacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?