Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı basın toplantısında, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinde yaptığı anayasa değişikliğine ilişkin, "Bu yasaları bizi sözde memnun etmek için çıkarmadılar, sözlerini tutmak için çıkardılar. Bu yasaların gereğini yerine getirmek zorundalar. Nasıl DEAŞ'ın propagandasına izin vermiyorlarsa PKK'ya da izin vermemesi gerekir" dedi. Stoltenberg ise "İsveç ve Finlandiya başvurusu birlikte mi onaylanmalı, yoksa önce Finlandiya'nın başvurusunu onaylamak, sonra İsveç'i onaylamak mümkün müdür? Ben, her ikisinin de şu aşamada onaylanabileceğini düşünüyorum. Pozisyonum bu. Ancak temel konu, birlikte onaylanıp onaylanmamaları değil. Temel konu, mümkün olduğunca kısa bir sürede İsveç ve Finlandiya'nın üye olması" diye konuştu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 10 ilde büyük yıkıma ve can kaybına yol açan 6 Şubat depremlerinin ardından destek ziyaretinde bulunmak üzere bugün Ankara'ya geldi. Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme yaptı. Çavuşoğlu, görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında şöyle konuştu:
"NATO makamları, ilk andan itibaren taleplerimiz doğrultusunda hızla harekete geçti. NATO Avrupa Atlantik Afet Mukabele Eşgüdüm Merkezi, bu yardımları başından beri koordine ediyor. Envanterinde bulunan kış koşullarına uygun konteyner ve çadırların ülkemize gönderilmesini kararlaştırdı. 3 bine yakın kişiye barınma imkanı sağlayacak bu proje 6 ay hizmet verecek. İhtiyaç olursa daha da uzatılabilecek. Bunların İskenderun ve Hatay'da hizmete geçirilmesi öngörülüyor.
Dün NATO'dan müttefiklerimizin, stratejik hava nakliyelerini acilen devreye sokmalarını istedik. Sayın Genel Sekreter, NATO envanterinden 40 konteynerlik bir paket ve Pakistan'daki 20 bin kişilik çadırın süratle nakli için gerekli nakliye uçaklarının sağlanmasını müttefiklerden hemen talep etti.
Sayın Genel Sekreter, bugün Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşecek, sonra bölgeye gidecekler. Orada Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar, kendilerini karşılayacaklar. Deprem bölgesini ziyaret edecekler. NATO ile planladığımız, NATO'nun sağlayacağı barınma merkezlerini de yerinde görmüş olacak.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreciyle ilgili beklentilerimizi ve Madrid'de imzaladığımız üçlü mutabakat muhtırası yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunu bir kere daha vurguladık. Her iki ülkenin atması gereken adımlar var, özellikle İsveç'in.
Türkiye olarak biz, her zaman NATO'nun güçlenmesinden yanayız. NATO'nun daha da güçlü hale gelmesi için Türkiye olarak gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. NATO faaliyetlerine ve misyonlarına en çok katkı sağlayan ilk 5 ülkeden bir tanesiyiz. Genel bütçeye de katkı sağlayan 8 ülkeden bir tanesiyiz."
STOLTENBERG: ZAMAN, MÜTTEFİKLERİN TÜRKİYE'Yİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DAYANIŞMA İLE DESTEKLEME ZAMANI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise şunları söyledi:
"Bugün, deprem felaketi sonrasında Türkiye ve Suriye'ye dayanışma mesajımı vermek için buradayım. Bu, aslında bizim ittifakımızın topraklarında, NATO'nun kurulmasından bu yana en ölümcül, en korkunç felakettir. NATO adına en derin, en içten başsağlığı dileklerimi Türk halkına ve bu felakette hayatlarını kaybetmiş kişilerin ailelerine ve sevdiklerine iletmek istiyorum.
NATO, Türkiye ile dayanışmasını göstermek için burada bulunuyor. Bugün, bölgedeki çalışmalara destek veren bazı kişileri alanda ziyaret edeceğim. Onlara göstermiş oldukları adanmışlık ve cesaret için teşekkür etmek istiyorum.
Sayın Bakan'a bugün beni ağırladığı için teşekkür etmek istiyorum. Zaman, müttefiklerin yan yana durma zamanı, müttefiklerin Türkiye'yi güçlü bir şekilde dayanışma ile destekleme zamanı."
"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN BAŞVURULARINI ONAYLAMA ZAMANININ GELDİĞİNE İNANIYORUM"
Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreçlerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Her iki ülkenin, İsveç ve Finlandiya'nın başvurusunu onaylama zamanının geldiğini düşünüyorum. Her iki ülke de son derece önemli adımlar attılar, üçlü mutabakat imzalandığından bu yana. Özellikle silah ihracatı ile ilgili kısıtlamaları kaldırdılar. Terörizmle ilgili iş birliği konusunda daha fazla adım attılar ve bu konudaki taahhütlerini gösterdiler. İsveç, aynı zamanda anayasasını değiştiriyor ve Türkiye ile ilgili çalışmalarında bir daimi mekanizmayı kurup Türkiye ile terörizmle mücadele konusunda bu daimi mekanizmayı çalışacağını ifade ediyorlar.
Ben, onaylama zamanının geldiğine inanıyorum hem İsveç'in hem de Finlandiya'nın başvurusu ile ilgili. Ancak Türkiye'nin de son derece meşru güvenlik endişeleri olduğunu biliyorum. Hiçbir müttefikin de bu ihtiyaçları göz ardı ettiğini düşünmüyorum. İşte bu nedenle üçlü mutabakat zaptının önemli bölümü terörizm ile ilgiliydi. NATO için terörizmle mücadele en önemli konulardan bir tanesi. Bir taraftan Vilnius Zirvesi'ne hazırlanıyoruz. Bununla ilgili olarak NATO gündeminde terörizm, önemli gündem maddelerden birini oluşturacak.
İsveç ve Finlandiya başvurusu birlikte mi onaylanmalı, yoksa önce Finlandiya'nın başvurusunu onaylamak, sonra İsveç'i onaylamak mümkün müdür? Ben, her ikisinin de şu aşamada onaylanabileceğini düşünüyorum. Pozisyonum bu. Ancak temel konu, birlikte onaylanıp onaylanmamaları değil. Temel konu, mümkün olduğunca kısa bir sürede İsveç ve Finlandiya'nın üye olması."
"İSVEÇ'İN DE BUNA BENZER BAŞKA EYLEMLERİ ENGELLEMESİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Stoltenberg, Kur'an-ı Kerim yakma protestolarına ilişkin ise "Şahsen ben, böyle bir kutsal kitabın yakılmasının utanç verici bir eylem olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede Türkiye'deki ve dünyadaki Müslümanların duygularını anlıyorum. Bu nedenle çok güçlü bir biçimde şiddetle kınadım bu eylemi. Bununla birlikte, İsveç'in de buna benzer başka eylemleri engellemesinin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
ÇAVUŞOĞLU: NASIL DEAŞ'IN PROPAGANDASINA İZİN VERMİYORLARSA PKK'YA DA İZİN VERMEMESİ GEREKİR
Çavuşoğlu da aynı konuya ilişkin şöyle konuştu:
"İsveç ve Finlandiya'nın adaylık süreci birlikte yürüyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verebiliriz' açıklamasından sonra biz bunu ilgili ülkeler ve NATO ile de görüşmüştük. Yani bunun anlamı şudur, Finlandiya'nın sürecini İsveç'ten ayrı değerlendirebiliriz.
Türkiye'nin başından beri sergilediği tutum net. Türkiye'nin endişelerinin karşılanması gerekiyor. Sadece sözde değil, uygulamada da.
Bu iki ülke bazı adımlar attı, bunu biz inkar etmedik. Olumlu adımları olumlu karşılıyoruz, kabul ediyoruz. Fakat özellikle İsveç'in mutabakat zaptından kaynaklanan yükümlülüklerini tamamen yerine getirdi demek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Şu anda istediğimiz somut adımları henüz görmedik. Anayasa değişikliği yaptılar, fakat bu değişikliği ne için yaptılar? Terörizmin finansmanı, insan devşirme, propagandayı önlemek için yaptılar. Şimdi kanun değişti ama aynı faaliyetler, PKK/ YPG'nin faaliyetleri devam ediyor.
Bu yasaları bizi sözde memnun etmek için çıkarmadılar, sözlerini tutmak için çıkardılar. Bu yasaların gereğini yerine getirmek zorundalar. Nasıl DEAŞ'ın propagandasına izin vermiyorlarsa PKK'ya da izin vermemesi gerekir."
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Türkiye'ye yapacağı ziyarete ilişkin, ziyaretin depremden önce planlandığını, ancak detayların o zaman belli olmadığını belirtti. Blinken'ın 18 Ocak'ta Münih Güvenlik Konferansı'na katıldıktan sonra Türkiye'ye geleceğini belirten Çavuşoğlu, "Pazar günü Münih Güvenlik Konferansı'ndan yola çıkarak bölgeye gelecekler. Daha sonra Ankara'ya intikal edecek. Pazartesi sabah biz burada kendi görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Depremle ilgili destekleri için teşekkür edeceğiz. Sık sık 'İlave yapabileceğimiz bir şey var mı' diye sordular, iki defa da aradı beni depremden sonra. Bizim bir stratejik mekanizmamız var. İkili ilişiklerimizi görüşeceğiz. Mutlaka İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri de gündeme gelecektir. Ukrayna'daki savaş mutlaka gündeme gelecektir" dedi.
Son Dakika › Güncel › Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç Açıklaması: 'Nasıl Deaş'ın Propagandasına İzin Vermiyorsa PKK'ya da İzin Vermemesi Gerekir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?