Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkının hala haksızlıktan, acılarının görmezden gelinmesinden, İsrail'in saldırılarına göz yumulmasından mağdur olduğunu belirterek, "Ulusal uzlaşıyı gerçekleştirme ve anlaşmanın maddelerini uygulama konusunda çabaları sürdürüyoruz. Tarihten bu kara sayfanın silinmesi için sonuna kadar gitmeye hazırız." dedi.
Abbas, Nekbe'nin (Büyük Felaket) 68'inci yılı dolayısıyla yaptığı, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Devlet Başkanlığının, Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) İsrail'le ilişkilerin sınırlandırılması yönündeki tavsiyelerine uyma konusunda mesaisini ve Fransa'nın uluslararası konferans toplanması girişimi konusundaki çabalarına desteğini sürdüreceğini belirtti.
"İsrail'in saldırılarına göz yumulması..."
Uluslararası arenadaki çabaları ve Uluslararası Ceza Mahkemesine İsrail konusundaki dosyaları teslim etmeyi sürdüreceklerini kaydeden Abbas, "Filistin halkı hala haksızlıktan, acılarının görmezden gelinmesinden, İsrail'in saldırılarına göz yumulmasından mağdur. Nekbe süreci devam ediyor. Filistin topraklarının her noktasında daha fazla acı birikiyor." diye konuştu.
Abbas, şöyle devam etti:
"Uluslararası toplum, İsrail'in Filistin ulusal varlığını kabul etmemesini, Yahudi yerleşim yeri inşasını sürdürmesini, kibrini, soğukkanlı infazlarını, Müslümanların ve Hristiyanların kutsallarına yönelik tacizlerini, fesat yaymaları için terörist yerleşimci çetelerin dizginlerini salıvermesini ve halkıma yönelik en çirkin suçları izlemesini seyrediyor."
Fetih ve Hamas arasındaki uzlaşı konusuna da değinen Abbas, Filistin Devlet Başkanlığının elinden geleni yaptığını ancak her defasında Hamas'ın geri adım attığını savundu.
Abbas, "Ulusal mutabakatı gerçekleştirme ve anlaşmanın maddelerini uygulama konusunda çabaları sürdürüyoruz. Tarihten bu kara sayfanın silinmesi için sonuna kadar gitmeye hazırız." ifadelerini kullandı.
Fransa, Ortadoğu barış görüşmelerinin yeniden başlamasına zemin hazırlayabilmek için 30 Mayıs'ta Paris'te bakanlar seviyesinde uluslararası konferans düzenleyecek. İsrail ve Filistin taraflarının katılmayacağı bu konferansa yaklaşık 20 ülkenin bakanının iştirak etmesi bekleniyor.
Barış görüşmeleri, İsrail tarafının daha önce söz vermesine rağmen bir grup Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını engellemesi üzerine 2014 yılı nisan ayında askıya alınmıştı.
Fransa'nın barış görüşmelerinin yeniden başlatılması girişimine Filistin destek verirken, İsrail karşı çıkıyor.
Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.
Son Dakika › Güncel › Nekbe'nin 68'inci Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?