Nesli Tükenme Tehlikesi Olan İki Çekirge Türü Korumaya Alınacak - Son Dakika
Güncel

Nesli Tükenme Tehlikesi Olan İki Çekirge Türü Korumaya Alınacak

Nesli Tükenme Tehlikesi Olan İki Çekirge Türü Korumaya Alınacak

NKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şirin: "İzmir'de 'Chorthippus Bozdaghi' ile Antalya'da 'Myrmeleotettix Ethiscus' isimli 2 tür çekirge neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tespit ettik. Bu türlerin koruma altına alınması için çalışma başlattık"

27.02.2014 12:06

ÖZGÜN TİRAN - YAKUP GÜLER - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Şirin, İzmir ve Antalya'da nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tespit ettikleri iki çekirge türünün koruma altına alınması için çalışma başlattıklarını bildirdi.

AA muhabirine açıklama yapan Şirin, biyolojik çeşitlilik üzerine araştırmalar yürüttüklerini söyledi.

Şirin, "Yaptığımız çalışmalar sonucunda, İzmir'de 'Chorthippus Bozdaghi' ile Antalya'da 'Myrmeleotettix Ethiscus' isimli 2 tür çekirge neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tespit ettik. Bu saptamamızla şimdi bu yönde koruma biyolojisi ile ilgili çalışmaları yapmayı planlamaktayız. Bu iki türü geleceğe kazandırmayı planlamaktayız. Bu türlerin koruma altına alınması için çalışma başlattık" diye konuştu.

Bunun bir adım olduğunu, bundan sonra ise bu ve benzeri türleri belirlemeyi ve tespit edilen bu türlere yönelik ilgili bakanlıklarla temasa geçerek korunması ve bununla ilgili yapılması gerekenleri ortak çalışmalarla ortaya koyabilmeyi hedeflediklerini anlatan Şirin, "Dolayısıyla bu tür çalışmalar ne kadar artarsa ülkemizin biyolojik çeşitliliğini ve bu çeşitliliğin temelinde yatan sebepleri anlamamız o kadar kolay olacaktır" dedi.

Şirin, ilk olarak koruma alanının önceliğine karar verileceğini dile getirerek, "Bu noktada her bir türün birbiriyle eşit öneme sahip olduğunu öncelikle anlamamız ve buna göre alanları değerlendirip hangi alanı öncelikle korumamız gerektiğini belirlememiz gerekir. Sonunda da umuyoruz ki bu türleri yok olmadan koruma şansımız olacak, tekrar yaşama şansını vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin zenginliğini en iyi şekilde bilmek önceliğimizdir"

Biyolojik çeşitlilik anlamında her türün aynı öneme sahip olduğunu vurgulayan Şirin, Türkiye'nin zenginliğini en iyi şekilde bilmek istediklerini belirtti.

"Chorthippus Bozdaghi" ve "Myrmeleotettix Ethiscus" türü çekirgelerin koruma altına alınması için çalıştıklarını ifade eden Şirin, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla biz türleri koruma yönüyle araştırmamız gerekiyor. Ülkemizin zenginliğini en iyi şekilde bilmek önceliğimizdir. Bu anlamda bizim üzerimize düşen şey; çekirgeler konusunda listemizi belirlemek, hangi türlerin öncelikle var olduğunu, öncelikli olduğunu belirlemek. Akabinde ise bunların hangilerinin tarım açısından yararlı ya da zararlı olduğunu anlayabilmek. En önemlisi ise korumaya ihtiyaç duyan, korunması gereken türler hangi türlerdir? Yani tek bir türü mü korumalıyız, yoksa aynı alanda korumaya ihtiyaç duyan türler var mı? Bunları belirlemek lazım.

Bu noktada sadece çekirge türleri değil, diğer taraftan bitki türleri, sürüngenler ve benzeri tüm bitki ve canlı gruplarını belirlemek lazım. Kendi uzmanlık alanımızdaki bilgileri kullanarak bu noktalara çözüm getirecek çalışmalar yapmayı hedefliyoruz." - Kırklareli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nesli Tükenme Tehlikesi Olan İki Çekirge Türü Korumaya Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement