Nobel Fizik Ödülü'nü Kazananlardan Biri Olan Arthur Ashkin Kimdir? - Son Dakika
Güncel

Nobel Fizik Ödülü'nü Kazananlardan Biri Olan Arthur Ashkin Kimdir?

Nobel Fizik Ödülü\'nü Kazananlardan Biri Olan Arthur Ashkin Kimdir?

Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu. Peki kazananlardan Arthur Ashkin kimdir? Başarıları nelerdir? Kaç yaşındadır?

02.10.2018 14:30  Güncelleme: 14:55

2018 Nobel Fizik Ödülü'nü kazananlar belli oldu. Ödülün bu yılki sahipleri Arthur Ashkin, Gerard Mouru ve Donna Strickland oldu. Peki en yaşlı Nobel Ödülü sahibi Arthur Ashkin kimdir? Başarıları ve hayatı hakkında tüm bilgiler haberimizde...

ARTHUR ASHKİN KİMDİR?

Arthur Ashkin, 2 Eylül 1922 doğumludur. Amerikalı bir bilim adamı ve Bell Laboratuvarları ve Lucent Teknolojileri'nde çalışan Nobel ödüllü bir sanatçıdır . Çalışmalarına 1960'ların sonlarında mikro ışıkların lazer ışığıyla manipülasyonu üzerine başladı . Bu, 1986'da optik cımbızların icadıyla sonuçlandı . Ayrıca atomları, molekülleri ve biyolojik hücreleri manipüle etmek için kullanılan optik yakalama sürecine de öncülük etti. En önemli fenomen ışığın radyasyon basıncıdır ; Bu basınç, optik gradyan ve saçılma kuvvetlerine dönüştürülebilir. Ashkin birçok kişi tarafından optik cımbızların topikal alanı olarak düşünülmüştür. Fizik 2018'de Nobel Ödülü'nü almaya hak kazandı.

Nobel Fizik Ödülü'nü Kazananlardan Biri Olan Arthur Ashkin Kimdir?

HALEN EV LABORATUVARINDA ÇALIŞIYOR

Çeşitli profesyonel toplum üyelerine göre Ashkin Amerika Optik Topluluğu (OSA), Amerikan Fizik Derneği (APS) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü'nün (IEEE) notunu almıştır . O, 40 yıl süren bir kariyerin ardından 1992'de Bell Labs'den emekli oldu ve birçok deneysel fiziğe katkıda bulundu . Yıllar boyunca birçok araştırma makalesi yazdı ve 47 patent tuttu. O layık görüldü Ölçüm Biliminde Gelişmeler İçin Joseph F. Keithley Ödülü 2003 yılında Harvey Ödülü 2004 yılında o seçildi Ulusal Mühendislik Akademisi 1984 yılında ve1996 yılında Ulusal Bilimler Akademisi . Halen, ev laboratuvarında çalışmaya devam ediyor.

Nobel Fizik Ödülü'nü Kazananlardan Biri Olan Arthur Ashkin Kimdir?

OPTİKLER KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARIYLA BİLİNİR

Optik cımbızların yanı sıra Ashkin, fotorefraksiyon , ikinci harmonik üretim ve fiberlerde lineer olmayan optikler konusundaki çalışmalarıyla da bilinir .

Optik mikromanipülasyonu kullanarak fizik ve biyolojideki son ilerlemeler arasında , submillikelvin sıcaklıklarında atomik buharlarda Bose – Einstein yoğunlaşmasının , atom lazerlerinin gösteriminin ve tek tek motor moleküller üzerinde ayrıntılı ölçümlerin başarılması yer alır .

Nobel Fizik Ödülü'nü Kazananlardan Biri Olan Arthur Ashkin Kimdir?

EN YAŞLI NOBEL ÖDÜLÜ SAHİBİ

2 Ekim 2018'de Ashkin, optik yakalama çalışmaları için Fizik dalında Nobel Ödülü aldı.O en yaşlı Nobel Ödülü sahibidir.

Son Dakika Güncel Nobel Fizik Ödülü'nü Kazananlardan Biri Olan Arthur Ashkin Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement