"Obama Seçimleri Sosyal Medyayla Kazandı" - Son Dakika
Güncel

"Obama Seçimleri Sosyal Medyayla Kazandı"

"Obama Seçimleri Sosyal Medyayla Kazandı"

Sosyal medya uzmanı Mustafa Bulek, Obama'nın seçim zaferini sosyal medyayla kazandığını söyledi.

30.05.2013 15:32

Sosyal medya uzmanı Mustafa Bulek, Obama'nın seçim zaferini sosyal medyayla kazandığını söyledi.

Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürlüğü, İnegöl Gazeteciler Cemiyeti ve İnegöl Belediyesi tarafından Sani Konukoğlu Konferans Salonu'nda 'Sosyal Medyanın Günümüzdeki Etkileri' konulu seminer düzenlendi.

İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım, son birkaç yıldan beri dünyada popüler hale gelen sosyal ağların gerçek anlamda bir yüz yüze görüşme etkisi yapmasa da iletişim konusunda hayatın bir parçası olmaya başladığını belirterek, "Pek çok kişi sosyal ağların insanları asosyalleştirdiğini belirtirken, kimilerinin utanma duygusunu yok ettiğinden ve insanlarda narsizim gibi birçok farklı psikolojik etki ortaya çıkardığından yakınıyor. Gençlik, değişimle ve yenilikle özdeşleşen bir yaş dönemi olarak kabul edilir. Bu yüzden belki de değişimin hızlandığı modern dönemin öncelikli yaş grubu gençler oldu. Yaşlılık, eskiden olgunluk olarak kabul görürken, bugün değişime direnme olarak görüldüğünden değer kaybı yaşıyor. Şimdilerde yükselen değer değişim. Değişimin taşıyıcısı ise gençler" dedi.

Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya ise, "İnternetin sağladığı imkanlar geleneksel medyayı yıpratmaya başlamıştır. Son dönemlerde web sayfaları, haber portalları, sosyal medya gibi Facebook ve Twitter, artık hayatımızın bir parçası ve haber kaynağı olmaya başlamıştır. Türkiye, Facebook ve Twitter kullanımında dünya ortalamalarının üzerindedir. Gazeteler, televizyonlar artık sayfalar ve ekranlarda değil, günümüzün parçası olan sosyal medya ağlarıyla kitlelere ulaşıyor. Sosyal medya geleneksel medyanın hem rakibi hem de temsilcisi durumundadır" diye konuştu.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, "Bir şeyi nasıl, ne şekilde kullanırsanız nihayetinde o işten öyle fayda görürsünüz. Kimileri diyor ki, televizyon, bilgisayar, sosyal medya çok zararlı. İyi şeylerde kullanırsanız faydalı, kötü şeylerde kullanırsanız tabii ki zararlı. Bir aydır maalesef ben de bu aleme düştüm. Bir ay öncesine kadar, 'Sosyal medyayı kullanmayacağım' diyordum. Ben bu şehrin belediye başkanıyım. İnsanlara dokunmak, onlarla karşılıklı konuşmak en güzeli. Benim buradaki insanlara acizane tavsiyem de dostlarınızla, arkadaşlarınızla sohbet edin, karşılıklı konuşun. Uzak noktalardaysanız en azından telefonla konuşun. SMS, Twitter, Facebook'la kelimelerden bazı sesli, sessiz harfleri çıkararak yazışmak dostluk, arkadaşlık değil ama şu var, bu da hayatın bir gerçeği. İster istemez biz de yaptıklarımızı, kanaatlerimizi Twitter'dan paylaşmaya çalışıyoruz. Yine de şunu iyi biliyorum ki, Twitter veya Facebook karşılıklı münasebetten, sohbetten daha etkili olamaz" dedi.

"751 MİLYON KİŞİ FACEBOOK'A MOBİLDEN ULAŞIYOR"

Sosyal medya uzmanı Mustafa Bulek ise çarpıyı istatistiki bilgiler verdi. Bulek, "Facebook'un 2010 yılı Mayıs ayında 450 milyon kullanıcısı vardı. 2013 yılı Mayıs ayında ise 1.06 milyar kullanıcı oldu. Bunların 618 milyonu her gün aktif. Facebook'un mobil oranı her geçen gün artıyor. 751 milyon kişi Facebook'a mobilden ulaşıyor. Türkiye'de de bu oran yüzde 50'nin üzerinde. Talebi karşılayabilmek için günde 150 bin iPhone 5 ve Galaxy S3 üretiliyor. Facebook kullanıcıları ortalama 130 arkadaşa sahip. Facebook üzerinde 42 milyon sayfa barındırılıyor. İnsanlığın yolu Facebook'tan geçiyor, kurulan her işletme eğer iş alanına uygunsa Facebook sayfası açmadan işe başlamıyor. Günde 350 milyon fotoğraf yükleniyor. Günde 2.7 milyar beğeni geliyor. Bir kişi ortalama 40 tane sayfa beğeniyor. 1 milyonun üzerinde web sitesi Facebook ile entegreli çalışıyor, 2013 Mayıs verilerine göre 32 milyon kullanıcı ile Türkiye 6. sırada Avrupa'da 1. sırada. Türkiye nüfusunun yüzde 40'ı, internet kullanan nüfusun yüzde 89.28'i Facebook kullanıyor. Yani Türkiye'de her 10 kişiden 9'u Facebook kullanıyor" dedi.

Twitter'ın ise, 2010 yılı Mayıs ayında 75 milyon kullanıcıya ulaştığını ve günde atılan tweet sayısının 27 milyon civarında olduğunu ifade eden Mustafa Bulek, şunları söyledi:

"2013 Mayıs ayında 465 milyon kullanıcıya ulaşılmış ve günde atılan tweet sayısı 175 milyonu bulmuş. Türkiye'deki kullanıcı sayısı 9.6 milyonu aşmış durumda. Geçen yıl aynı sayı 7.2 milyon olarak hesaplanmıştı. 6.3 milyon kulacı aktif, yani son 30 günde en az bir tweet atmış. Türkiye'de her gün 8 milyon kez tweet atılıyor ve bu geçen yıla göre yüzde 470 artış demek. Saniyede 92 tweet atılıyor. En çok tweet atılan saat 22.00 ile 23.00 arası. Bunun sebebi de diziler. Evet onlarsız yapamıyoruz ama sosyal medyasız asla. Parmaklar tuşlarda hazır bekliyor ve dizide flaş bir gelişme, bir kırılma noktası bekliyoruz. Paylaşımlar yağıyor ve dizi devam ederken bir sonraki hamle ile ilgili tartışmalar başlıyor. En çok tweet atılan gün cuma, bu da bizi şaşırtmadı aslında. Hayırlı cumalar. Günaydın mesajından sonra en çok atılan tweet ve tabii ki haftanın son günü. Herkesin nerelere gideceğini ya da neler yapabileceğini yazdığı, hafta sonunu yine yalnız geçireceğinden dert yandığı gün. Sanırım Twitter'a ilk kayıt olduğum gün cuma günüydü. Twitter Türkiye kullanıcılarının yüzde 53'ü erkek yüzde 47'si kadın, ortalama bir kişinin takipçi sayısı 151. En çok paylaşım yapılan açık ara İstanbul. Ortalama bir tweet 64 karakterden oluşuyor. 'Hayırlı cumalar' ve 'Günaydın' tarzı kısa kelimeler bu istatistiği etkiliyor. Gelelim Google'a. Google'da saniyede 2 milyon arama yapılıyor. 2012 yılında 146 farklı dilde 1.2 trilyon arama yapılmış. Dünya genelinde en çok aranan 3 kelime Whitney Houston, Gangnam style ve Sandy Kasırgası. Türkiye istatistiklerine baktığımız zaman içler acısı bir durumla karşı karşıyayız. Maalesef hala arama çubuğu yerine google üzerinden giriyoruz sitelere. İlk beş arama ise, Facebook, Youtube, e-okul, ÖSYM ve Ekşi Sözlük."

"İNSANLARIN 4'TE 1'İ, YENİ TANIŞTIKLARI KİŞİLERE KENDİLERİ HAKKINDA YALAN SÖYLÜYOR"

Sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkilerinden bahseden Bulek, "Amerika'da evlenen her dört çiftten biri internet üzerinden tanışıyor fakat her 4 boşanmadan biri de sosyal ağlar yüzünden gerçekleşiyor. Bu oran Türkiye'de de benzerlik taşıyor. İnsanların 4'te 1'i yeni tanıştıkları kişilere kendileri hakkında yalan söylüyor ve yüzde 39'u yüz yüze görüşmekten çok online görüşmeyi tercih ediyor. Türk gençleri haftanın en az 6 günü Facebook'a, 5 günü de Twitter'a giriş yapıyor. Her 10 Türk gencinden 9'u sosyal medyayı kullanıyor. Türk gençliğinin büyük kısmı haftada toplam 50 saatini sosyal medyada geçiriyor. Türkiye'de ortalama bir kullanıcı günde 56 dakika Facebook'ta. Aynı kullanıcı yemek yemek için 27 dakika harcıyor. Her 10 Türk gencinden biri blog yazarı. Her genç Twitter'da ortalama 23 ünlüyü takip ediyor. Gençlerin yüzde 45'i markaları takip ediyor. Lise öğrencileri saat 16.00-24.00 arası interneti kullanırken, üniversiteli öğrenciler ise 20.00-02.00 saatleri arası internette oluyor. Sosyal medyanın bize kazandırdığı en önemli özelliklerden biri anı paylaşma. Peki bu ne kadar doğru? İnsanların yüzde 24'ü yaşadıklarını sosyal ağlarda anında paylaşarak birçok özel anı kaçırıyor ve yazdıkları hakkında fazla düşünmediği için pişman oluyor. Bu konuda pek çok örnek mevcut" dedi.

"OBAMA SEÇİMLERİ SOSYAL MEDYA SAYESİNDE KAZANDI"

Sosyal medyanın toplumsal etkilerine de temas eden Bulek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplumsal olarak baktığımız zaman da sosyal medyanın yıllardır süregelen yapılaşmaları yıktığına, toplu ayaklanmalara ve organizasyonlara zemin hazırladığına şahit olduk. Artık politik söylemler ve protestolar giderek dijitalleşiyor ve sosyalleşiyor. Giderek daha fazla politikacı mesajlarını yaymak için klasik medya kanallarından çok sosyal medyayı kullanıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın 2008 seçim zaferi, başlı başına bir sosyal medya zaferidir. Obama bunu seçim sonrasında da devam ettirerek diğer dünya ülkelerine sosyal medyanın gücüne inandığını gösteriyor ve bağını asla koparmıyor. Türkiye'de bu kapıyı Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül araladı. Kendisi sosyal medyanın tüm nimetlerinden sonuna kadar faydalanıyor ve çok iyi bir imaj ortaya koyuyor. Zaten kendisi dünya liderleri arasında da üst sıralarda bulunuyor. Benim kişisel tahminlerime göre 2014 yerel seçimlerinde sosyal medyanın önemi daha fazla artacak. Özellikle İstanbul, Bursa, İzmir gibi şehirlerimizin büyükşehir seçimlerinde daha da aktif olacağını hepimiz göreceğiz. Artık siyasiler eski usul miting meydanlarında bir aracın üstünde 10 binlere hitap etmektense, çok daha fazla insana sosyal medya üzerinden 7/24 ulaşabilecek ve en önemlisi seçmenleri de kendilerine ulaşabilecek ve sesini duyurabilecek."

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Obama Seçimleri Sosyal Medyayla Kazandı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement