Öğrencilerden Akılcı İlaç Kullanımı Temalı Kamu Spotu - Son Dakika
Güncel

Öğrencilerden Akılcı İlaç Kullanımı Temalı Kamu Spotu

Başkent Üniversitesinde düzenlenen "Akılcı İlaç Kullanımı" temalı kısa film çalışması ödül töreninde, üniversite öğrencilerinin hazırladığı kamu spotlarında derece girenlere ödülleri verildi AA muhabiri Yeşim Sert Karaaslan da akılcı ilaç kullanımına ilişkin yaptığı haberlerden ötürü ödüle layık görüldü.

24.12.2014 16:28

Üniversiteli öğrenciler, akılcı ilaç kullanıma dikkat çekmek için amatör kamu spotları hazırladı.

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü tarafından düzenlenen "Akılcı İlaç Kullanımı" temalı kısa film çalışması ödül töreni, üniversite yerleşkesindeki Prof. Dr. İhsan Doğramacı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı adına katılan Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanı Ali Alkan, açılışta yaptığı konuşmada, tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olduğunu söyledi.

Hastalık ve ölüm oranlarında artış, ilaçların yan etki riski, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetin yükselmesinin bu etkiler arasında yer aldığını dile getiren Alkan, bunların önlenebilmesi için "Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)" çalışmaları başlatıldığını kaydetti.

Alkan, Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50'sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelendiğini, temin edildiğini veya satıldığını ifade ederek, "Hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır" dedi.

Akılcı olmayan ilaç kullanımının, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu vurgulayan Alkan, özellikle gereksiz ya da yanlış dozda antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Gereksiz antibiyotik kullanımı sonucunda, vücudun söz konusu mikroplara karşı direnç kazandığını belirten Alkan, "Antibiyotiğin yanlış kullanımı sadece kişinin kendisine değil tüm dünyaya risk yaratıyor. Çünkü, bakteriye karşı direnç gelişiyor ve antibiyotik artık tedavi için yetersiz kalabiliyor" diye konuştu.

Maliye Bakanlığından Murat Uğurlu da gereksiz ilaç kullanımının ekonomik anlamda da ülkelere yük getirdiği belirterek, acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, açılışta yaptığı konuşmada, ilaca erişim kadar ilacın doğru ve uygun dozda kullanılmasının hayati önem taşıdığını belirterek, gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. İlaca harcanan paranın, sağlık harcamaları içinde en önemli yeri aldığını ifade eden Haberal, doğru politika ve farkındalığın artırılması ile akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi. Haberal, Avrupa'da bazı ülkelerde kutu yerine sayı ile ilaç verilmesi uygulamasının bir alternatif olabileceğini belirterek, özellikle antibiyotik kullanımınında çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Üniversite olarak, farkındalığın artırılmasına yönelik bu tür bir faaliyetin içinde olmaktan duyduğu memnuniyeti aktaran Haberal, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkut Ersoy da sağlık yöneticilerinin yetiştirilmesinin yanı sıra sağlık bilincinin artırılmasını da misyon edindiklerini ifade etti. Bu kapsamda "Akılcı İlaç Kullanımı" temalı sosyal pazarlama çalışması yürüttüklerini anlatan Ersoy, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de her yıl 2 milyar TL'ye yakın ilacın çöpe atıldığına ve ortalama kişi başı 26 kutu ilaç tüketildiğine dikkati çekti.

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Simten Malhan da öğrencilerin ilaç kutularını toplayarak maketten bir "Akılcı İlaç Hastanesi" yaptıklarını ve bugün açık artırmayla bunu satarak, elde edilen geliri sağlık tedavisinde harcanmak üzere bir hastaya vereceklerini söyledi.

Öğrenciler tarafından hazırlanan amatör kamu spotlarıyla da akılcı ilaç kullanımının önemine dikkat çekmeyi amaçladıklarını bildirdi.

-AA muhabiri Yeşim Sert Karaaslan'a ödül

Konuşmaların ardından hazırladıkları amatör kamu spotlarıyla dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmada birinciliği Merve Kabasakal ve Cansu Küçüksu alırken; ikinciliği Esin Ceren Teksöz ve üçüncülüğü Ezgi Mutlu, Gülberk Kalay, Oğulcan Erol aldı.

İlaç kutularından yapılan maket Akılcı İlaç Hastanesi de açık artırmayla bin liraya ONES Teknoloji tarafından alınarak, maketten elde edilen gelir sağlık tedavisinde kullanılmak üzere ihtiyaç sahibi bir hastaya bağışlandı.

Törende ayrıca Anadolu Ajansı Muhabiri Yeşim Sert Karaaslan'a da akılcı ilaç kullanımında farkındalık artırmaya yönelik yapmış olduğu haberden ötürü teşekkür belgesi takdim edildi.

Karaaslan'a ödülünü, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Korkut Ersoy verdi.

Jüri üyeleri Sağlık Bakanlığı Farmakoekonomi Dairesi Başkanı Akif Akbulat, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İletişim Koordinatörü Engin Ayar, Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığından Tuncay Alkan, Başkent Üniversitesi Farmakoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Erdem ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Tolungüç de teşekkür belgesi ile onurlandırıldı.

Katılımcılardan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı adına katılan Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanı Ali Alkan ile Maliye Bakanlığından Murat Uğurlu'ya da plaket verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Öğrencilerden Akılcı İlaç Kullanımı Temalı Kamu Spotu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement