Hatay'ın Samandağ sahilinde, boğulma vakalarının önüne geçmek için kaymakamlık kırmızı alarm verdi. Geçen yıla oranla boğulma olaylarının arttığı sahilde son bir ayda 6 kişi boğularak hayatını kaybetti, 18 kişi de boğulma tehlikesi geçirdi.
Yaşanan bu olayların ardından Hatay Valiliği öncülüğünde Samandağ Kaymakamlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Hatay Büyükşehir Belediyesi bir toplantı yaptı. Toplantıda Samandağ Meydan mahallesinden, Arsuz ilçesinin Konacık mahallesine kadar olan 25 kilometrelik sahilde önlemlerin artırılmasına karar verildi.
Konuyla ilgili bilgi veren AFAD İl Müdürü Halit Aykut, son günlerde Samandağ sahilinde boğulma olaylarının arttığını belirterek, "Yaşanan vakaların yüzde 89'u ölümle sonuçlandı. AFAD olarak, halkın eğitimine başladık. 24 saat vatandaşlarımızın hizmetindeyiz" dedi.
Boğulma olaylarında 2014 yılına göre 2015 yılında büyük bir artış olduğunun altını çizen Aykut, "Bunların yüzde 89'u ölümlü vaka. Bu çok ciddi bir rakam. Bu rakamı bilinçli bir şekilde denize girilmesi halinde aşağıya çekebiliriz. En azından yüzde 50 indirgeyebiliriz" diye konuştu.
"DALGALI DENİZE GİRMEYİN"
Samandağ sahillerinin dip akıntıları ile ünlü olduğunun altını çizen Aykut, şu uyarılarda bulundu:
"Biz dip akıntısı dediğimiz zaman halkın arasında yanlış algılanıyor. Dip akıntısı dibe çekmiyor. Biz vatandaşlarımızın rüzgarlı havalarda dalgalı denize girmelerini istemiyoruz. Şayet denizde iseler ve akıntıyla muhatap kaldıysalar. Direk denizden çıkmak için sahile yönelmesinler. Bu hareket psikolojiktir. İnsan canını kurtarmak için önce sahile çıkmaya çalışır. Bunu yapmasınlar. Kendi kendilerini bir zaman su üzerinde tutarak vücutlarını dalgaya teslim etsinler. Böylelikle enerjilerini korumuş olacaklar. Dalga sakinleştikten sonra sağa veya sola giderek denizden çıkmaya çalışsınlar. Ama kesinlikle dalgalı denize girmelerini önermiyoruz."
Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik de ilçenin 25 kilometrelik bir kıyı şeridi olduğunu bunun 14 kilometresinin kumsal olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "İlçemiz bu anlamda Türkiye'nin en uzun sahiline sahip. Bölgemizin açık deniz olması nedeniyle dip akıntının çok yoğun olduğu bir bölge ondan dolayı maalesef çoğu zaman istemediğimiz olaylar oluyor. Son 5 yıl içerisinde 2015 yılı hariç, sahilimizde 30 ölümlü vaka olmuştur. Maalesef bu sene şu ana kadar 6 tane ölümlü vaka oldu. Ekiplerimizin müdahale edip kurtardığı vatandaş sayımız 18."
Ölümlü vakaları en aza indirmek amacıyla daha önce kurumların katıldığı bir toplantı düzenlediklerini hatırlatan Kaymakam Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşların çok yoğun olarak denize girdikleri alanlarımız, Çevlik, Deniz ve Meydan mahallerinde sayın valimizin talimatıyla Hatay Büyükşehir Belediyesi görev yapacak 10 can kurtaran görevlendirdi. Vakalara denizden müdahale için 3 bot alındı. İnşallah bundan sonra istemediğimiz olaylar olmaz. Ama bizim idare olarak en büyük görevimiz bu olayları olmadan önlemek. Bugün buradaki etkinliğin amacı böyle bir olay olduğu zaman olaya müdahale edecek arkadaşlarımızın teknik olarak hem kapasitelerini artırmak hemde tecrübelerini artırmaktır."
Kaymakam Cahit Çelik, denize girmek için Samandağ'a gelen insanların büyük bir kısmının dip akıntıyı bilmediği için, suyun rengine bakmadan denize girdiklerini belirterek, denizin dip akıntı olduğu zaman daha bulanık bir hal aldığını belirterek vatandaşlardan buna dikkat etmelerini istedi.
Vatandaşların yaptıkları uyarılara dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Çelik, "Yoğun olarak denize girilen bölgelerde belediyemiz tarafından uyarı tabloları asıldı. Sahilimizde denize girilen 3 bölge var. Bu üç bölgede 10 cankurtaran ve her bölgede bir bot görev yapacak. İnşallah aldığımız tedbirler sayesinde vakalar artık hiç yaşanmaz" dedi.
AFAD ekiplerinin boğulma vakalarında kurtarma tatbikatı ilgiyle izlendi. - HATAY
Son Dakika › Güncel › Ölüm Sahilinde Kurtarma Tatbikatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?