Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Son Dakika Logo

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

24.10.2015 16:52

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın dünyayı tehdit ettiğini belirterek, kuraklıkla mücadele için "Erken İkaz Sistemi"nin kurulmasına destek verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın dünyayı tehdit ettiğini belirterek, kuraklıkla mücadele için "Erken İkaz Sistemi"nin kurulmasına destek verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, herkes için sağlıklı ve yeterli gıda, su, insanların can ve mal güvenliğinin sağlandığı, bütün diğer canlılar için sağlıklı hayat şartlarının bulunduğu bir dünya hedefine ulaşabilineceğini ifade etti.

Bunu sağlayabilmek için insanların davranış şekillerini değiştirmesinin yanı sıra bugünden itibaren, su ve gıda sağlayan her karış toprağın korunmasının şart olduğunu vurgulayan Eroğlu, çölleşme ve kuraklık tehdidine karşı kırılgan toplulukların direncinin artırılması gerektiğini belirtti.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Hükümet olarak toprağın, ormanların, tabii alanların korunması ve geliştirilmesi kapsamında çölleşmenin, erozyonun önlenmesi için gerek ülkemizde gerekse dünyada birçok çalışma yürütülüyor. Yine hükümet olarak Türkiye'nin çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın önlenmesi için geçmişten bugüne verdiği desteği devam ettirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede 'Ankara Girişimi'ni hayata geçiriyoruz. Türkiye bu girişimle, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı'nda (COP 12) alınacak kararların ve Arazi Bozulumunun Dengelenmesi hedefinin etkin bir şekilde hayata geçebilmesi için politik ve mali destek sağlamayı öngörüyor. Türkiye hükümeti olarak diğer ülkelerin de Ankara Girişimi'ne desteğini bekliyoruz."

- "Bütün ülkeler ortak tutum belirlemeli"

Arazi bozulumunun yavaşlatılması için herkesin bireysel sorumluluk alması ve liderlik sergilemesi gerektiğini belirten Eroğlu, "Bozulmuş arazilerin rehabilitasyonu için sarf edilen çabaları benimsemeli ve sürdürülebilir arazi yönetimini yaygınlaştırmalıyız. Arazi ve su yönetimine yönelik entegre yaklaşımlar geliştirmeliyiz. Gelişmiş ülkeler olarak, arazi bozulumunun dengelenmesi ile kuraklıkla mücadele için az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere gerekli desteği vermeliyiz. Kuraklıkla mücadele için 'Erken İkaz Sistemi'nin kurulmasına destek vermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta başlayan 12. Taraflar Konferansı'nda konunun uzmanlarının, ilgili komiteler altında çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalar arasında Bakanlar Oturumu, Parlamenterler Forumu ve İş Forumu da bulunuyor. Arazi bozulumunun dengelenmesine yönelik sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesi ve ilerlemenin takip edilebilmesi bağlamında sözleşmenin uygulanmasının bütün etkilenen alanlara ve meseleyi yaşayan bütün ülkelere mümkün olduğunca genişletilmesi hususunda ortak tutum belirlemeliyiz.

Öte yandan, BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin diğer Rio sözleşmeleriyle arasında yeni bir sinerji oluşturulması yolunda çaba sarf etmeliyiz. Bu kapsamda sözleşmeler için ortak göstergeler konusunu gözden geçirmeliyiz. Biyolojik çeşitliliği koruyan ve iklim değişikliğini dikkate alan entegre arazi ve su yönetimi yaklaşımlarını hayata geçirmeliyiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika


Advertisement