Patara'da Bulunan Eşsiz Herme Heykelini, Bakan Günay Tanıttı - Son Dakika
Güncel

Patara'da Bulunan Eşsiz Herme Heykelini, Bakan Günay Tanıttı

Patara\'da Bulunan Eşsiz Herme Heykelini, Bakan Günay Tanıttı

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde Patara Antik Kenti'nde 2012 yaz dönemi kazılarında ortaya çıkarılan M.S.4'üncü yüzyıla ait Herme heykeli, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından tanıtıldı.

21.01.2013 16:41

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde Patara Antik Kenti'nde 2012 yaz dönemi kazılarında ortaya çıkarılan M.S. 4'üncü yüzyıla ait Herme heykeli, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından tanıtıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, heykelin bir eşinin dünya müzelerinde bulunmadığını söyledi.

Patara Antik Kenti'nde Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında yürütülen kazılarda geçen yaz bulunan bronz Herme heykeli, basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Işık, geçen yaz döneminde M52 no'lu anıt mezar içinde buldukları Herme heykelinin Antalya Müzesi'nde restore edildiğini kaydetti. Herme heykeli hakkında bilgi veren Prof. Dr. Işık, "Herme, sütun biçiminde olan, kolları bacakları olmayan, sadece baş taşıyan bir heykel türüdür. Çok rastlanan bir tür değil. Yaptığımız araştırmalarda ne dünya müzelerinde ne de Türkiye'de eşine rastlamadık. Roma Dönemi eser olduğunu düşünüyoruz" dedi.

4'ÜNCÜ YÜZYILA AİT

Herme heykelinin yüksekliğinin 95.5, eninin ise 15.5 santimetre olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Işık, şunları söyledi:

"Baş genişliği 10.5 santimetre. Bronzdan yapılmış. Bronz kalınlığı 3 milimetre. Herme, bir bütün olarak bulundu. Yalnızca ayaklarında kopma vardı. Heykelin üstünde Antik Dönem'e ait çok sayıda yama ve onarım izi var. Yüzeyi yeşil renkli patinayla (boya türü) kaplı. Bulunduğu anda Herme heykelinin göğüs ve başında tuğlalar vardı. Bu tuğlalar sayesinde çok iyi korunmuş. Heykelin 2 yanında 2'şer dikdörtgen biçimde delik mevcut. Hermede orta yaşta bir erkek betimlenmiş. Özellikle göz yapısı nedeniyle, M.S. 4'üncü yüzyıla ait olduğunu tahmin ediyoruz."

MÜZEDE SERGİLENECEK

Bakan Günay ise Patara Antik Kenti'ndeki kazıların 25'inci yılına girdiğini söyledi. Bu nedenle bir dizi etkinlik düzenleyeceklerini aktaran Bakan Günay, bronz heykelin Antalya Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceğini söyledi. Bütün mücadelelerinin toprağın altındaki ve üstündeki eserleri gün yüzüne çıkarmak olduğunu vurgulayan Bakan Günay, "Toprağımızın altındaki ve üstündeki eserlere sahip çıkarsak, hem geçmişte bu alanlara emek verenler bize haklarını halel eder hem de biz insanlığın geleceğin karşı borcumuzu yerine getirmiş oluruz" dedi.

Bakan Günay daha sonra "Hayırlı olsun, daha niceleri çıksın ortaya" diyerek heykelin üzerindeki örtüyü kaldırdı. Heykeldeki figürün yöre insanına benzediğine dikkati çeken Günay, yanına Gelemiş (Patara) Köyü muhtarı Arif Otlu'yu çağırarak, "Aynen çizgiler sana da benziyor. Mutlaka buradaki insanların kanları birbirine karışmıştır" diye espri yaptı. - Antalya/ Kaş

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Patara'da Bulunan Eşsiz Herme Heykelini, Bakan Günay Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement