PKK'nın Finans Kaynağı Sigara Kaçakçılığına Büyük Darbe - Son Dakika
Güncel

PKK'nın Finans Kaynağı Sigara Kaçakçılığına Büyük Darbe

Emniyet Genel Müdürlüğünce, 2013'ten bu yana düzenlenen operasyonlarda 385 milyon 843 bin 837 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.

20.05.2016 11:21

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN - Emniyet Genel Müdürlüğünce, 2013'ten bu yana düzenlenen operasyonlarda 385 milyon 843 bin 837 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.

Terör örgütü PKK ile kırsalda ve şehirlerde mücadeleye devam eden güvenlik güçleri, aynı zamanda örgütün önemli gelir kaynağını da engellemeye yönelik çalışmalar yürütüyor.

Güvenlik güçlerinin sigara kaçakçılarına yönelik operasyonlarında terör örgütü PKK'nın finans kaynağına büyük darbe vuruldu.

Emniyet Genel Müdürlüğünce, 2013'ten bu yana yürütülen operasyonlarda 385 milyon 843 bin 837 paket kaçak sigara ele geçirildi. Operasyonlarda gözaltına alınan 70 bin 611 şüpheliden 3 bin 145'i tutuklandı.

Kaçak sigaraların büyük bölümünün Suriye, Irak ve İran'dan yurda sokulduğu, terör örgütünün Irak ve İran topraklarında oluşturduğu sözde gümrük noktalarında kaçakçılardan "vergi" adı altında haraç aldığı belirtildi.

Sigara kaçakçılığı örgütün en büyük finans kaynaklarından

Diyarbakır Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ayhan Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütünün en fazla finans sağladığı suçlardan birisinin sigara kaçakçılığı olduğunu söyledi.

Sigara kaçakçılığıyla mücadelenin terör örgütünün para kaynağının kesilmesini sağlayacağına dikkati çeken Ertuğrul, "Bu nedenle sigara kaçakçılığıyla mücadele büyük önem arz etmektedir. Sigara kaçakçılığıyla mücadele konusu, uyuşturucuyla mücadele kadar önemlidir. PKK terör örgütünün uyuşturucudan sonra en önemli gelir kaynağı sigara kaçakçılığıdır." diye konuştu.

Yasal mevzuat çerçevesinde kaçakçılık faaliyetlerinin takip ve men edilmesine ilişkin iş ve işlemlerin, Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve il birimlerinin koordinasyonuyla yürütüldüğünü anımsatan Ertuğrul, sigara kaçakçılığıyla mücadelenin 3 ilde Tütün Mamulleri ve Alkollü İçki Kaçakçılığı Büro Amirliği, 78 ilde Kaçakçılık Suçları Büro Amirliği ve 42 ilçede KOM Grup Amirliği vasıtasıyla etkin şekilde yürütüldüğünü anlattı.

Ertuğrul, vatandaşların ihbarlarının kaçak sigaraların ele geçirilmesinde fayda sağladığını vurguladı.

"Karınca" yöntemi ve katırlarla yurda sokuluyor

Ertuğrul, özellikle İran ve Irak'ta katırlara yüklenen sigaraların, sınır ihlali yapılarak yurda sokulduğunu belirtti.

"Karınca' olarak adlandırılan yöntemle, özellikle Edirne ve Artvin gümrük kapılarımızdan yolcular için tanınan muafiyetlerin ihlal edilmesi suretiyle ülkemize sıklıkla giriş çıkış yapan belirli kişiler tarafından sigaralar ülkemize getirilmektedir" diyen Ertuğrul, şunları kaydetti:

" Gürcistan, Irak ve İran sınır hattındaki gümrük kapılarından aldatıcı işlemlerle giriş yapan araçlardaki sigaralar ülkemize getirilmektedir. Örneğin, bazı olaylarda gümrük beyannamesinde taşınan eşyanın sigara yerine farklı bir eşya olarak beyan edildiği, bazen de aracın içi boş gösterilerek kaçakçılığa konu sigaraların yurda sokulduğu tarafımızca bilinmektedir."

Ertuğrul, "transit rejimi" kapsamında Türkiye üzerinden başka bir ülkeye sevk edilmesi gereken sigaraların yurtta satılması yönteminin de kullanıldığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yöntemde sevkiyatta ya çok eski bir tır kullanılarak sigaralar boşaltıldıktan sonra tır imha edilmekte ya da gümrüğe aracın içerisinde sigara değil de başka bir eşya taşınıyor beyanı verilmektedir. Yurt içinde ihraç amaçlı üretilen sigaralar, yurt dışına çıkmış gibi gösterilerek iç piyasaya sürülmektedir.

Yine aynı amaçla üretilip yurt dışındaki paravan şirketlere gönderilen sigaralar, ülkemize tekrar kaçak olarak sokulabilmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel PKK'nın Finans Kaynağı Sigara Kaçakçılığına Büyük Darbe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement