Profesör Ünal: Grip Aşısı Yapılması Gereken 23 Milyon Erişkin Var - Son Dakika
Güncel

Profesör Ünal: Grip Aşısı Yapılması Gereken 23 Milyon Erişkin Var

Profesör Ünal: Grip Aşısı Yapılması Gereken 23 Milyon Erişkin Var

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, "Türkiye'de 23 milyon grip aşısı yapılması gereken erişkin insan var. Grip aşısı yaptırmamış olanlar kalp krizinden daha çok ölmektedir.

17.10.2015 17:22

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, " Türkiye'de 23 milyon grip aşısı yapılması gereken erişkin insan var. Grip aşısı yaptırmamış olanlar kalp krizinden daha çok ölmektedir. Çünkü gribin getirdiği fiziksel yük insana enfarktüs geçirtmektedir. Yeni grip aşısı, ölümleri yüzde 80 önlemektedir" dedi.

TİHUD tarafından düzenlenen 17'nci Ulusal İç Hastalıkları Kongresi kapsamında Kongre ve TİHUD Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kerim Güler, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli basın toplantısı düzenledi.

'23 MİLYON ERİŞKİN GRİP AŞISI YAPTIRMADI'

Toplantıda konuşan Kongre ve TİHUD Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, grip aşısının öneminden bahsetti. Grip aşısının 20'nci yüzyılın en önemli icadı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, "Türkiye'de 23 milyon grip aşısı yapılması gereken erişkin insan vardır. Grip aşısı yaptırmamış olanlar kalp krizinden daha çok ölmektedir. Çünkü gribin getirdiği fiziksel yük insana enfarktüs geçirtmektedir. Yeni grip aşısı, ölümleri yüzde 80 önlemektedir. Dünyada her yıl 1 milyar grip vakası meydana gelmekte, 3 ila 5 milyonu hastaneye yatışı gerektirmektedir. Bunlardan 300 ila 500 bini ölüm ile sonuçlanmaktadır" diye konuştu.

Gribin şakaya gelen bir hastalık olmadığını aktaran Prof. Dr. Serhat Ünal, "Mutlaka dikkatli takip edilmesi gerekir. Kalp, böbrek, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar ile kanser ve organ nakli gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılananlara ve 65 yaş üstündekilere grip aşısı ücretsizdir. Bu kişiler mutlaka bunu yaptırmalı. Sadece bir yıl koruduğu için aşının her yıl uygulanması gereklidir" dedi.

'AŞI GRİP YAPMAZ'

Toplumda grip aşısı sonrası hastalandığından ya da aşıya rağmen gribe yakalandığından yakınanlar olduğunu aktaran Prof. Dr. Ünal, "Ortamda, o yıl için üretilen aşıların içeriğinde bulunanlardan farklı virüsler de dolaşabilir. Eğer bir kişi farklı virüs tipleriyle karşılaşmışsa gribe yakalanabilir. Dolayısıyla grip aşısına rağmen bu hastalığı geçiren kişiler, aşının koruduğu virüsler nedeniyle değil, diğer virüslerden dolayı hastalanabilir. Grip aşısının koruyuculuğu 15 gün sonra başlamaktadır, virüsü aşılanmadan önce kapanların hastalanması kaçınılmazdır. Grip aşısı yumurtada üretildiği, yumurtadan geçen proteinler tamamen arıtılamadığı için bu besine karşı alerjisi olanlar grip aşısı yaptırmamalıdır" diye konuştu.

'HASTANE AFET PLANLARI GÜNCELLENMELİ'

İÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kerim Güler de acil tıp hekimliğinin önemini anlattı. Ankara'daki bombalı saldırı sonrası acil müdahale, ilkyardım ve acil sağlık hizmetlerinin hayati öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Kerim Güler, şöyle konuştu:

"Son yaşadığımız olayda, acil servis doktorlarının açıklamalarına göre yaralanmaların çoğu bacak ve karın bölgesindedir. Bacaklarda kırık, yaralanma, bağırsak ve mide çevresinde derin yaralar vardır. Büyük yaralanmalara neden olanlar ise domdom kurşunu denilen büyük vidalı bilyelerdir. Ülkemizde kazalar, afetler, terörist saldırılar olmaya devam etmektedir. Tüm bu önemli konular acil tıbbın ve afet tıbbının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu tür kazalar ve afetlerle baş edebilmenin en iyi yollarından biri hastane afet planlarının güncellenmesi ve düzenli aralıklarla tatbikat yapılmasıdır. Şehirlerde aynı anda 500 civarı yaralı olduğunda sistem zorlanmakta ve geçici de olsa ilk dakikalarda kaos yaşanmaktadır. 1999 Marmara depreminden sonra belki de üzerinde en fazla konuşulan afet planları ve afete hazırlık çalışmalarının, yeterince ciddiye alınmadığı görülmektedir." - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Profesör Ünal: Grip Aşısı Yapılması Gereken 23 Milyon Erişkin Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement