PYD Ateşle Oynuyor! Rota Değiştirdiler - Son Dakika
Güncel

PYD Ateşle Oynuyor! Rota Değiştirdiler

Afrin - Cerablus arasındaki alanı ele geçirerek Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt koridoru oluşturmak isteyen PYD yeniden harekete geçti.

29.12.2015 08:08  Güncelleme: 08:56

Suriye'deki iç savaştan faydalanarak, ülkenin kuzey bölgesini ''Kürt koridoru'' haline getirmeye çabalayan terör örgütü PYD, Cizre - Afrin doğu batı hattını izleyerek arada kalan alana giremeyeceğini anlayınca operasyon rotasını değiştirdi.

Türkiye'nin tepkisinden de çekinen örgüt, 'büyük U rotası' ile Teşrin Barajını aşarak kuzeyden güneye indi ve ilk hedefini Munbiç şehri olarak belirledi. PYD'nin yeni stratejisi, BM'nin 2016'da başlatacağı ateşkes müzakerelerine Cerablus sınırına dayanmış bir şekilde girmek ve kendisini siyasi bir aktör olarak kabul ettirmek.

NE KOPARSAM MANTIĞI

Kaynaklar, BM'nin 1 Ocak gününden başlayarak Suriye'deki geçiş sürecinin ilk adımı olan ateşkes görüşmelerini başlatma iradesine dikkat çekerek, "PYD, masaya, Kuzey'deki siyasi ve askeri gücün yegane temsilcisi olarak oturmak istiyor. Bu nedenle de adeta, ne koparsam kardır mantığı ile bölgede ilerliyor. IŞİD ile mücadele ediyorum bahanesi ile de ABD ve Rusya'nın desteğini arıyor. Türkiye, koalisyon ülkelerine, bu gelişmelere göz yummanın, yeni Suriye'yi daha kurulmadan etnik iç savaşa götüreceği yönünde uyarıyor" diyorlar.

CERABLUS SONRA

Esad Rejimi ile işbirliği halinde, son 2 yıldır, Suriye'nin Türkiye sınır hattı boyunu, dümdüz bir Kürt koridoru haline getirmeye çabalayan PYD, bu süre zarfında, Fırat'ın doğusunda kontrolü tamamen ele geçirirken, Fırat'ın Batısı'ndaki Afrin Kantonu'nu, Cerablus Bölgesi ile birleştirmeye çabalayarak, son boşluğu da doldurmayı amaçlıyordu. Ancak Türkiye'nin Cerablus Bölgesi'ne ilişkin Kırmızı Çizgisi, PYD'yi, Cerablus'u "Sonraki zamana bırakılan hedef" durumuna getirdi.

HEDEF 1

Afrin - Cerablus koridorunu, düz olmasa bile Münbiç şehri üzerinden, yay şeklinde oluşturmak

HEDEF 2

Ateşkes görüşmelerine, kuzey koridoruna hâkim siyasi aktör olarak oturmak

HEDEF 3

Cerablus'u ele geçirerek, PKK'yı Türkiye sınırına dayamak

MECBURİ ROTA

Bölgeden kaynaklar, "PYD sınır kesiminden doğrudan Cerablus'a geçemeyeceğini anlayınca rotasını değiştirdi. Şu an için Cerablus'u dışarıda bırakan U biçiminde bir yay izleyerek Kürt koridorunu oluşturan bir rota peşindeler" açıklamasını yaptı.

Yeni rotaya göre PYD unsurları IŞİD ile mücadele kisvesi altında kuzeyden güneye doğru ilerleyerek, Fırat Nehri'ni kesen Teşrin Barajı'na geçti. Şimdiki amaçları birkaç km uzaklıkta bulunan Münbiç'i ele geçirmek. PYD'nin daha sonra ise yeniden Kuzey'e ilerlemesi, ancak Cerablus'a değil, Afrin'e doğru yol alması bekleniyor. Ama örgüt, operasyonlardan sonra propagadasını 'rota Cerablus' şeklinde yapıyor.(Kaynak: Star)

PYD Ateşle Oynuyor! Rota Değiştirdiler

Son Dakika Güncel PYD Ateşle Oynuyor! Rota Değiştirdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (86)

  • Hak: Hiç bir sebep yokken ülkelere saldıran işgalci atalarınızı öve öve bitiremezken kürtlerin anasütü gibi savunma hakkı niye batıyor size kürt düşmanları. Kimin ateşle oynadığını tarih gösterecek. 32 97 Yanıtla
  • Barbaros: Tüm kürtler bu hareket için elinden geleni yapmalıdır 37 74 Yanıtla
  • yoruk: pyd israil abd kullaniyo 2 ci israil devleti kurmak istiyo o bolgede ve turkiye bolmek isteniyo acik net ortada 70 36 Yanıtla
  • 007: Kürtler kazanıyor Türkiye üzülüyor neden bu kin düşmanlık 50 48 Yanıtla
    007: Yobaz a haber dinliye dinleye propagandaya kanmışsın a haber ağzıyla konuşma 2 1
  • amed serhildan: Vulan söz konusu kürtler olunca bu türkiye ne kadarda gevezeleşiyor.. yirtinsanizda kürtler irade olacak ve kürtler özgür olacak isterseniz pantolonunuzu isterseniz başka yerinizi yirtin 24 48 Yanıtla
  • imirza: oglum türler akli olun 26 42 Yanıtla
    .: Gelip ver hadi aklımızı şuursuzca bekliyorum o günü anladın hangi gün olduğunu sen 1 0
  • Ulu Hasan: Kürtler büyük taaruza hazırlanmalı 26 41 Yanıtla
  • mersinli: Daha YDG-H la bas edemiyor devlet PYD yemi kafa tutuyo atesle oynamayin bende kacacak delik ararsiniz sonra klawye artisleri. 36 28 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement