Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)'nın katkılarıyla Romanya'da "3. Uluslararası Kültürel Çokseslilik: Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti Konferansı" düzenlendi.
Faaliyet gösterdiği ülkelerde düzenlenen ulusal ve uluslararası konferans ve toplantılara destek veren TİKA'nın katkılarıyla Köstence Ovidius Üniversitesi ve Romanya Demokrat Türk Birliğinin organizasyonu ile "3. Uluslararası Kültürel Çokseslilik: Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti Konferansı" düzenlendi.
Konferansa Romanya, Türkiye, Kıbrıs, Kosova, Makedonya, Moldova, Kırım, Azerbaycan ve Bulgaristan'dan 60'ın üzerinde akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılarak konuya disiplinler arası yaklaşımlarıyla katkıda bulundu. Konferans ilk gün açılış konuşmalarıyla başladı.
Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sorin Rugina, üniversitelerinin Karadeniz kıyısındaki en büyük üniversite olduğunu söyledi. Uluslararası yaklaşımlarının bünyelerindeki öğrenciler ve programla kendisini gösterdiğini ifade eden Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rugina, bu uluslararası ve çok kültürlü ortamda bölgenin önemli ve tarihi topluluk ve dillerinden olan Türkler ve Türkçe ile ilgili bir akademik programa ev sahipliği yapmaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi. Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rugina, TİKA'ya işbirliklerinden dolayı teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Ovidius Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cristinac Tamaş, fakültelerindeki Türkçe programının öneminden söz ederek bir ay önce TİKA tarafından donanım desteğinde bulunulan Mehmet Akif Ersoy Türkçe sınıfının açılmasının ardından bu konferansa da TİKA'nın verdiği desteğin ve iki kurum arasındaki işbirliğinin kendilerini mutlu kıldığını ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Ali Bozçalışkan ise Türkçe'nin ve bölgede yaşayan Oğuz ve Kırım Tatar Türklerinin Türk-Rumen ilişkilerinde gördüğü önemli köprü görevini vurgulayarak, nitelikli akademik çalışmaların bu köprü görevini sürekli kılacağını söyledi. TİKA Bükreş Program Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan da, TİKA'nın Romanya'daki akademik ve eğitim çalışmalarına vereceği desteğin devam edeceğini, Ovidius Üniversitesiyle işbirliklerinin de sürmesini arzuladıklarını ifade ederek tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.
Açılış oturumunun ardından sunumlara geçildi, eş zamanlı oturumlar şeklinde katılımcılar tebliğlerini sundu. "Doğu-Batı: Yakınlık ve Uyum", "Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti" başlıkları altında geçen oturumlarda katılımcılar tebliğlerini sundu. Konferansın bildiri kitabının TİKA'nın desteğiyle 2016 yılında basılması düşünülüyor. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Romanya'da Türk Dili ve Kültürü Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?