Rugova, Ölümünün 8'inci Yıl Dönümünde Anıldı - Son Dakika
Güncel

Rugova, Ölümünün 8'inci Yıl Dönümünde Anıldı

Kosova'yı bağımsızlığa taşıyan sürecin mimarı olan İbrahim Rugova, ölümünün 8'inci yıl dönümünde, ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

21.01.2014 20:02  Güncelleme: 20:20

Kosova'yı bağımsızlığa taşıyan sürecin mimarı olan İbrahim Rugova, ölümünün 8'inci yıldönümünde, ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Anma etkinlikleri kapsamında, birçok Kosovalı siyasetçi, Rugova'nın başkent Priştine'deki mezarını ziyaret ederek çiçek bıraktı. Rugova'nın mezarını ziyaret edip saygı duruşunda bulunan Kosova Başbakanı Haşim Taçi, yaptığı açıklamada, politik, bilimsel, edebi anlamda Kosova'nın kurulmasına katkı sağlayan Rugova'yı anmak üzere kabri ziyaret ettiklerini kaydetti.

Rugova'nın kurucusu olduğu Kosova Demokratik Ligi (LDK) Genel Başkanı İsa Mustafa ise mezarı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Rugova'nın bağımsız Kosova Cumhuriyeti'nin fikir babası olduğunu ve onu minnetle, şükranla andıklarını söyledi.

Kosova'da, 1944 yılında dünyaya gelen Rugova, Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde dil bilimi öğrenimi aldı. Ülkesine geri döndükten sonra 1989 yılında Kosova Yazarlar Sendikası'na başkanlık eden Rugova, aynı yıl içinde eski Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç'in, Kosova'nın özerkliğine son vermesiyle ülkedeki komünist olmayan ilk siyasi parti olan Kosova Demokratik Ligi'ni (LDK) kurdu.

Miloşeviç rejimine karşı ılımlı bir direniş politikası izleyen Rugova, 1990'lı yıllarda LDK'nin başında oldu. 1999 yılında Kosova Arnavut delegasyonunun bir üyesi olarak Rambouillet barış görüşmelerine katılan Rugova, 2001 yılının Kasım ayında yapılan genel seçimlerde yüzde 46 oy alarak üç ay süren görüşmeler neticesinde 2002 yılı Mart ayında Kosova'nın lideri İbrahim Rugova, vefat ettiği 21 Ocak 2006'ya kadar bu görevi devam ettirdi. 1999 ile 2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler idaresinde bir bölge olan Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

-priştine

Rugova, Ölümünün 8\'inci Yıl Dönümünde Anıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rugova, Ölümünün 8'inci Yıl Dönümünde Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement