Ruhani, İranlı Profesör Mirzakhani'yi Kutladı, İran Karıştı! - Son Dakika
Son Dakika Logo

Ruhani, İranlı Profesör Mirzakhani'yi Kutladı, İran Karıştı!

Ruhani, İranlı Profesör Mirzakhani\'yi Kutladı, İran Karıştı!
14.08.2014 17:04  Güncelleme: 18:34

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, matematiğin en prestijli ödülü Fields Madalyası'nı kazanan Mirzakhani'nin hem başörtülü hem de başı açık fotoğrafını paylaştı, İran karıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin matematik dünyasının en prestijli ödülü sayılan Fields Madalyası'nı kazan İranlı kadın matematikçi Prof. Dr. Meryem Mirzahani'nin başı açık fotoğrafını sosyal medyadakı kişisel sosyal hesaplarından paylaşması, ülkede tartışma konusu oldu.

HEM BAŞI AÇIK HEM KAPALI FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Mirzakhani'yi Twitter'dan tebrik etti. "#FieldsMedal'ı kazanan ilk kadın olan ve İranlıları fazlasıyla gururlandıran #MaryamMirzakhani'ye tebrikler" diye tweet atan Ruhani, İranlı profesörün hem başı açık hem de başörtülü fotoğraflarını paylaştı.

RUHANİ ELEŞTİRİLDİ

Ülkedeki bazı haber siteleri, Ruhani'nin kişisel Twitter ve Instagram hesaplarından paylaştığı başı açık fotoğrafa tepki göstererek konuyu eleştirdi.

Ruhani, Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde yer alan mesajında kadın profesörün herhangi bir fotoğrafını kullanmamıştı.

FIELDS MADALYASI'NI KAZANAN İLK KADIN

ABD'de çalışan İranlı Prof. Dr. Meryem Mirzakhani, matematik dünyasının en prestijli ödülü olan Fields Madalyası'nı kazanan ilk kadın oldu.

MATEMATİK DÜNYASININ NOBEL'İ...'

Kuzey Kore'nin başkenti Seul'daki Uluslararası Matematik Kongresi'nde verilen Field Madalyası'na layık görülen diğer isimler de İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nde rastlantısallık üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Martin Hairer, henüz 21 yaşındayken dinamik sistemler üzerine doktorasını tamamlayan Brezilyalı matematikçi Artur Avila ve Princeton Üniversitesi'nde sayılar kuramı dersleri veden Amerikalı bilim adamı Prof. Dr. Manjul Bhargava oldu.

Matematik dünyasının Nobel'i olarak da bilinen Fields Madalyası, 1936 yılında Kanadalı ünlü matematikçi John Charles Fields tarafından verilmeye başlandı. IMU tarafından dört yılda bir verilen Fields Madalyası, bir matematikçinin ulaşabileceği en yüksek onur olarak görülüyor. Ödülü kazananlar, 15 bin Kanada Doları'nın (yaklaşık 14 bin Amerikan doları) da sahibi oluyor.

RUHANİ'NİN PAYLAŞIMLARI

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ruhani, İranlı Profesör Mirzakhani'yi Kutladı, İran Karıştı! - Son Dakika


Advertisement