Türkiye ile Rusya arasında devam eden doğalgazda indirim görüşmelerinin yanında Rus gazının Avrupa ülkelerine ulaşımı için Türkiye üzerinden geçecek sürpriz boru hattı ile ilgili temaslar da artacak. Karar henüz çok yeni alındığı için proje ile ilgili ayrıntılar da net değil. Ancak Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin talep ettiği güzergah ile ilgili ilk ipuçlarını verdi:
"Bu Samsun'dan Türkiye'ye girecek bir boru hattı olarak dizayn edilmemiştir. Samsun'dan girebilir diye bir düşüncemiz yok. Hukuki bağlayıcılığı olan bir proje olursa ancak Trakya'dan gidip, Trakya'nın bir enerji merkezine dönüştüğü, LNG(Liquified Natural Gas-Sıvılaştırılmış doğalgaz) tesislerinin de olabileceği bir sisteme doğru ilerleyecek."
Karadeniz altından Trakya'ya
Rusya Federasyonu'nda Krassnodar eyaletinde yapımı sürmekte olan Russkaya kompresör istasyonundan başlayıp Karadeniz altından Trakya'ya girecek doğalgaz boru hattının kapasitesinin 63 milyar metreküp olması planlanıyor. Doğalgazın 50 milyar metrekübünün Avrupa Birliği ülkelerine aktarılması, kalan bölümünün ise Türkiye'de kalması öngörülüyor.
Görüşmeler bu hafta başlayacak
Rus Devlet Başkanı Putin'in Ankara ziyaretinde gündeme gelen, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Türkiye için sürpriz sayılabilecek yani boru hattı ile ilgili ilk görüşmeler hemen bu hafta içinde yapılacak. Bu ilk görüşmeleri de Türkiye'nin doğalgazda indirim talebiyle ilgili çalışan BOTAŞ ekibi yürütecek.
Enerji Bakanı Yıldız, Putin'in ziyareti sırasında, bir dönem Avrupa'nın daha fazla Rus gazı alabilmesi için en önemli proje olarak görülen Güney Akım projesinin iptal edildiğini açıklaması ve Türkiye üzerinden geçecek yeni boru hattını işaret etmesini "mental bir değişiklik" olarak tanımladı.
Yıldız, projenin Türkiye'nin şartlarına ne kadar uygun olduğunun da değerlendirileceğini söyledi. Güney Gaz Koridoru kapsamında ilk temelin de atıldığı TANAP'ı(Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) geliştirmenin Türkiye'nin önceliği olduğunu belirtti, "TANAP etkilenmeyecek" dedi.
Yeni boru hattıyla ilgili bugüne kadar imzalanan tek anlaşma ise hukuki bağlayıcılığı bulunmayan Memorandum Of Understanding(MOU) yani iyi niyet anlaşması.
Kaynak: Al Jazeera
Son Dakika › Güncel › Rus Gazı Trakya'dan Girecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?