Rüzgar Yarışmalarında Türkiye Kazandı - Son Dakika
Güncel

Rüzgar Yarışmalarında Türkiye Kazandı

Rüzgar Yarışmalarında Türkiye Kazandı

Yılın son günlerinde dört gün boyunca Ankara Holiday Inn otel'de yapılan rüzgar yarışmaları bu yıla damgasını vurdu.

29.12.2017 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş


Yarışma sonucunu değerlendiren TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, "Yarışmaları kazanan firmaları bir kez daha kutluyoruz. Bununla birlikte aslında kazanan firmalar değil, Türkiye. Temiz ve yerli kaynaklardan elde edilecek enerji firmaların değil, ülkenin kazancıdır." dedi.

Haziran 2017'de 710 MW'lık yarışmalar, ardından Ağustos ayındaki bin MW'lık YEKA projesi ve Aralık ayında 2 bin 110 MW'lık yarışmalar, toplamda 3 bin 820 MW'lık bir kapasite bu yıl içinde dağıtılmış oldu.

Yarışmaları kazanan firmaların neredeyse tamamı eksi fiyat sundu. Yani EPİAŞ'ta oluşan piyasa fiyatının altında bir fiyata üretecekleri elektriği vermeyi taahhüt etmiş oldular. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarının artık konvansiyonel kaynaklarla rekabet edebilir hale geldiğinin bir işareti olarak yorumlandı. Batı bölgelerinde Bolu-Düzce- Sakarya için Ataseven Group'un verdiği (3,78$/kWh) artı fiyat haricinde başka artı fiyat yoktu. Fiyatların Doğu Aanadolu bölgesindeki yatırımlarda (7,29$/kWh) kadar çıktığı görüldü.

Dört gün boyunca en yüksek teklif Ardahan bölgesi için Ceres Elektrik'ten (7,29$/kWh) geldi. En düşük teklif ise PNE Wind Ltd. Şti'nden (-2,87$/kWh) ile Çanakkale bölgesi için verildi.
Özellikle son gün yapılan yarışmada, Balıkesir, Çanakkale gibi Türkiye'nin birincil rüzgar alanlarındaki teklifler ilgi ile takip edildi. İhalede dört gün içinde altıyüzseksenbeş proje için dörtyüzdokuz teklif verildi. İkibin 130 MW'lık kapasitenin 2 bin 110 MW'lık kısmı tahsis edildi. Böylece otuziki farklı bölgede yetmişaltı projeye kapasite tahsis edilmiş oldu.

POLAT ENERJİ VE BORUSAN ENBW YÜZDE 35'LİK KISMI ALDI.

Yirmi dokuz firma 2 bin 110 MW'lık kapasiteyi paylaştı. Polat Enerji 462,90 MW kapasite alarak yarışmalarda en çok MW'ı alan yatırımcı oldu. Borusan EnBW 275,60 MW; Ataseven Group 241,80 MW; Özgül Holding 199MW'lık kısmı aldı. Polimeks 170 MW alırken, Türkerler 98 MW'ın sahibi oldu. Yarışma kazanan diğer firmalar ise şöyle;

RÜZGAR GİBİ GEÇTİ

Yarışma sonucunu değerlendiren TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, başarılı bir yarışma süreci geçirdiklerini, kazanan firmaları kutladıklarını ve yarışmayı titizlikle sonuçlandıran TEİAŞ kurumuna teşekkürlerini ifade etti. Yarışma sonuçlarını sosyal medya üzerinden anında üyeleriyle paylaştıklarını belirten Ataseven, yenilenebilir enerji yatırımlarında kazananın her zaman Türkiye olduğunu vurguladı. Ataseven, "Bu yıl adeta rüzgar gibi geçti. Oldukça hareketliydi. Temiz ve yerli enerji üretimi için atılan bu adımlarımızın sürdürülebilir olması en büyük temennimiz. 2018 yılında yenilenebilir enerjide yarışmaların devam etmesinin sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından gerekli olduğuna inanıyoruz. Hem ikinci YEKA projesine ait yarışmayı hem de orta ve küçük ölçekli firmalar için önemli olan 2 bin MW'lık yarışmayı sektör olarak bekliyoruz. Yarışmaları kazanan firmaları bir kez daha kutluyoruz. Bununla birlikte aslında kazanan firmalar değil, Türkiye. Temiz ve yerli kaynaklardan elde edilecek enerji firmaların değil, ülkenin kazancıdır." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Rüzgar Yarışmalarında Türkiye Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement