Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ebola konusunda dün itibarıyla giriş çıkışların olduğu 36 ilin ve 45 hastanenin belirlediğini belirterek, "Tedbirleri ileri düzeyde alıyoruz ama kamuoyunu huzursuz edecek, paniğe götürecek evlerinde 'aman ha' diyecekleri bir kamuoyu panik algısının da oluşmamasını arzu ediyoruz" dedi.
Müezzinoğlu, Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı açılışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
"Ebola Eylem Planı"nın ayrıntılarına ilişkin bir soru üzerine, Ebola'nın son 4,5- 5 aydır Sağlık Bakanlığı'nın gündeminde yer aldığına değinen Müezzinoğlu, bu virüse karşı aşı ve tedavi olmadığını hatırlattı.
Yapılacak en önemli işleri "koruyucu tedbirleri duyarlı, güçlü almak" ve "tedbirler kısmında eksiklik yapmamak" şeklinde sıralayan Müezzinoğlu, Bilim Kurulu'nun gösterdiği yol haritası çerçevesinde son 4,5-5 aydır özellikle Nijerya, Liberya'nın bulunduğu bölgeden gelen tüm yolcuların uçaklarda takip edildiğini, ateşi olan tüm hastaların izlendiğini, riskli görülen vakaların teşhis amaçlı tetkik için hastanelere taşındığını anlattı.
Bugüne kadar 6 vaka olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, şu bilgileri paylaştı:
"Bu 6 vakanın 6'sına da sıtma teşhisi konuldu. Dolayısıyla bugüne kadar sınırlara girmezden önce ve girdiği andan itibaren risk bölgelerini takip etmek ve risklere karşı tedbir almak şeklinde belki de dünyada en duyarlı yol haritasını belirledik. Bugün veya yarın Bilim Kurulumuz olası Ebola vakasında bizim Türkiye'deki hangi senaryolara hazırlıklı olmalıyız, senaryolar üzerinde çalışma yapacak. Yarından sonra da bu senaryolara göre yol haritamızı yeniden gözden geçireceğiz. Dün itibariyle 36 ilimizi, yani giriş çıkışların olduğu 36 ilimizi, ateşli vakalarda veya riskli vakalarda hangi yolu izleyeceklerini, şüpheli durumlarda hangi hastanelerin hizmet vereceğine dair 45 hastaneyi belirledik. Türkiye olarak tedbirleri ileri düzeyde alıyoruz ama kamuoyunu huzursuz edecek, paniğe götürecek evlerinde 'aman ha' diyecekleri bir kamuoyu panik algısının da oluşmamasını arzu ediyoruz."
Müezzinoğlu, ilgili ve muhatap kitleleri, müracaat edecekleri alanlar ve alacakları tedbirler konusunda bilgilendirdiklerini belirterek, "Şu anda 77 milyon ülke insanımızı 'Aman ha şunu da yap' diyeceğimiz bir uyarımız yok. Özellikle o bölgelere giden veya o bölgelerde yakını, tanıdığı, bildiği olanlar biraz daha duyarlı. Bulaşıcılık temasla oluyor. Hijyene dikkat etmek ve o bölge insanıyla olan temas riskini minimuma indirmek..." diye konuştu.
Türkiye'nin kara sınırlarında riskli bir ülke bulunmadığına işaret eden Müezzinoğlu, "Ama geliş çizgisi o güzergahsa, o kişiler tabii ki takip edilir" dedi.
Uyuşturucuyla ilgili mücadele eylem planı
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir soru üzerine, "Ben sigarayı bırakmak arzusundayım ama desteğe ihtiyacım var" diyen tüm tiryakilere Alo 171 hattıyla 24 saat hizmet, sigarayı bırakma polikliniklerinde hekim düzeyinde destek verildiğini hatırlattı.
Müezzinoğlu, İlave ilaca ihtiyacı varsa, ilaçları bu yıl için 300 bin doz ücretsiz ilacı vermeyi Bakanlar Kurulu'ndan geçirdik. İnşallah 1-2 ay içinde de en az sigara kadar ama sigaradan çok daha güçlü bir şekilde uyuşturucuyla ilgili mücadele eylem planımızı da sizlerle paylaşacağız" bilgisini verdi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?