Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara Medya Temsilcileriyle Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara Medya Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara Medya Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta şiddete başvuranlara verilecek cezalara ilişkin "Sağlıkta şiddete başvuran 15 gün tutuklu kalırsa daha caydırıcı ceza olur" dedi.

26.09.2013 14:15

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta şiddete başvuranlara verilecek cezalara ilişkin "Sağlıkta şiddete başvuran 15 gün tutuklu kalırsa daha caydırıcı ceza olur" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu medya kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile 'Sağlığın bugünü ve gelecek vizyonu' konulu toplantı düzenledi. Swissotel Ankara'da gerçekleşen toplantıda son 10 yılda sağlıkta dönüşüm projesiyle yol kat ettiklerini belirterek başlayan Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta şiddetin içlerini kanattığını ifade etti. Sağlık konusunda aileleri bireyleri bilinçlendirmek sağlıkta okur yazarlığının gelişmesi için başlatılacak kampanyalara destek verilmesini isteyen Müezzinoğlu, "3 Ekim sabah 07.30'da Göksu Parkı'nda sağlıklı yürüyüş kampı düzenleyeceğiz" dedi.

Sağlıkta ciddi düzeyde ilaç ve tıbbi cihaz tüketimi yapan bir toplum olduğumuzu söyleyen Müezzinoğlu,"Üretim ayağını güçlü hale getirmemiz lazım ilaç üretiminde, kanser ilaçları üretiminde Türkiye söz sahibi olabilmeli" diye konuştu.

Yüzen gemi hastanesi projesinin tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde ihalesinin yapılacağını kaydeden Müezzinoğlu, "Dünyada sağlık alanında ilk defa yapılacak olan gemi Türkiye'ye ait olacak. Gerek ulusal gerekse uluslar arası yardımlarda sağlık desteklerinde bulunacak" şeklinde konuştu.

750 ambulansın ihalesininde hizmete sokulacağını belirten Müezzinoğlu, yalnızca bu yıl hizmete sokulan ambulans sayısının bin 200 civarında olduğunu söyledi.

Çocuk İzleme Merkezleri hakkında da kısa bir bilgi veren Müezzinoğlu, "2012 yılında çocuk izleme merkezlerinin kurulması kararını aldık. 13 ilimizde merkezlerimiz var. Bunun sonuna kadar yaygınlaştırmasına gayret edeceğiz. Çocuk İzlem Merkezi,çocuğun yaşadıklarını tekrar tekrar dile getirmesini ve tekrar tekrar muayene edilmesini önleyerek adli süreçte yaşayabileceği travmayı en aza indirmeyi amaçlayan, çocuğu koruyan bir oluşumdur. Çocuk İzlem Merkezlerine, cinsel istismara uğrayan çocuklar veya cinsel istismara uğradığından kuşkulanılan çocukların kabulü yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bakan Müezzinoğlu'nun konuşmasının ardından, Çocuk İzleme Merkezleri'nin tanıtımı gösterildi.

Toplantı da gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Müezzinoğlu, bir gazetecinin "Televizyonlarda bazıları doktor bazıları diyetisyen sürekli sağlıklı beslenme tavsiyeleri veren bilim adamları var. Sağlık Bakanı olarak sağlıklı beslenme için bir formül söyler misiniz?" sorusuna "Önünüzdeki gıdaların hepsinden yiyin. Karbonhidrat, protein hepsine ihtiyacımız var. Buradaki dengeyi eşitlik üzerinde kurmanızda yarar var. sabah mutlaka kahvaltı yapın. Bunu sağlığınız için güçlü yapın. Öğlen de sağlıklı beslenmem lazım deyin. Akşamları da olabildiğince es geçin akşam 7'den sonrada bir şey yemeyin. Sağlık Bakanlığı'nın sitelerinde bu alanlardaki bilgi aktarımlarını takip edin" cevabının verdi.

SAĞLIKTA ŞİDDETE BAŞVURANA 15 GÜN TUTUKLAMA

Sağlık Bakanı ve çalışanları olarak içlerini kanatan ve gönülleri sızlatan en önemli konunun sağlıkta şiddet olduğuna değinen Müezzinoğlu, "Sağlıkta şiddette açıkçası fedakar özverili ve zaman zaman evinde annesine babasına yakınına bu kadar şefkatli davranabiliyor mu diye düşündüğümüz bu insanlara zaman zaman şiddet uygulanıyor olmasından ciddi rahatsızlık duyuyoruz. Bununla ilgili kamuoyu duyarlılığı oluşturulacak.Hekim ile hasta arasına güvenlik güçleri ve kanun koymak çok mümkün değil ve doğruda değil. Hasta eşine, en yakını ve ailesi ile paylaşamadığını hekim ile paylaşıyor. Bu alana güvenlik ve üçüncü şahısların girmesini mesleğin saygınlığı ve devamlılığı açısında çok doğru bulmuyoruz. Şiddete karşı her türlü yasal tedbiri almakta duyarlılığımız var. Bu konuda meclis açılır açılmaz torba kanunda şiddet uygulayanlara sağlıkçıya ve sağlık çalışanına tutuklama yetkisi hakimlere verilecek. caydırıcılığı önemsiyoruz. 15 gün tutuklu kalırsa bu cezanın daha caydırıcı olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu düzenleme ile caydırıcılık en üst noktaya gelir" şeklinde konuştu.

Diğer bir gazetecinin, "Şehir hastaneleri projeleri ile ilgili yargıya başvurular yapıldı. Bunların geleceği ile ilgili bilgi verir misiniz?" Müezzinoğlu, "İmzalanan 15 şehir hastanesi ve halk sağlığı laboratuvarı olmak üzere toplam 16 projemiz var şuan. Bu 16 yapının sadece 3'ü ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı var. Bunlar Elazığ, Ankara Bilkent ve Etlik. Diğerlerinde bir hukuki sorum söz konusu değil. Bu 3'ü ile ilgili yürütmeyi durdurma var. Ankara Bilkent ve Etlik'ten sonra yeni bir yasal düzenleme yaptık ve yürütmeyi durdurma gerekçelerini ortadan kaldıran bir düzenleme şuan bu konu Danıştay'da değerlendirilmesi yapılıyor" diye cevapladı.

"ANNE SÜTÜ PROJESİNİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA YASALAŞTIRACAĞIZ"

Başka bir gazetecinin, "Süt anne projesi ile ilgili son durum hakkında bilgi verir misiniz?" sorusuna Bakan Müezzinoğlu şöyle cevap verdi:

"Süt anne merkezleri ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Prematüre bebekler 24-28 haftalık olarak 700 ila 1200 gram arası doğan çocukların en önemli gıdası ve ilacı anne sütü. Bunlara anne sütü dışındaki diğer tüm gıdaların verilmesi arzu edilen karşılığı vermiyor. Her yıl bu şekilde 3 bin çocuk dünyaya geliyor. Bu çocuklarımız yoğun bakımlarda yaşatılmaya çalışılıyor. Anne sütü de olsa 700-800 gram doğan çocukların bir kısmını kaybediyoruz. Yaşatabilme oranı yükseltmek ve yaşatılanların daha sağlıklı olması sağlanmak amacıyla anne sütü verilmeli bu çocuklara. Bu sütü anneler verecek ve gönüllülük esası ile bu sağlanacak. Kan ve organ nakillerinde gönüllü bağışlarda insanlar kendi hayat felsefeleri ile bağlantı kurmaya çalışıyor. Bu konuda da insanlar kendi hayat felsefeleri ile değerleri ile bağlantı kurmaya çalışıyor. Süt kardeşliği ile Müslüman kitlede bir değer var. Bu değeri yok farz edemeyiz. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede anne sütüne olan ihtiyacımızı arzu ettiğimiz noktada karşılayabilmek mümkün mü? Diyor ki sütümü verirken emniyetli olmak istiyor. Bir taraftan hayırlı bir iş yaparken diğer taraftan asla günah işlemek istemem der. Bunların tüm tereddütleri İç İşleri ve Adalet Bakanlığı teknik çalışmaları yapıyor. Yasal düzenleme gerek. Süt verilen bebek hangi anneden sütü aldığını bilecek ve o aileden süt kardeşi var mı bunu bilmeli, 15 yaşında 25 yaşında bilmeli bunları. veya anne sütünü kime verdi onu bilmeli o çocukları bilmeli."

MUHBİR HASTA

Kamu Hastanelerindeki görevlilerin denetimi için muhbir hasta düzenlemesi hakkında bir soru soran gazeteciye ise Bakan Müezzinoğlu, "sağlık hizmeti sunucuları kendilerinin mesleklerini sağlıklı ve saygın icra etmeli. Bununla ilgili her türlü tedbir ve dinamikleri almamız hem görevimiz hem sorumluluğumuz. Bu sivil muayenede olabilir saha gözlemciliği de olabilir. bizim her boyutuyla sağlıktaki sistemimizi dinamik takip etmemiz lazım. Bu kelimelerle tarif etmenin mantığı yok. Görevimizi daha iyi yapabilmek, aksaklıkları daha iyi görebilme adına bunları yapıyoruz" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara Medya Temsilcileriyle Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement