Türk Tıp Dünyası Kurultayı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yönetmelik sonrası bazı ameliyatların durmasındaki sıkıntının, üretici firmayla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki ücretlendirme konusunda yaşandığını söyledi. Müezzinoğlu ayrıca ameliyatlardaki aksamaların, kamu hastanelerinde söz konusu olmadığını, üniversite hastanelerinde yaşandığını dile getirdi.
Bir muhabirin " Tıbbi cihazlarla ilgili yeni yönetmelikten sonra uzun zamandır bir sıkıntı yaşanıyordu. Bazı ameliyatlarda aksamalar oldu. bununla ilgili bir çalışmanız olacak mı?" sorusuna Bakan Müezzinoğlu, "O çalışmaları yaklaşık bir ay önce yaptık. Şu anda olağanüstü bir sıkıntımız yok. Ama zaman zaman üretici firmalarla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ücretlendirme konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Sosyal Güvenlik Bakanlığı güçlü bir alıcı, bazen hastalarımızın hastalıklarını fırsat bilerek, piyasa bunu istismar da etmek istiyor. O nedenle bu tür sorunları zaman zaman yaşayabiliriz. Bir taraftan hastamıza her türlü tıbbi imkanı sunmak Sağlık Bakanlığı olarak görevimiz ama milletin imkanlarını birilerinin istismar etmemeleri için de gerekli tedbirleri almamız lazım" dedi.
Bazı hastanelerde kalp ameliyatlarının yüzde 80'nin durduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine Müezzinoğlu, " Şu anda rakamsal olarak söylemiş olduğunuz yüzde 80'i durmuş durumda olan birşey, bizim kamu hastaneleri için söz konusu değil. Ama üniversitelerimizin bazı uygulamalarından kaynaklanan veya bütçelerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle üniversitelerimizde yaşanıyor. Onun gerekçesi o değil" diye konuştu.
TAMAMLAYICI VE GELENEKSEL ENSTİTÜSÜ KURUYORUZ
Müezzinoğlu tamamlayıcı tıpla ilgili sorulan bir soruya "Bu anlamda yönetmeliğimizi yayınladık. Ama esas olan Türkiye'nin tamamlayıcı ve geleneksel tıpta katetmesi gereken mesafeyi bu yönetmeliğin sağlayacağı kanaatinde değiliz. TBMM'ye sunduğumuz genel kurula gelen TÜSEB yasamızda kuracağımız enstitülerden bir tanesi de, bioteknoloji, kanser enstitüsü, kronik hastalıklar; anne, çocuk ve ergen sağlığı enstitülerinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp enstitüsünü kuruyoruz. Bunu kurduktan sonra üniversitelerimizin bilimsel dinamikleri bu anlamda devreye girecek ve o zaman tamamlayıcı tıbbın, geleneksel tıbbın istifadesini 77 milyonun tamamı güçlü şekilde görecek" şeklinde cevap verdi.
MADEN KAZASI: ÖNEMLİ OLAN TEDBİRLERİ ALMAK BU KAZALARA MUHATAP OLMAMAK
Karaman Ermenek'te yaşanan maden kazasıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Müezzinoğlu, " Bir maden faciası yaşadık son derece üzgünüz. Sabırsızlıkla aileler bekliyor, 77 milyon insanımız bekliyor. Bu tür felaketler gerçekten canımızı yakıyor. İçimizi acıtıyor. Her ne kadar azalıyor olsa da ümit ediyoruz ki oradaki 18 vatandaşımızı sağ salim kurtarabilelim. Yaşıyor olmalarını ümit ediyoruz. Ondan sonra sağlık sorunları varsa da biz gönüllü, severek tedavi etmeyi arzu ederiz. Ailelere sabır diliyorum. Biz bu tür felaketlere muhatap olmaması için her türlü yasal düzenlemeleri yapıyoruz. Sıkıntı olunca vatandaşlarımızın yanında samimiyetle, duyarlılıkla oluyoruz. Ama önemli olan tedbirleri almak ve bu tür kazalara muhatap olmamak" - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Kamu Hastanelerinde Sıkıntı Yok; Sıkıntı Üniversite Hastanelerinde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?