Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) devralınan askeri hastanelerde önceliğin, askeri personel, gazi, gazi ve şehit yakınları olacağını, buralarda sevk zincirinin uygulanmayacağını belirterek, "Özellikle stratejik alanlar, yoğun bakımlar ve üst düzey cerrahi birimlerin bulunduğu alanlar. Onları boş tutacağız, şu andan itibaren." dedi.
Askeri hastanelerin devriyle ilgili medyada yer alan haberler üzerine Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Gümüş, Bakanlığın sivil hastaların sevkleri konusunda kendine özgü bazı kriterleri bulunduğunu anlattı.
Gümüş, "Burada, bunları aşıyoruz. Daha spesifik birtakım çalışmaları ve kriterleri getiriyoruz. Herhangi bir şekilde yaralı askerimiz veya yakınları GATA'ya, yani Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelmek isterse, herhangi bir sevk zincirine tabi olmaksızın kendi talebiyle, o bölgeden buraya yaralımızın gelmesini sağlayacağız. Bununla ilgili genelgemizi, bu hafta gönderdik." dedi.
Normalde, ilgili tıbbi uygulamanın yapılabilmesi halinde tedavinin bir ildeki en büyük merkezde yapıldığını dile getiren Gümüş, şunları kaydetti:
"Merkez o işlemi yapabiliyorsa, orada yaptırıyorduk ama askeri personelimizin bu talebi varsa, talebi doğrultusunda sevkini gerçekleştireceğiz. Çünkü, bir aidiyet var. Uzun yıllar süren bir birliktelik var. Bu bakımdan bu genelgemizi yayımladık. Ayrıca, devraldığımız hastanelerde sevk zincirini uygulamayacağız. Normalde, boş olan yataklara biz 112'ye talimat vererek, sevk zincirini uyguluyoruz. Gülhane Eğitim Araştırmada, Bilkent'teki Gazi Fizik Tedavi Hastanemizde ve İstanbul'daki Abdülhamit Eğitim Araştırma Hastanelerimizde, özellikle buralarda sevk zincirine tabi tutmuyoruz. Belli bir oranda yatak boş tutulacak. Yoğun bakımlarımız ve klinik katlarımız da tamamen askeri personel için rezerv alan olarak tutulacak. Buralarda, Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi gibi bir doluluk oranında bir çalışma yapmayacağız. Askeri personelimiz, gazilerimiz ve yaralılarımız için belli bir alanı tutacağız. Ayrıca, buralarda gazilerle ilgili ayrı bir klinik ortamı oluşturuyoruz. Onların direkt gelip hizmet alacağı bölümleri sağlayacağız."
"Askeri hekim yetiştirebilir"
Buraların, uzun zamandır sivillere açık olduğunun da altını çizen Gümüş, "Özellikle üç hastanemizde öncelik hakkı askeri personelimizin, gazilerimizin ve askeri yaralılarımızın olacaktır." şeklinde konuştu.
Gümüş, zaman zaman sorunlarla karşılaşılabildiğini belirterek, bu hastanelerde bazı branşlarda eksiklik olduğunu, Bakanlığın gerektiğinde buralara hekim ve öğretim üyesi takviyesi yapacağını bildirdi.
Bunun dışında Sağlık Komutanlığı ile iş birliğinde travma ve harp cerrahisi gibi Milli Savunma Bakanlığının öngördüğü stratejik alanların geliştirilmesine olanak verileceğini vurgulayan Gümüş, "Bu bakımdan, Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Komutanlığı bünyesinde bu çalışmaları yapıyoruz. Hem personel hem de özellikle hekim kadroları açısından güçlendireceğiz." diye konuştu.
Gümüş, "askeri hekimliğin bitip bitmediğine" yönelik de "Milli Savunma Bakanlığının çizeceği çerçevede, ihtiyaç duyacağı hekim kadrosunu yine Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde, tıp fakültesi bünyesinde kontenjanlarla askeri hekim yetiştirebilir. Bu konu da ayrıca görüşülüyor. Sahada, ne kadar hekim ihtiyacı varsa, Milli Savunma Bakanlığımız gereken sayıda hekim yetiştirilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yaparak askeri hekim yetiştirebilecektir." bilgisini aktardı.
Türk Silahlı Kuvvetlerince yürütülen operasyonların devam ettiğini hatırlatan Gümüş, Fırat Kalkanı Harekatı sonrasında Sağlık Bakanlığının Cerablus'ta bir hastane kurduğunu söyledi. Gümüş, "Bu operasyondan dolayı şu ana kadar 30'un üzerinde Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesine gelen yaralılarımız var. Tedavileri devam ediyor. Buradaki hekimlerin çoğu, görevlerine devam ediyor ama gerektiğinde yine Sağlık Komutanlığı ile iş birliği içinde ilave istihdam yapılabilir." diye konuştu.
"Askeri hekimlik kavramı yok edilmiyor"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gümüş, kıtalarda bu hizmetin devam etmesi yönünde talepte bulunulduğunu aktararak, "Bunlar küçük çapta dispanserler, revirler. Tamamen oradaki personele hizmet eden sağlık birimleri. Bunlar devam ediyor. Geri kalan personel, özellikle hastanede çalışan klinik hizmeti veren hekimlerdi. Onlar da Sağlık Bakanlığı veya üniversite bünyesine geçti." dedi.
Özellikle fizik tedavi rehabilitasyon bölümündeki hekimlerin görevlerine devam ettiğinin altını çizen Gümüş, "Harp cerrahisi ve rehabilitasyon konusunda uzmanlaşmış hekimlerimizin, ilave kadro olarak buralarda görev almasını plan dahilinde değerlendireceğiz. Şu anda orada herhangi bir hizmet aksaması söz konusu değil." ifadelerini kullandı.
Gümüş, askeri hekimin nasıl yetiştirileceğine ilişkin soruya "Askeri hekim, belli sorumlulukları, kıtalardaki görevleri Sağlık Bakanlığı dışında Milli Savunma Bakanlığının koyduğu kriterlere göre, hayatlarını asker olarak devam ettirecek olan hekim kadrolarıdır. Onların programları, çalışma usul ve esasları, müfredatları bu protokol çerçevesinde konur ama tıbbi eğitimleri dekanlık tarafından götürülür. Bunlar görüşülüyor ama ne kadar hekim olacağı konusu değerlendirilecektir. Askeri hekimlik kavramı yok edilmiyor." yanıtını verdi.
"Askeri hastanelerdeki öncelik için nasıl bir uygulama yapılacağına" ilişkin soru üzerine Gümüş, "Hastanelerdeki yoğunluğu koordine edeceğiz. Kliniğin belli bir oranı, askeri personele, gazilere ayrılacak. Özellikle stratejik alanlar, yoğun bakımlar ve üst düzey cerrahi birimlerin bulunduğu alanlar. Onları boş tutacağız, şu andan itibaren." açıklamasında bulundu.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?