Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, 2015'in sonu itibarıyla Suriyeli öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonuna yönelik kararın alındığını, 2016-2017 eğitim öğretim-yılında da konuya ilişkin uygulamaya geçildiğini belirterek, "Hedefimiz minimum 3, maksimum 5 sene içerisinde Suriyeli çocukların sistemimize entegrasyonu." dedi.
Demirci, Deniz Feneri Derneği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) tarafından düzenlenen "Savaş, Göç ve Yoksulluk" sempozyumunun "Mültecilere Hizmet Sağlayan Kamu Kurumları" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, Suriye'de 2011'de başlayan krizle birlikte 2015'e kadar eğitimle alakalı perspektifin "savaş kısa sürede bitecek ve bu insanlar ülkelere dönecek" öngörüsü üzerinden realize edildiğini söyledi.
Geçici Eğitim Merkezi (GEM) konseptinin Suriyeli çocukların ülkelerine döndüklerinde ara verdikleri eğitimlerine en az kayıpla devam etmeleri için hizmete girdiğini belirten Demirci, "2015 kriziyle beraber dönüşün çok da kısa bir süre içinde gerçekleşemeyeceğiyle yüzleşmek durumunda kaldık. Radikal bir karar vermek durumundaydık. 2015'in sonu itibarıyla MEB perspektifinde Suriyeli öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonu kararını aldık. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında bu gerçekleşti. Hedefimiz minimum 3, maksimum 5 sene içerisinde Suriyeli çocukların sistemimize entegrasyonu. GEM'leri Geçiş Eğitim Merkezi konseptine ittik ve buralarda Türkçe eğitimini önceledik. Sisteme entegre edilecek Suriyeli öğrencilerin Türkçe öğrenerek gelmesi işi kolaylaştırdı. İnşallah gelecek sene itibarıyla Geçici Eğitim Merkezlerine ihtiyacımız kalmayacak." diye konuştu.
Eylül ayı itibarıyla Göç İdaresi'nin verdiği rakama göre, okullaşma çağında 976 bin Suriyeli çocuk olduğunu aktaran Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İç göçten muzdarip olduğumuz eğitimlileştirme, okullaştırma hikayesinde Suriyeliler'le beraber daha büyük bir sorumluluk yüklenmiş olduk. İstanbul'daki bu rakam bütün nüfus dikkate alındığında belki çok değil ama bu nüfus bazı ilçelerde toplandığı için sorun oluşturuyor. Türkiye'deki Suriyeli nüfus kuzey Suriye'deki kırsal nüfus... Bu nüfus okullaşma itibarıyla Suriye ortalamasını aşağıya çeken bir kitleydi. Bu nüfusu okullaştırmayla alakalı bir iddianın içine girdik. Okul öncesinde Suriye'deki okullaşma oranı yüzde 12 iken, şu an itibarıyla biz bu rakamı yüzde 30'lar sınırına çektik. İlk okullaşma yani çocuğu kayıp olmadan sistemin içine katmak çok önemli. İlkokullaşmada yüzde 98'e ulaştık. Ortaokulda savaş öncesinde oran yüzde 69 iken biz bu oranı yüzde 50'ler sınırına yaklaştırdık. Suriye'de eğitim sisteminde ilkokul ve ortaokul zorunlu, lise zorunlu değil. Lise okullaşma oranı savaştan önce yüzde 26'ydı, biz bunu yüzde 20'lere ulaştırdık. Çağ nüfusu içerisindeki okullaştırma oranımız yüzde 60'lara çıktı. Şu an itibariyle 600 bin civarında çocuğa ulaştık."
Kızılay, 481 STK'nın 2,3 milyar liralık yardımını Suriye'ye ulaştırdı
Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan ise "Mültecilere Hizmet Sağlayan STK'lar" oturumunda yaptığı konuşmada, dünyada 836 milyon insanın yoksun olduğunu, 780 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği, 103 milyon insanın doğal afetlerden etkilendiğini, 65 milyon insanın da göç etmek zorunda kaldığına dikkati çekerek, toplamda insani yardım ihtiyacının yüzde 40'ının karşılanamadığını belirtti.
Kızılay 2011 krizinden itibaren başlayan süreci, 2014 yılında Göç ve Mülteci Hizmetleri Müdürlüğü altında topladığını anımsatan Altan, "Nakit temelli sosyal uyum yardım kartı kısaca Kızılay Kart'tan 1 milyon 186 bin kişi istifade ediyor. Belirli kriterlerle sadece Suriyeli mülteciler değil hem geçici koruma altında olanlar hem de uluslararası koruma altında olanlar faydalanıyor. Kızılay Kart'tan 61 millet istifade ediyor." diye konuştu.
Kamp içi programlarda Kızılay Kart'la kişi başına 50 lira verildiğini ve 2012 yılından şu ana kadar 506 milyon lira yükleme yapıldığını aktaran Altan, kamplarda yaşayan Suriyeli mültecilerin üçte ikisinin Kızılay Kart'tan yararlandığını dile getirdi.
Kızılay Kızılhaç Hareketleri İşbirlikleri Koordinatörlüğü'nün faaliyetleri hakkında bilgi veren Altan, şunları kaydetti:
"12 sınır yardım noktasından bugüne kadar Kızılay üzerinden gerek Kızılay'ın kendisi gerekse ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının göndermiş olduğu yardımın tır bazında sayısı 39 bin 787. Bu da 2,3 milyar liralık bir meblağa ulaştı. 481 ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşunun yardımları Kızılay'dan Suriye'ye geçmiş durumda. Toplam sevkiyatın yüzde 67'si gıda yardımı. Sınır yardımları başlığı altında Kızılay İdlib bölgesinde 12 yetimhane, 9 kamp ile Bab, Azez ve Cerablus hastaneleri ve 12 sağlık ocağının olduğu sağlık hizmeti veriyor."
Son Dakika › Güncel › Savaş, Göç ve Yoksulluk' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?