Savaştan Kaçan Suriyeliler'in Dramı - Son Dakika
Güncel

Savaştan Kaçan Suriyeliler'in Dramı

Savaştan Kaçan Suriyeliler\'in Dramı

Suriye'de yaşanan savaştan kaçarak Türkiye'nin sınır kentleri dahil Güney'de bulunan kentlere yerleşen Suriyeliler, büyük dram yaşıyor.

18.03.2013 13:25  Güncelleme: 14:18

Suriye'de yaşanan savaştan kaçarak Türkiye'nin sınır kentleri dahil Güney'de bulunan kentlere yerleşen Suriyeliler, büyük dram yaşıyor. Kaçak yollarla sınırı geçtikten sonra Diyarbakır'a yerleşeyen onlarca Suriyeli ali, dram yaşıyor. Dil sorunu yaşayan Suriyeliler, dillenmek istemediklerini, insanca çalışarak kazanmak istediklerini söyledi.

Gecekondu mahallelerinde yaşayan ve iş bulamadıkları için dilenen Suriyeliler, Diyarbakır'da dram yaşıyor. Tek gözlü odalarda 2 ve 3'er aile yaşamak zorunda kalan Suriyeliler, hastalanan çocukların tedavisini dahi gerçekleştirememekten yakındı.

KÜÇÜK MUBAT, AMELİYAT OLMAZSA SAKAT KALACAK

Şehitlik Semti'ndeki Ben u Sen Mahallesi'ndeki tek gözlü odalarda yaşayan 28 yaşındaki Muhammed Ömer, 1 yaşındaki oğlu Muhammed Mubat'ın ameliyat olması gerektiğini, aksi taktirde oğlunun sakat kalacağını belirterek yardım istedi. Dil bilmediği için kime gideceğini bilmediğini ifade eden Ömer, Savaştan kaçarak buralara geldik. Kampa gitmek istemiyorum. Çünkü orda bir kaç aile bir çadırda yaşıyor. Aile namahremliği kavramı yok oluyor. Herkes herkesin gözleri önünde yatağa giriyor. Ben bunu kabul edemiyorum. Bu yüzden kamplara gitmedim. Halep'te yaşarken şimdi Diyarbakır'a geldim. Oğlum hasta ve gözlerimin önünde eriyip gidiyor. Ameliyat olmaması durumunda sakat kalacak. Paramız da yok. Dil de bilmiyoruz. Dilenmek istemiyorum. Bana iş versinler çalışayım. İnşaat işçisi olarak da çalışırım, hammallık dahi yaparım dedi.

SURİYELİ AİLELER GERİ GÖNDERİLMEKTEN KORKUYOR

Suriyeliler'e gönüllü olarak yardım eden ve her türlü sorunlarının çözümü için çaba harcayan Nezahat Orak adlı kadın da, yetkililer ile defalarca görüştüklerini belirterek, Yetkililer ile görüşüyorum ama kimse ilgilenmiyor. Belediye ve sivil dernekler bazen gıda yardımı yapıyor. Ancak Suriyeli vatandaşların sadece gıda değil bir çok anlamda yardıma ihtiyaçları var. Taşındıkları evlerde kiralarını ödiyemiyorlar. Ev sahipleri ile problem yaşamaya başladılar. Geri gönderilecekler diye de çok korkuyorlar. Herkesle konuşmuyorlar. Bazıları Kürtçe konuşuyor ama çoğu Arap oldukları için Arapça konuşuyorlar. Kürtçe bilenler pek sıkıntı yaşamıyor ancak Arap olanlar iletişim kurmada büyük sıkıntı yaşıyor. Ben ve bazı arkadaşlarımız gönüllü olarak onların her türlü sorunlarını çözmek için büyük çaba gösteriyoruz. Muhammed Ömer'in bir yaşındaki oğlu Muhammed Mubat'ın ameliyat olması gerekiyor. Ancak sigortası olmadığı için hastaneler para istiyor. Fakat Muhamed Ömer'in de parası yok. Bebek ameliyat olmazsa sakat kalacak. Şimdi bu sorunu aşmaya çalışıyoruz şeklinde konuştu.

Ben u Sen Mahallesi'ndeki kapısı dahi olmayan evlerde yaşayan Suriyeliler, fotoğraflarının çekildiğini görünce evlere ve ara sokaklara kaçışmaya başladıkları gözlendi. Yakalanarak geri gönderilmekten korktukları için kameralara konuşmaya çekinen Suriyeli Aileler'in çocukları da sokaktaki çamurlu ve hijyenik olmayan alanlarda oynadıkları görüldü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Savaştan Kaçan Suriyeliler'in Dramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement