Semerkant, Dünya Turizm Örgütü Genel Kuruluna ilk kez ev sahipliği yapıyor - Son Dakika
Güncel

Semerkant, Dünya Turizm Örgütü Genel Kuruluna ilk kez ev sahipliği yapıyor

Özbekistan'ın Semerkant şehri, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) Genel Kuruluna ilk kez ev sahipliği yapıyor.

16.10.2023 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

? Tarihi güzellikleri ve kültürel yapılarıyla dikkat çeken ve dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan Semerkant, ilk kez Dünya Turizm Örgütü'nün Genel Kurulu'na ev sahipliği yapıyor. Tarihi Büyük İpek Yolu güzergahında yerleşen kente toplantı için 130 ülkeden aralarında bakan, üst düzey yönetici ve gazetecilerin de olduğu 1000'den fazla kişi geldi.

Özbekistan'ın ikinci büyük şehri Semerkant, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) Genel Kurulu'na ilk kez ev sahipliği yapıyor. Semerkant'ta bir otelde düzenlenen ve 20 Ekim'e kadar sürecek olan toplantının açılışını Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev yapacak.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (BMDTÖ/UNWTO) 25'inci Genel Kurulu Toplantısı'na 130 ülkeden aralarında bakan, üst düzey yönetici, yetkili, uzman ve basın mensubunun da olduğu 1000'den fazla kişi katılıyor. 18 Ekim'deki oturumlarda Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın da yer alması bekleniyor.

SEMERKANT 2023 DÜNYA TURİZM BAŞKENTİ SEÇİLMİŞTİ

Aralık 2021'de İspanya'nın başkenti Madrid'de Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (BMDTÖ) 24'üncü Genel Kurul Toplantısı'nda, Semerkant 2023 Dünya Turizm Başkenti seçilmişti. Bu çerçevede Özbekistan ilk defa BM bünyesindeki bir kuruluşun toplantısına ev sahipliği yapıyor. Bunda hükümetin son yıllarda izlediği politika ve ülkede turizmin geliştirilmesine yönelik çabaların etkili olduğu dile getirildi. Toplantının Özbekistan'da yapılacak olmasının ülkenin turizm imkanlarının tanıtılmasına ve turizmin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağı bekleniyor.

KURUL 'İPEK YOLU SEMERKANT' TURİZM BÖLGESİNDE YAPILIYOR

BMDTÖ Genel Kurulu, Semerkant'ta 260 hektarlık alanda yeni inşa edilen 'İpek Yolu Semerkant' turizm bölgesinde bulunan Kongre Merkezi'nde düzenleniyor. Genel Kurul kapsamında BMDTÖ Turizm ve Sürdürülebilirlik Komitesi, Turizm ve Rekabet Edebilirlik Komitesi toplantıları, Yatırım Forumu, Orta Asya Turizm Çalıştayı ve Turizm Fuarı da yapılacak.

Kongre merkezinin bulunduğu yerleşkede toplam 2 bin 500 kapasiteli 8 otel, 30'a yakın restoran ve lokanta da faaliyet gösteriyor. 'İpek Yolu Semerkant' turizm bölgesinde ayrıca Semerkant'taki tarihi yapıların minyatürlerinin yer aldığı Baki Şehir Külliyesi de bulunuyor.

2025 DÜNYA TURİZM BAŞKENTİ BELİRLENECEK

Birçok Türk devletine başkentlik yapan Semerkant, Orta Çağ'da inşa edilen mavi kubbeli camileri ve medreseleri, çinilerle bezeli kervansarayları, göğe uzanan minareleriyle dikkat çekiyor.

2001'de Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen Semerkant, Orta Asya Türk mimarisinin ender örneklerinden Registan Meydanı, Şah-i Zinde Külliyesi, Gur-i Emir Türbesi, Uluğ Bey Gözlemevi, Bibi Hanım Medresesi, 712'de inşa edilen Orta Asya'daki ilk camilerden Hazret Hızır Camisi gibi binden fazla tarihi ve kültürel yapıyı bulunduruyor.

2 yılda bir düzenlenen UNWTO Genel Kurulu toplantısında, delegeler, toplantının yapılacağı şehir ve 2025 Dünya Turizm Başkenti'ni belirleyecek.

Semerkant, Dünya Turizm Örgütü Genel Kuruluna ilk kez ev sahipliği yapıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Semerkant, Dünya Turizm Örgütü Genel Kuruluna ilk kez ev sahipliği yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement