'şiddet Gören Kadının Nafakasını Bakanlık Karşılasın' - Son Dakika
Güncel

'şiddet Gören Kadının Nafakasını Bakanlık Karşılasın'

\'şiddet Gören Kadının Nafakasını Bakanlık Karşılasın\'

Balıkesir Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için, kadınlarla birlikte erkeklerin ve polisin de eğitilmesi ve yasa uygulayıcıların zihniyetinin değişmesi gerektiğini vurguladı.

14.12.2011 13:53

Balıkesir Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için, kadınlarla birlikte erkeklerin ve polisin de eğitilmesi ve yasa uygulayıcıların zihniyetinin değişmesi gerektiğini vurguladı. Komisyon Başkanı avukat Gülten Şahin, şiddet gören kadının nafakasını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın karşılamasını ve bu parayı daha sonra ilgili kişiden tahsil etmesini önerdi.

Kadın Hakları Komisyonu Başkanı avukat Gülten Şahin, komisyon üyeleri avukat Ayşe Özkan ve avukat Aslı Çallıoğlu, Baro'da basın toplantısı düzenleyerek, İzmir'de Fevziye Cengiz'e karakolda uygulanan şiddeti eleştirdi. İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın özür dilemesinin, olaya karışan polislerin görevden uzaklaştırılmasının sevindirici olduğunu kaydeden komisyon üyeleri, yasa uygulayıcılarının zihniyetinin değişmesi, kadınlarla birlikte erkeklerin de eğitilmesi hatta psikolojik tedavi görmesi gerektiğini vurguladı.

Komisyon üyesi avukat Ayşe Özkan, kadına yönelik birçok olumlu gelişme yaşandığını, ancak yasa uygulayıcılarının zihniyetindeki değişimin gerçekleşmemesi nedeniyle kadınların tam anlamıyla şiddetten korunamadığını söyledi. Özkan, "Ülkemizde günde 5 kadının öldürüldüğü biliniyor. Bu nedenle yasa uygulayıcılarının bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Kadın şiddete uğradığında karakola başvuruyor ama karakolda da şiddet görebiliyor. Yerleşik kadın anlayışında da 'Kadın hem sevilir hem dövülür' gibi bir algı var. Bu zihniyetin değiştirilmesi için aileden sorumlu bakanlığın yaygın eğitimi yaşama geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

POLİS DE EĞİTİLMELİ

4320 sayılı Ailenin Korunması Yasası'na dikkat çeken Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Gülten Şahin ise "Basında İzmir'deki olay sonrası 'Bizi koruyacak olan polisler bunlar mı? şeklindeki eleştiriler vardı. Bu görüşe ben de katılıyorum. Polisin, kolluk kuvvetlerinin eğitimden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. Son yıllarda şiddet eğiliminin ciddi oranda arttığını belirten Şahin, "Bunun ekonomik ve psikolojik nedenler başta olmak üzere birçok nedeni var. Televizyonlardaki diziler bile şiddeti özendirebiliyor. Bunların önüne geçilmeli. Kadınlar hakları konusunda eğitilmeli, erkeklerin de şiddet uyguladıklarında başlarına ne geleceğini bilmeleri gerekiyor. Yeni yasaya göre, gerektiğinde psikolojik yardım zorunlu olacak. Mahkeme psikolojik tedavi görmesine karar verebilecek. Bir kısmı hastalıktan oluyor, adam psikopatsa tedavi etseniz de işe yaramıyor" diye konuştu.

NAFAKA BAKANLIK BÜTÇESİNDEN

Yasanın uygulanmasında bazı sıkıntılar olduğunu vurgulayan Şahin, "Mesela yasanın mevcut metninde sadece aile bireyleri dediği için resmi nikahı olmayanlarda koruma tedbiri alınamıyordu. Ayşe Paşalı olayından sonra yine basının ve toplumun baskısıyla ya tasarısında evli olmak şartı aranmıyor. Biz kadınların özellikle ekonomik sıkıntılar nedeniyle şiddete katlandığını düşünüyoruz. Her ne kadar mevcut yasada şiddet uygulayanı uzaklaştırsa da, nafakaya hükmedilse de bunu uygulayamıyorsunuz. Biz Balıkesir Barosu olarak bu nafakanın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinden karşılanmasını ve ilgiliden tahsil edilmesini öneriyoruz. Bu yöntemin kadınların haklarını kullanmasını teşvik edeceğini düşünüyoruz." - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'şiddet Gören Kadının Nafakasını Bakanlık Karşılasın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement