Sırbistan Başbakanı Daçiç, Makedonya'da - - Son Dakika
Güncel

Sırbistan Başbakanı Daçiç, Makedonya'da -

Sırbistan Başbakan İvitsa Daçiç, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerine başlamasına ilişkin, Sırbistan'ın AB yolunun, onun komşu ülkeleri için bir yol göstergesi olması gerektiğini söyledi.

27.01.2014 02:32

Sırbistan Başbakan İvitsa Daçiç, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerine başlamasına ilişkin, Sırbistan'ın AB yolunun, onun komşu ülkeleri için bir yol göstergesi olması gerektiğini söyledi.

Daçiç, Makedonya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyart kapsamında ilk olarak Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile bir araya geldi. Başkent Üsküp'teki Başbakanlık binasında yapılan görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti. Yapılan görüşmenin ardından Gruevski ile Daçiç, Makedonya'daki Sırp azınlığının resmi tatili olan "Aziz Sava" bayramı dolayısıyla, başkent Üsküp'teki Makedon Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen törene katıldı.

Başbakan Gruevski, törende yaptığı konuşmada hükümet olarak ülkede yaşayan çok kültürlüğe değer verdiklerini, hükümet olarak 2007 yılında getirdikleri Bayramlar Kanunu ile bunu gösterdiklerini dile getirdi. Makedonya'da yaşayan Sırplarla, 27 Ocak "Aziz Sava" bayramını kuladıklarını, bu şekilde hem saygılarını hem ortak yaşamı gösterdiğini ifade eden Gruevski, iki millet arasında geçmişe dayanan tarihi bağların var olduğunu ifade etti.

Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ise, buradaya yaptığı konuşmada, Sırbistan'ın Avrupa Birliği yolunun, onun komşu ülkeleri için yol göstergesi olduğunu ifade etti.

Aziz Sava'nın Ortodoksluğu'nun, Sırp kültürünün, eğitimin ve devletçiliğinin kökünü temsil ettiğini dile getiren Daçiç, hayatı ve çalışmasının ervensel değerlere sahip olduğunu söyledi.

"Sırbistan'ın Avrupa vizyonu modern, demokratik, özgür, sosyal adaletli ve güvenli bir devletin vizyonudur. Sırbistan böyle bir vizyonu gerçekleştirebilecek bir ülke olduğunu ıspatladı" diye Daçiç, Aziz Sava kutlamasının bu vizyona yeni enerjiyi katmak için bir fırsat olduğunu kaydetti.

-"Geçmişi değiştiremeyiz, ancak geleceği inşa edebiliriz"

Bölgede ortak Avrupai amaçlarının önemine dikkat çeken Daçiç, "Sırbistan'ın yürümeye başladığı Avrupa yolu, ortak Avrupa amaçlarına sahip olan komşu ülkerenin yol göstergesi olmalıdır. Biz bu yolda diğerlerin değerlerine saygı duyan iyi komşular olmayı tercih ettik. Burada tabiki halkımız ve ülkemize de saygı gösterilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Daçiç, Sırbistan ile Makedonya arasındaki ilişkilerin iyi olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, bunun ikili diyalogla mümkün olduğunu söyledi.

Son olarak geçmişi tarihçilere bırakılması gerektiğine dikkat çeken Daçiç, "Geçmişi değiştiremeyiz, ancak geleceği inşa edebiliriz ve çocuklarımızın nasıl yaşayacağına dikkat etmeliyiz. Sırplar ve Makedonlar akıllı olurlarsa sevgi ve dostluk içinde yaşayacaklar. Eğer olmazlarsa, ki bu ilk kez olmayacak, kendi zararına çalışacak ve düşmanlarımızı mutlu edeceklerdir" dedi.

2. "Aziz Sava" bayramı dolayısıyla düzenlenen tören

Sırbistan Başbakanı Daçiç, Makedonya\'da -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan Başbakanı Daçiç, Makedonya'da - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement