"Sırbistan, Demokratik Bir Ülke Olma Yolunda" - Son Dakika
Son Dakika Logo

"Sırbistan, Demokratik Bir Ülke Olma Yolunda"

"Sırbistan, Demokratik Bir Ülke Olma Yolunda"
01.09.2014 17:57  Güncelleme: 18:09

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, "Kanada bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Sırbistan'a yardım etmek istiyor." dedi.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, " Sırbistan, demokratik bir ülke olma yolunda. Kanada bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Sırbistan'a yardım etmek istiyor" dedi.

Baird, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki resmi temasları kapsamında, Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Baird, görüşmede iki ülke arasındaki ilişikileri geliştirmek adına atılabilecek adımları ele aldıklarını belirterek, "Sırbistan, demokratik bir ülke olma yolunda. Kanada bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Sırbistan'a yardım etmek istiyor" diye konuştu.

Kanada ile Sırbistan arasındaki diplomatik ilişkilerin geliştiğine de dikkati çeken Baird, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de geliştirmek istediklerini ifade etti.

Baird, Kanada'nın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde Sırbistan'a destek olduğunu belirterek, Sırbistan'ın AB üyesi olması durumunda Kanadalı işadamları için daha çekici bir ülke haline geleceğini söyledi.

Ukrayna'daki krize de değinen Kanadalı bakan, "Acil ve önemli olan konu Ukrayna'daki krizdir. Putin rejimi, onun askeri anlamdaki saldırgan tavrı ve Ukrayna'nın işgali sadece Ukrayna güvenliğini değil, tüm Avrupa'nın güvenliğini tehdit ediyor. Tüm uluslararası toplumun, Rusya'nın eylemlerine karşı gelmesi son derece önemlidir" dedi.

"Tüm barış planlarını destekliyoruz"

Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç de iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek ve daha iyi ikili ilişkilere sahip olmak istediklerini belirterek, Sırbistan'da 50'den fazla Kanadalı şirketin yatırımının bulunduğuna, özellikle enerji alanında yatırım yapmak isteyen Kanadalı şirketlerin Sırbistan'a büyük ilgi gösterdiğine dikkati çekti.

Baird'e, Sırbistan'ın AB üyesi olmak istediğini aktardığını ve bu konudaki reform süreci hakkında bilgi verdiğini de anlatan Daçiç, Sırbistan'ın bölgedeki barış ve istikrarın bir faktörü olmak istediğini ve bu kapsamda AB üyesi olmayan ülkelerle de ilişkileri geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Daçiç, Sırbistan'ın sadece Avrupa'da değil, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların bir an önce sonlandırılması gerektiği görüşünü paylaştığını, tüm barış planlarını desteklediklerini kaydetti.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade eden Daçiç, "Öte yandan, Sırbistan olarak, vatandaşlarımızın ekonomik çıkarları nedeniyle, şu anda Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmıyoruz. Aynı şekilde, Rusya'nın AB ülkelerine yönelik yaptırımlarına da katılmıyoruz. Bu konuda, dengeli ilişkiler yürütmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Baird, Sırbistan'daki resmi temasları kapsamında, Başbakan Aleksandar Vuçiç tarafından da kabul edildi. - Sırbistan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sırbistan, Demokratik Bir Ülke Olma Yolunda' - Son Dakika


Advertisement