ŞABAN YILMAZ - Şırnak'ın turizm ve ekonomisine ivme kazandırması beklenen Şırnak Havalimanı'nın açılışı için geri sayım başladı.
Cizre-İdil Karayolu 20. kilometredeki Düzova köyü yakınlarında kurulan havalimanı, il merkezine 60, Cizre ilçesine ise 13 kilometre mesafede bulunuyor.
18 Temmuz 2010'da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından temeli atılan Şırnak Havalimanı'nın, 1 milyon 677 bin metrekare alan üzerindeki alt ve üst yapısıyla birlikte 70 milyon Türk lirasına mal olduğu bildirildi.
Uluslararası uçuşa açık olacak havalimanının pisti 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde. Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli olarak planlanan havalimanında, terminal binası, hizmet binası, güvenlik binası, sosyal tesis binası, kule, apron ve pist yer alıyor.
Bu ay açılışı yapılması beklenen Şırnak Havalimanı'nda şimdilerde hummalı bir temizlik ve çevre düzenlemesi çalışması göze çarpıyor. Bu arada THY'nin Şırnak ve Bingöl'deki havalimanlarına sefer yapmayı duyurmasının ardından, şehrin birçok yerindeki billboardlarda Şırnak'a uçuşların başlayacağı ile ilgili afişler boy gösteriyor.
Dağlık coğrafi konumundan ötürü karayolu ulaşımında zorluklar yaşanan Şırnak, Türkiye'nin Irak ve Suriye'ye sınırı olan tek ili. Yıllık 9,8 milyar dolarlık ihracat rakamı ve kendi üretiminden kaynaklanan 1,1 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye'nin ihracat sıralamasında 16'ncı ili olan Şırnak, havalimanının açılmasıyla bu başarısını daha da ileriye taşımayı hedefliyor.
-"Şırnak, 2023 vizyonunda 500 milyar dolar olan ihracat hedefine katkı yapacak illerin başında"
Havalimanının ekonomik alanda kente sağlayacağı avantajları sıralayan Dicle Kalkınma Ajansı Şırnak İl Koordinatörü Faik Buğday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm süreci ile birlikte bölgeye artan ilginin ardından, havalimanının Şırnak'ın mevcut ihracat kapasitesini arttıracağını söyledi.
Şırnak'a en yakın havaalanına ulaşımın en az 2-3 saat sürdüğünü belirten Buğday, şunları kaydetti:
"Bizim açımızdan ve Şırnak için havalimanı, kalkınmanın ana bileşenlerinden ve elzem olan argümanlarından biridir. Bildiğiniz gibi modern dünyanın rekabetçi şartlarında zaman çok önemli. Bu anlamda vatandaşlarımızın ve iş adamlarımızın zamanları çok kıymetli. Şu anda en yakın havaalanına ulaşmaları 2-3 saat sürmektedir. Ama Şırnak'ta havaalanımızın açılması ile birlikte Şırnak- Dubai ve Şırnak-Londra deyim yerindeyse 5 saate inecek. Bu da iş adamlarımıza çok ciddi bir zaman kazandıracak. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında bölgemize çok ciddi bir yönelim var. Şırnak, ülkemiz için Ortadoğu'ya açılan kapı durumunda. Gelişmeye açık, yatırım dinamikleriyle her anlamda gelişmeye çok açık. 2023 vizyonunda 500 milyar dolar olan ihracat hedefinde katkı yapacak illerin başında geliyor."
-"İş adamlarımızın dünya ile bağını güçlendirecek"
Şırnak Havalimanı'nın, komşu ülkelerin sınırdaki yakın illerine de hitap edeceğine değinen Buğday, ayrıca ilin turizmine, üniversitesine ve bütün kalkınma eksenlerine artı bir değer katacağını söyledi.
Faik Buğday, "Artık Şırnak uzak değil, dünyaya çok yakın bir noktada olacak. Şırnak, Irak ve Suriye'nin sınırının birleştiği yerde. Dolayısıyla bu havalimanı hem Irak'ı hem Suriye'nin yakın illerine de hitap edecek bir havalimanı olacak" diye konuştu.
Havalimanının kentin turizmini canlandıracağını beklediklerini ifade eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Teymur Erol ise Şırnak'ta 5 yıldızlı tek bir otel olduğunu ve yeni otellerin açılması gerektiğini belirtti.
Şırnak'ın kültür ve turizm açısından hak ettiği noktada olmadığını ve turizm altyapısını oluşturmaları gerektiğini dile getiren Erol, kentin turizm potansiyeline değinerek şöyle konuştu:
"Turizm işletme belgeli ve belediye belgeli 1644 yatak kapasitemiz var. Kentte 5 yıldızlı tek bir otelimiz var. Cizre ve Silopi'de muhakkak 5 yıldızlı otellerin yapılması lazım. Bildiğiniz gibi burası hazreti Nuh'un kenti ve biz buraya Şehri Nuh diyoruz. Burası kurulduğu günden bu güne hem ulusal ve hem de uluslararası düzeyde son derece önemli şahsiyetler yetiştirmiş, bir evliya, enbiya kenti. Burası 12. yüzyılda ilk robotu tasarlayan El Cezeri'ni kenti. Burası 16. yüzyılda bütün bir insanlığı kuşatan evrensel değerleri bir bütün halinde insanlığa teşmil eden Mele Ahmede Ciziri'nin, Mem-u Zin'nin, Fakiye Teyran'ın kenti aynı zamanda. Havalimanı buraya insanların gelmesini sağlayacak. Biz gelen insanlara bu değerleri anlayacağız. Süryani ve Keldani'nin Müslüman ile birlikte yaşadığı, birlikte yaşama kültürünün güçlü olduğu bir kent olduğumuzu göstereceğiz. Fakat insanları buraya önce getirmemiz lazım. Bu, havalimanı ile olacak."
-Hayal gerçek oldu
Havalimanının işlerinin arttıracağını düşündüklerini belirten Şırnaklı esnaf Ramazan Tunç, havalimanını kendileri için bir hayal olduğunu belirterek, "Şırnak'ta havaalanı bizim için hayaldi gerçek oldu. Havaalanını açılmasından dolayı çok mutluyuz. Şırnak artık gittikçe gelişmeye başladı. Bu sayede biz esnafın işlerinin artacağını umuyoruz. Artık Ankara'dan veya başka illerden yolcular doğrudan Şırnak'a gelebilecek" şeklinde konuştu.
Mehmet Emin Bayat adlı vatandaş ise uçağa binmek için artık Diyarbakır ve Mardin'e gitmek zorunda kalmayacaklarını söyledi. Açılacak havalimanı sayesinde kentin dünya ile olan bağlantısının daha da güçleneceğini belirten Bayat, "Bu havaalanı, faaliyete girmesiyle dünya ile bağlantımız oldu. Hakikaten çok iyi oldu. Buna çok ihtiyacımız vardı. Bundan sonra Diyarbakır ve Mardin'deki havaalanlarına gitmemize gerek yok. Kendi havaalanımızdan binip istediğimiz yere gideceğiz" dedi. - Şırnak
Son Dakika › Güncel › Şırnak Uçmaya Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?