Medrese olacaktı, 28 Şubat'a takılınca tinerci mekanı oldu
Eraydın AYTEKİN- Halife YALÇINKAYA/SİVAS, (DHA) - SİVAS'ta İsmailağa Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen vakıf tarafından 1992 yılında yapımına başlanan Selçuklu tarzı medrese inşaatı, 28 Şubat sürecine takılınca yarıda kaldı. Yıllardır kaba inşaat halinde duran ve uçucu madde bağımlılarının mekanı haline dönüşen bina yıkılmayı bekliyor.
Sivas'ta iş adamları Celal ve Zeki Cemal Özen tarafından satın alınan arsa üzerine Fetih İlim ve Araştırma Vakfı adına Kardeşler Mahallesi'nde 9 dönümlük arazi üzerine İsmailağa Cemaati'ne bağlı eğitim kurumu olarak hizmet vermek üzere, içerisinde medrese, cami ve müştemilatının bulunduğu külliye tarzı projenin yapımına başlandı. 1992 yılında kardeş iş adamlarının babalarının adı olan 'Zekeriya Efendi Medresesi' adı altında başlatılan çalışma kapsamında, 3 katlı orta avlusu boş olarak tarihi Selçuklu medreseleri mimari yapısına uygun inşaat yükseldi.
Yatılı olarak 250 kız öğrenciye hizmet vermek üzere tasarlanan binanın inşaatı ruhsat alınmamasına rağmen kaçak olarak bir kaç yıl devam etti. Sivas İl Jandarma Komutanlığı'nın 200 metre karşısında yapımı süren inşaatın ilerlemesi 28 Şubat sürecinin ardından inşaatın faaliyetleri durdu. Kaba inşaatı tamamlanmış halde kalan binada sonraki yıllarda küçük çaplı çalışmalar yapıldı. Ancak yaşanan sürecin ardından ididaya göre öğrenci sayısındaki azalma ve medresenin boş kalabileceği düşüncesiyle çalışma tamamlanamayarak yarım bırakıldı.
TİNERCİ MEKANI OLDU
Dini temelli eğitim verme amacı ile planlanan, ancak yaşanan süreç nedeni ile askıda kalan projenin ardından boş haldeki inşaat, uçuçu madde bağımlılarının kullandığı bir mekan haline dönüştü. Binanın iç duvarlarına da çeşitli yazılar yazıldı. Önlem amacı ile bir süre bekçi bulundurulması ve etrafı tel örgüler ile çevrilmesine rağmen bu durum önlenemedi. Madde bağımlılarının mesken tutmasıyla çevre sakinlerini de rahatsız eder hale geldi.
'28 ŞUBAT ETKİLEDİ'
Medresenin proje aşamasından yapım aşamasına kadar her şeyi ile koordinatör olarak ilgilenen dönemin Fetih İlim ve Araştırma Vakfı Sivas Temsilcisi Nadir Bıyık, hazırlanan projenin 28 Şubat'tan olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Binanın yerinin Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'na çok yakın mesafede olduğunu belirten Bıyık, "O binamız medrese usülü yaptırılıyordu. Fakat 28 Şubat'ta biliyorsunuz, Türkiye'da büyük bir rahatsızlık oldu. O rahatsızlığın olması nedeniyle inşaatta aksamalar oldu. Talebelerin gelmesi zorlaştı. Aileler yeteri kadar talebe veremedi. Öylece o binamız harap bir şekilde kaldı. Biz 28 Şubat'tan sonra da devam ettirdik. İnşaatımızda güçlendirme çalışmaları yaptık. Binamızı çok sağlam bir şekle getirdik. Fakat ondan sonra işadamı kardeşler ayrılınca, büyük ağabeyi hissesini küçüğüne devretti. Sonrasında inşaat öylece terk edildi. Projesi filan her şeyi var. Ruhsatı alınmadı. Belediye imarında orası eğitim sahası diye geçmişti. Şu anda konuta çevrildiği söyleniyor" dedi.
Binanın bugün çevreye zarar veren ve yapılma ruhuna tamamen aksi bir amaca hizmet ettiğini belirten Bıyık, "Sahiplerini aradım ve bu durumları izah ettim. 'Burada bir cenaze var, bu cenazeyi buradan kaldıralım' dedim. Buranın adını Zekeriya Efendi Vakfı olarak yapmıştık. Zekeriya Efendi Vakfı'ndan başka bir şey yaparsak rabbimden bize musibet gelir. Beni arayacaklarını söylediler ama gelişme olmadı. Bizim aynı bölgede kurslarımız olduğu için zaman zaman oraya gidiyorum. Telleri kesmişler, yapıştırıcı kullanan, fuhuş yapmak için oraya gelen gençlere çok rastladık. Oradan çıkardığımız talebeler çok olmuştur. Bekçisi olmayınca tamamen bataklık halini almış durumda. Üzülüyorum. Bir mahallenin içerisinde, hayır kurumunun şer kurumu gibi hizmet etmesini vicdanım kabul etmiyor. Ama gücüm de bir şeye yetmiyor" dedi.
ATIL VAZİYETTE DURUYOR
Kardeşler Mahallesi Muhtarı Mustafa Güler ise binanın uzun yıllardır atıl beklediğini ve mahalle halkını rahatsız ettiğini belirterek, "Burası bir medrese halinde dini bir eğitim görmek için yapılan bir mekandı. O yıllarda dini eğitim vermek biraz sıkıntılıyıdı. Buranın böyle kalmasına neden odur. Dini eğitim yapmak kısıtlıyıdı. Bir kurs açsalar oraya polis devamlı gelip kontrol altında tutuyordu. Şimdi atıl vaziyette duruyor. Ne olacağını biz de bilmiyoruz" diye konuştu.
KONUT ALANINA DÖNÜŞTÜ
Arsa ve üzerindeki inşaatın sahibi durumunda olan iş adamı Zeki Cemal Özen'in kentteki inşaat firmaları ile temas halinde olduğu öğrenildi. Daha önce imar planında eğitim alanı olarak düzenlenen alan, yeni düzenlemeyle konut alanı olarak değiştirildi. Arsaya uygun tekliflerin bulunması halinde mevcut medrese inşaatı ile yanındaki müştemilatların yıkılarak yeni konutlar yapılacağı belirtildi. Mahalle sakinleri de kendilerine korku veren binanın bir an önce kaldırılmasını bekliyor.
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Sivas Medrese Olacaktı, 28 Şubat'a Takılınca Tinerci Mekanı Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?