Somali'ye İlk Yardım Uçağı Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

Somali'ye İlk Yardım Uçağı Yola Çıktı

Somali\'ye İlk Yardım Uçağı Yola Çıktı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi'nin (TİKA) yürüttüğü kampanya kapsamında toplanan yardımların ilk partisi 2 kargo uçağı ile Somali'ye gönderildi.

08.08.2011 15:30

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi'nin (TİKA) yürüttüğü kampanya kapsamında toplanan yardımların ilk partisi 2 kargo uçağı ile Somali'ye gönderildi. Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bu ayıbın bütün insanlık olarak el ele vererek ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TİKA Başkanı Serdar Çam, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, AFAD Başkanı Ejder Kaya, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve diğer ilgililer katıldı.

'6 DAKİKADA 1 ÇOCUK ÖLÜYOR'

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, açlık, kıtlık ve yoksulluk nedeniyle ölümle her gün karşı karşıya olan 5 milyon insanın bulunduğunu ve yaklaşık 6 dakikada 1 çocuğun hayata gözlerini yumduğu Somali'de yaşanan büyük insanlık dramı karşısında, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletinin duyarsız kalmadığını söyledi. Başlatılan yardımların öncüsü olarak ilk 2 kargo uçağının gönderildiğini belirten Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Türkiye'nin dört bir yanında yardım kampanyaları başlatıldığını hatırlattı. Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığınca başlatılan kampanyanın beklentilerin üzerinde bir katılımla sürdüğünü, sivil toplum örgütleri, gönüllü bir takım kuruluşların da kampanya başlatarak, topladıkları yardımları Somali'ye göndermek için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

'AYIBIN ORTAĞI BÜTÜN İNSANLIK'

Bozdağ, bugün gönderilen malzemelerin TİKA, Kızılay, Sabah Grubunun ortak işbirliğiyle başlatılan kampanya çerçevesinde toplanan yardımlardan oluştuğunu belirterek şöyle konuştu:

"Somali'de yaşanan kıtlığın, yoksuluğun, açlığın sebebi ne olursa olsun, sorumlusu bütün ülkeler, yaşayan insanların tamamı, hepimiziz esasında. Dünyanın neresinde olursa olsun eğer açlık, kıtlık, yoksulluk, gözyaşı, kan varsa, başka hiçbir ülkenin veya bunlardan uzak olan ülkelerin 'bana ne' deme hakkı ve lüksü olamaz. Dünya artık küçük bir köy ve bu köyün içinde, hangi evde sıkıntı varsa diğer ev sahiplerinin o sıkıntıyı çözmek vazifesidir. Yaşanan bir insanlık ayıbıdır. Bu ayıbın ortakları da bütün insanlıktır. O nedenle bu ayıbı bütün insanlık olarak el ele vermek suretiyle ortadan kaldırabiliriz. "

'TÜRK HALKI CÖMERTLİĞİNİ ORTAYA KOYDU'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, Somali'de çocukların öldüğüne dikkati çekerek, Türk halkının her zaman olduğu gibi bu sefer de yardımda büyük bir cömertlik göstereceğini ortaya koyduğunu söyledi. Akdağ, bugün gidecek uçaklarla 10 ton ilaç ve tıbbi malzeme gönderildiğini, Ulusal Medikal Kurtarma ekiplerinin de hazır olduğunu belirtti. Bölgede mobil hastaneler kurarak hizmete hazır olduklarını da kaydeden Bakan Akdağ, bunun için öncelikle güvenliğin sağlanması gerektiğini ancak hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, bundan sonra gönderilecek yardımların hazırlıklarını yürüttüklerini açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise, bir din adamının yaşayabileceği en mutlu tablolardan birini yaşadığını belirterek, "Yardım kampanyasına aracılık yapmak üzere, başlayacak büyük hayırların öncüsü olarak, bu uçakları bugün burada uğurlamayı bize nasip etmesinden dolayı yüce Allah'a şükrediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve beraberindekiler birlikte kargo uçağının önünde fotoğraf çektirdi.

MİNİK ASYA OYUNCAK BEBEĞİNİ GÖNDERDİ

Bu sırada törene katılan çocuklardan Asya adında 6- 7 yaşlarındaki bir kız, Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın yanına gelerek, oyuncak bebeğini Somali'ye göndermek istediğini söyledi. Bozdağ, küçük kızı kucağına alarak, bebeğini yardım kolisinin üzerine koymasına yardım etti. Oradaki çocukların mutlu olmasını istediklerini belirten Asya ve diğer çocuklar, sahip oldukları her şeyi onlarla paylaşmak istediklerini söylediler.

BİN 500 AİLENİN 1 AYLIK İHTİYACI

Kargo uçaklarında, yaklaşık bin 500 ailenin bir aylık ihtiyacını karşılayacak, 50 ton yardım malzemesi bulunuyor. Bir ailenin bir aylık ihtiyacını karşılayacak şekilde paketlenen her bir kolide çocuk maması, süt tozu ve bebek bisküvisi ile makarna, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, yağ, şeker, un gibi gıda malzemelerinin yanı sıra, temizlik ve sağlık malzemeleri de yer alıyor. Yardım konvoyuna, Sabah grubu, AFAD Başkanlığı, THY de destek veriyor.

TİKA Başkanı Serdar Çam da Somali'ye gitti. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Somali'ye İlk Yardım Uçağı Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement