"Kafkas Bölgesindeki Türk Milletlerinin Dilleri Kayboluyor" - Son Dakika
Güncel

"Kafkas Bölgesindeki Türk Milletlerinin Dilleri Kayboluyor"

"Kafkas Bölgesindeki Türk Milletlerinin Dilleri Kayboluyor"

Ali Emiri-Dersaadet Sohbetlerinin bu haftaki konuğu olan Prof. Dr. Yalçıntaş, "Kafkas bölgesindeki Türk milletlerinin dilleri kayboluyor." dedi.

07.12.2013 09:26  Güncelleme: 10:34

Her hafta farklı konu ve konuklarıyla edebiyattan sanata, siyasetten ekonomiye dair meselelerin ele alındığı Ali Emiri-Dersaadet Sohbetlerinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş odu, konu ise Türk Dünyasının Başlıca Meseleleri…

Dersaadet Kültür Platformu ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansta, Türk dünyasının sorunları konuşuldu. "Türk Dünyasının Başlıca Meseleleri" başlığı ile düzenlenen konferans, Fatih'teki Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. Dersaadet Kültür Platformu Başkanı Mehmet Kamil Berse ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit'in ev sahibi olduğu konferansa çok sayıda kişi katıldı.

TÜRKLER DİLLERİNİ KAYBEDİYOR

Kafkasya'daki özerk Türk milletlerinin Rusya baskısı altında olduğunu belirten Yalçıntaş, "Kafkas bölgesindeki Türk milletlerinin dilleri kayboluyor. Oradaki kardeşlerimiz sadece Rusça tedrisat yapan okullara gidebiliyorlar. Kırım'da Tatar Türkçesi'nin koruma altına alınması lazım" dedi.

GEÇ KALDILAR

Yalçıntaş, "Sovyet Rusya'nın dağılmasının ardından Türki devletler milli kimliklerini inşa etmede geç kaldılar. Herkes neredeyse Rusça konuşuyor. Hâlâ Kiril alfabesinin kullanılması aramızdaki dil etkileşimini engellemektedir. Dil etkileşimini sadece Azerbaycan ve Özbekistan'da gerçekleştirebildik. Sovyetlerin ilk dağıldığında büyük bir heyecan vardı. Hepsi müşterek harflere geçebilirdi. Ama olmadı" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Kafkas Bölgesindeki Türk Milletlerinin Dilleri Kayboluyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement