Tahran Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nimet Ahmedi, "Türkiye ve Rusya arasındaki gerginliğin ve İran'ın Esed rejimine sarf ettiği büyük askeri ve mali yardımların Tahran yönetiminin zararına olacağını" söyledi.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kanun'da yayımlanan röportajında Ahmedi, "İran, Suriye'de etkin olarak diğer ülkelere nazaran en fazla harcamayı yapıyor. Bu süre boyunca ülkemiz için büyük değere sahip bir çok savaş görmüş komutanlarımızı ve tecrübeli danışmanı da kaybettik. Bu savaşın yayılması da oradaki varlığımızın artmasına ve daha ağır bedellere neden oluyor" ifadelerini kullandı.
Ahmedi, Suriye konusunda Tahran ve Moskova yönetimleri arasında Beşşar Esed'in geleceği konusunda anlaşmazlık olduğunu düşündüğünü ancak İran'ın bu konuda geri adım atmayacağını belirterek, "İran bu anlaşmazlığın Rusya ile ilişkilerine darbe vurmasını da istemiyor" dedi.
Türkiye ve Rusya arasındaki gerilim ve onun İran'a etkilerinin olumsuz olacağına işaret eden Ahmedi, Rusya ile Türkiye arasındaki krizin İran ve Türkiye arasında özellikle enerji olmak üzere ekonomik ilişkileri geliştireceği düşüncelerine karşı çıkarak, "Türkiye ve Rusya arasındaki gerilim İran için hiç bir ekonomik fayda sağlamayacak" değerlendirmesinde bulundu.
Rusya'nın Türkiye'ye ihraç ettiği doğalgazı kesmesi ya da kısıtlaması durumunda İran'ın Rusya'nın yerini doldurabileceği iddiasının da doğru olmadığını savunan Ahmedi, "Biz kış mevsiminde kendi ihtiyacımızı karşılayacak gazın temininde sorunla karşı karşıyayız. Rusya ile aynı cephede olmasak bile Türkiye'ye doğalgaz ihracatında Rusya'nın yerini alacak güce sahip değiliz" diyerek, şöyle devam etti:
"Rusya bizim uluslararası arenada ve Suriye savaşında stratejik müttefikimiz ve biz de onunla aynı cephede yer alıyoruz. Böyle bir zamanda onların Türkiye ile gerginlik yaşamasından sonra ekonomik alanda, örneğin Türkiye'ye doğalgaz ihracatı konusunda onların yerine geçemeyiz ve geçmek istemeyiz."
Rusya'nın Türkiye'nin tarım ürünlerine uyguladığı ambargolara da değinen Ahmedi, domates, patates, çiçek, giysi ve diğer ürünlerin ihracında İran'ın Türkiye'nin yerine geçmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, "İran Rusya'ya sadece fıstık ve üzüm ihraç edebilir. Türkiye, Rusya'nın kuruyemiş pazarında büyük bir paya sahip değil ki biz onun yerine geçelim" dedi.
Son Dakika › Güncel › Suriye Krizi ve Türkiye ile Rusya Arasındaki Gerginlik İran'a Zarar Verir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?