Suriyelilerin Türkiye'ye Kaçışı Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Suriyelilerin Türkiye'ye Kaçışı Sürüyor

Suriyelilerin Türkiye\'ye Kaçışı Sürüyor

Ülkelerindeki iç karışıklık ve IŞID zulmünden kaçan binlerce kişi, tehlikeli olmasına rağmen mayınlı sınır hattından geçerek Türkiye'ye gelmeyi sürdürüyor.

08.09.2014 17:06  Güncelleme: 16:25

Ülkelerindeki iç karışıklık ve IŞID zulmünden kaçan binlerce kişi, tehlikeli olmasına rağmen mayınlı sınır hattından geçerek Türkiye'ye gelmeyi sürdürüyor. Son günlerde binlerce Suriyelinin kaçak yollarla Türkiye'ye gelmesinin ardından 2 bin olan nüfusu bir anda 5-6 bine ulaşan Kilis'in Elbeyli İlçesi'nin Belediye Başkanı Süleyman Şimşek, "IŞİD zulmünden kaçan Suriyeliler illegal yollardan buraya geliyor ve daha sonra Türkiye'nin her tarafına dağılıyor" dedi.

Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Özgür Suriye Ordusu birlikleri kontrolündeki Azez ilçesi ile PKK'nın bu ülkedeki uzantısı PYD hakimiyetindeki Afrin ilçeleri ve çevresindeki köylerde son günlerde IŞİD militanları çatışma başlattı. Çatışmaların başlamasının ardından tedirginlik yaşayan ve pasaportu olmayan Suriyeli siviller ise kaçak yollarla sınırı aşarak Türkiye'ye geliyor.

BİNLERCE SURİYELİ MAYINLARI AŞIP TÜRKİYE'YE GELDİ

Azez ve Afrin ilçelerinde çatışmalar yer yer yoğunlaşırken, bazı noktalarda Özgür Suriye Ordusu ile PYD güç birliği yaparak IŞİD'e karşı ortak hareket ediyor. Ancak son günlerde artan çatışmalarla birlikte tedirginlik yaşayan Suriyeliler ise yanlarına aldıkları eşyaları ile evlerini terk ederek yasa dışı yollarla Türkiye'ye gelmeye başladı. Son bir haftalık süreçte ülkelerini terk eden binlerce Suriyeli, mayınlı bölgeleri aşarak Elbeyli ilçesine ulaştı.

ELBEYLİ'NİN NÜFUSU 3'E KATLANDI

Güvenlik güçlerinin engelleme girişimlerine rağmen binlerce Suriyelinin geçiş yapmasıyla ulaştığı 2 bin nüfuslu Elbeyli ilçesinin ise son bir haftada nüfusu 5-6 bine yükseldi. Kendileri gibi sınırı geçecek olan yakınlarını bekleyen Suriyeliler, sokaklarda ve parklarda kalıyor. İlçenin sokaklarını dolduran binlerce Suriyeli, yakınlarının gelmesinin ardından farklı kentlere gideceğini söylerken ülkelerini terk etmelerinin tek nedeninin ise IŞİD korkusu olduğunu söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI: HİZMET VERMEKTE ZORLUK ÇEKİYORUZ

Elbeyli Belediye Başkanı Süleyman Şimşek ise Türkiye'nin en küçük ilçelerinden birisi olmalarına rağmen Suriye'deki karışıklık sonrası sürekli kaçışların ardından ulaşılan ilk nokta olduklarını ve son birkaç yıldır nüfuslarının 5-6 bine yükseldiğini kaydetti. Suriyelilerin mayınlara aldırış etmeden kaçarak Elbeyli'ye ulaştığını ve burada kendileri gibi kaçan diğer yakınları ile buluştuktan sonra ilçeden ayrıldığını anlatan Şimşek, sürekli yaşanan bu sirkülasyonun hizmet noktasında kendilerini zorladığını belirterek şöyle konuştu:

"2 bin nüfuslu bir ilçeyim ama Suriye'ye sınırında olmamız nedeniyle nüfusumuz ikiye üçe katlanmış durumdadır. İllegal yollarla sınırdan geçen Suriyeliler, ilçemiz güzergahını kullanıyor. Buradan geçen Suriyeliler, Türkiye'nin her tarafına dağılmaktadırlar. Bizim nüfusumuzun az olması nedeniyle imkanlarımız çok kısıtlı ve buradaki vatandaşlara hizmet vermekte zorluk çekiyoruz. Sonuçta ilçemize gelen Suriyeli misafirlerimize de hizmet vermek zorundayız. Suriye'den IŞİD zulmünden kaçanlar burada parklarda ve sokaklarda oturarak yakınlarının gelmesini bekliyor. Sınırı geçerek yakınları ile buluşan Suriyeliler, buradan çeşitli kentlere gidiyor. Ancak, bu durum son birkaç yıldır bu şekilde devam ediyor."

Öte yandan sınır hattında zırhlı araçla 24 saat görev yapan güvenlik güçleri, sınırı geçmeye çalışırken fark ettiği Suriyelilere ise izin vermiyor. - Kilis

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriyelilerin Türkiye'ye Kaçışı Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement