Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve antep fıstığından elde ettiği dövizi daha da arttırmak amacıyla, 2012 Kasım ayında kurulan Kuru Meyve Tanıtım Grubu, 2013 yılında tanıtım atağına Uzakdoğu'dan başlama kararı aldı.
Kuru Meyve Tanıtım Grubu, 2013 yılında Çin ve Japonya'da fuarlara katılacak, ürünlerin satıldığı zincir marketlerde ürün tadım etkinlikleri gerçekleştirecek. KTMG, yurtiçinde ise havayolu şirketlerinde tanıtım amaçlı kuru meyve dağıtımı için çalışmalar yapacak.
Türkiye'nin ilk ihracatçı sektörlerinden biri olduklarını belirten Kuru Meyve Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eli Alharal, ihracatlarında en büyük pazarın Avrupa ülkeleri olduğunu, önümüzdeki süreçte, son dönemde talepte önemli artış gördükleri başta Japonya ve Çin olmak üzere yeni ihraç pazarlarına ağırlık vermeyi planladıklarını kaydetti.
Son yıllarda Çin pazarında özellikle kuru incir ihracatında ciddi artış kaydedildiğini anlatan Alharal, "Mart ayında Japonya'da Foodex Gıda Fuarı'na katılacağız. Mayıs ayında ise Çin'de Şanghay Gıda Fuarı'na iştirak edeceğiz. Başlangıç olarak sınırlı kaynaklarımızı verimli kullanmak için bu ülkelere yoğunlaşmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda, bu ülkeler dışında Rusya, Hindistan, Endonezya gibi hedef ülkelerde çalışmalar yapacağız" şeklinde konuştu.
Kuru Meyve Sektörü'nün 2012 yılını yaklaşık 1.4 milyar dolar düzeyinde ihracat ile kapattığına dikkati çeken KMTG Başkanı Alharal, net döviz girdisi bakımından Türkiye'nin önde gelen tarımsal ihracatçı sektörlerinden birisi olduklarını, Kuru Meyve Tanıtım Grubu'nun yapacağı tanıtım çalışmalarının yaratacağı sinerji ile 2023 yılında sektör olarak Türkiye'ye 4 milyar dolar döviz kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.
ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNE GİTMEK ŞART
Türkiye'nin 2023 yılında 4 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için mevcut ürünlerin kalite standartlarını arttırmasının yanında ürün çeşitliliğine gidilmesi gerektiğini anlatan Alharal, "Ülkemiz ne yazık ki; badem-cevizde net ithalatçı konumundadır. Halbuki, bu ürünleri fazlasıyla üretip ihraç edebilecek durumdayız. Sektörümüzde ürün çeşitliliğimizin arttırılması ve dünya ticaretinden daha fazla pay alınabilmesi için son yıllarda bu ürünlere ait yeni plantasyonların oluşturulmasında önemli mesafe kat ettik ama daha önümüzde uzun bir yol var.
2010 yılında dünya ticaretinde bademin ticaret hacmi 3.2 milyar doları, cevizin ticaret hacmi 1.8 milyar doları, kuru eriğin ticaret hacmi ise 475 milyon doları bulmaktadır. Türkiye'nin bu ürünlerin ticaretindeki payı maalesef %1-2'ler düzeyindedir. Kuru meyve sektörümüz ile Ekonomi Bakanlığımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve üniversitelerin bir dayanışma ve işbirliği içinde olması hedeflere daha kolay ulaşmamızı sağlayacak" şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.
Kuru Meyve Tanıtım Grubu, önümüzdeki dönemde hedef Pazar olarak belirlediği ülkelerden Alım Heyetlerini Türkiye'de ağırlamayı, Türk ihracatçılarının o ülkelerde "Sektörel Ticaret Heyeti" organize edilmesini de planlıyor.
Son Dakika › Güncel › Tanıtıma Uzak Doğudan Başlayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?